Όταν η Ουκρανία ξεκίνησε τη μεγάλη αντεπίθεση την άνοιξη, οι δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι γνώριζαν ότι το Κίεβο δεν διέθετε όλη την εκπαίδευση ή τα όπλα – από οβίδες μέχρι πολεμικά αεροπλάνα – που χρειαζόταν για να εκτοπίσει τις ρωσικές δυνάμεις, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι δυτικοί ήλπιζαν ότι οι ελλείψεις θα καλύπτονταν από το ουκρανικό θάρρος και επινοητικότητα. Ωστόσο, η πραγματικότητα τους διαψεύδει.
Βαθιά και θανατηφόρα ναρκοπέδια, εκτεταμένες οχυρώσεις και ρωσική αεροπορία έχουν συνδυαστεί για να εμποδίσουν σε μεγάλο βαθμό τη σημαντική πρόοδο των ουκρανικών στρατευμάτων. Αντίθετα, η εκστρατεία κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αδιέξοδο με την προοπτική να χαθούν ζωές και εξοπλισμός χωρίς σημαντικές μεταβολές στο μομέντουμ των πολεμικών επιχειρήσεων.
Καθώς εξασθενεί το ενδεχόμενο μιας μεγάλης ώθησης των Ουκρανών εντός του έτους, δημιουργείται η ανησυχητική για την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της προοπτική ενός μακροχρόνιου πολέμου – που θα απαιτούσε μια τεράστια νέα «ένεση» εξελιγμένων οπλισμών και περισσότερη εκπαίδευση για να δώσει στο Κίεβο μια ευκαιρία στη νίκη.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η κατάσταση είναι περίπλοκη για τον πρόεδρο Μπάιντεν, εν όψει και των εκλογών του 2024, και της αυξανόμενης προσοχής σχετικά με τη στήριξη που προσφέρει στο Κίεβο.
Ο αμερικανικός δισταγμός έρχεται σε αντίθεση με τις κυρίαρχες απόψεις στην Ευρώπη, όπου περισσότεροι ηγέτες τους τελευταίους μήνες πιστεύουν ότι η Ουκρανία πρέπει να επικρατήσει στη σύγκρουση –και η Ρωσία πρέπει να χάσει– για να διασφαλίστει η ασφάλεια της ηπείρου.
Ωστόσο, η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία δεν διαθέτει επαρκείς πόρους για να προμηθεύσει την Ουκρανία με ό,τι χρειάζεται για να εκδιώξει το ρωσικό στρατό από το περίπου 20% της χώρας που ελέγχει. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι επίσης απίθανο να αυξήσουν σημαντικά την υποστήριξη προς το Κίεβο εάν αισθανθούν την απροθυμία των ΗΠΑ, λένε δυτικοί διπλωμάτες.
Η αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ, εμφανής στις εντάσεις μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και των Αμερικανών αξιωματούχων στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, λαμβάνει χώρα καθώς η πολυαναμενόμενη επίθεση της Ουκρανίας φαίνεται να έχει σταματήσει. Η αδυναμία του Κιέβου να σημειώσει πρόοδο κατά της ρωσικής άμυνας έχει πείσει πολλούς δυτικούς στρατιωτικούς παρατηρητές ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρειάζονται περισσότερη εκπαίδευση σε περίπλοκους στρατιωτικούς ελιγμούς, πιο ισχυρή αεράμυνα και πολύ περισσότερα τεθωρακισμένα.
Ο στρατός της Μόσχας, εν τω μεταξύ, παλεύει με χαμηλό ηθικό λόγω της εξάντλησης, των ισχνών προμηθειών και της εσωτερικής διαμάχης μεταξύ Ρώσων ηγετών, αναφέρουν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας και της Δύσης. Η Ρωσία φαίνεται να μην μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία και να επιτεθεί στις ουκρανικές θέσεις, αλλά οι δυνάμεις της παραμένουν αρκετά ισχυρές για να επανδρώσουν εκατοντάδες μίλια οχυρώσεων και μεγάλο αριθμό αεροσκαφών, που κρατούν μακριά τα στρατεύματα του Κιέβου.
«Η Ουκρανία πρέπει πραγματικά να είναι σε θέση να κλιμακώσει και να συγχρονίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, εάν θέλει να μπορέσει να σπάσει τις ρωσικές άμυνες», δήλωσε ο Φραντς-Στέφαν Γκάντι, ανεξάρτητος στρατιωτικός αναλυτής που έκανε πρόσφατα περιοδεία στις γραμμές του ουκρανικού μετώπου.
Ο Γκάντι είπε ότι αντί να συγκεντρώνει δυνάμεις σε επιθέσεις που περιλαμβάνουν πολλές μονάδες που εκτοξεύουν ρουκέτες και πυροβολικό – υποστηρίζοντας ταυτόχρονα κύματα προπορευόμενων χερσαίων δυνάμεων – η Ουκρανία επιτίθεται σποραδικά, με βομβαρδισμούς που ακολουθούνται από προέλαση μικρών μονάδων πεζικού. Η τακτική «συχνά τηλεγραφεί στους Ρώσους ότι επιτίθενται», είπε.
ΠΗΓΗ:euro2day