21.8 C
Athens
Thursday, May 30, 2024

Ο εισαγγελέας του εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου, Γκαλάντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο υπέβαλε αίτηση για ένταλμα σύλληψης...

Σε 2.800 απολύσεις προχωρά η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της χώρας

Η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών και κινητής τηλεφωνίας...

Το πάρτι και οι χαμένοι…

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για το πού...

Τζ. Αμάτο: Γαλλία και ΗΠΑ προκάλεσαν την αεροπορική τραγωδία της Ούστικα, προσπαθώντας να σκοτώσουν τον Καντάφι

ΚόσμοςΤζ. Αμάτο: Γαλλία και ΗΠΑ προκάλεσαν την αεροπορική τραγωδία της Ούστικα, προσπαθώντας να σκοτώσουν τον Καντάφι

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο κατηγόρησε τη Γαλλία και τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για την αεροπορική τραγωδία της Ούστικα, όπου στις 27 Ιουνίου 1980 σκοτώθηκαν 81 άνθρωποι, υποστηρίζοντας ότι οι δύο αυτές χώρες έκαναν τα πάντα για να μην ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Σαράντα τρία χρόνια μετά το αεροπορικό δυστύχημα, οι οικογένειες των θυμάτων εξακολουθούν να ζητούν αλήθεια και δικαιοσύνη για μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας.

Το βράδυ της 27ης Ιουνίου 1980 ένα DC-9 της εταιρείας Itavia, με 81 επιβάτες και μέλη πληρώματος, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Μπολόνια-Παλέρμο, κατέπεσε στην Τυρρηνική Θάλασσα, κοντά στο νησί Ούστικα, στα βόρεια της Σικελίας. Κανείς από τους επιβαίνοντες δεν επέζησε.

Στόχος ο Καντάφι

Πολλοί Ιταλοί ειδικοί διατύπωσαν την υπόθεση ότι η συντριβή του DC-19 έγινε τη στιγμή που δύο λιβυκά MiG, καταδιωκόμενα από αμερικανικά και γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, ακολούθησαν την πορεία του πολιτικού αεροσκάφους για να μην εντοπιστούν από τα ραντάρ τους. Με βάση αυτό το «σενάριο πολέμου», το DC-9 καταρρίφθηκε κατά λάθος ή συγκρούστηκε με ένα από τα MiG που βρίσκονταν στην περιοχή.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα La Repubblica, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός (1992-93) διατυπώνει αυτήν τη θεωρία, υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, ήθελε να εξοντώσει τον τότε ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, καθώς πίστευε ότι επέβαινε σε ένα από τα MiG. «Η πιο αξιόπιστη εκδοχή είναι αυτή που μιλά για την ευθύνη της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, με τη συνέργεια των Αμερικανών», με στόχο «να σκοτώσουν τον Καντάφι», είπε ο 85χρονος Αμάτο.

Τα συντρίμμια ενός λιβυκου MiG-23 βρέθηκαν στις 18 Ιουλίου 1980 στα βουνά της Καλαβρίας, δίνοντας τροφή σε αυτήν την υπόθεση.

Σύμφωνα πάντα με τον Αμάτο, ο τότε γενικός γραμματέας του ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπετίνο Κράξι, που φέρεται ότι διατηρούσε καλές σχέσεις με τον Καντάφι, ήταν ενήμερος ότι ο ηγέτης της Λιβύης θα διέτρεχε κίνδυνο εάν έμπαινε στον ιταλικό εναέριο χώρο και τον είχε προειδοποιήσει.

Το 2003 ο Καντάφι κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι επιχείρησαν να τον σκοτώσουν. Γαλλία και ΗΠΑ διέψευδαν ανέκαθεν ότι τα δικά τους μαχητικά είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην αεροπορική τραγωδία της Ούστικα.

Ο Αμάτο ζήτησε πάντως από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να «ξεπλύνει την ντροπή που βαραίνει τη Γαλλία», είτε αποδεικνύοντας ότι οι κατηγορίες αυτές είναι αβάσιμες είτε, εάν επιβεβαιωθούν, «ζητώντας ειλικρινά συγγνώμη από την Ιταλία και τις οικογένειες των θυμάτων».

ΠΗΓΗ:news247

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles