16 C
Athens
Thursday, November 30, 2023

Γλυπτά Παρθενώνα: Ο πολιτικός διασυρμός μιας πολύ σοβαρής υπόθεσης

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συμπεριφορά...

Συνεχίζεται το «ράλι» αποχωρήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. – Παραιτήθηκαν 85 μέλη του Βορείου Τομέα

Συνεχίζεται το κύμα αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική...

Σκοτώνονται για τα ακριβά ενοίκια- Τουλάχιστον 11 νεκροί μέσα στο 2023

ΚόσμοςΣκοτώνονται για τα ακριβά ενοίκια- Τουλάχιστον 11 νεκροί μέσα στο 2023

Έντεκα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής και άλλοι τουλάχιστον 46 έχουν τραυματιστεί μέσα σε έναν χρόνο στην Τουρκία εξαιτίας βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα σε μισθωτές και ιδιοκτήτες ακινήτων για τα πανάκριβα ενοίκια.

Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 121% μέσα σε έναν χρόνο στην Τουρκία, άνοδος που έχει φθάσει το 188% σε ορισμένες μεγάλες πόλεις, όπως η πρωτεύουσα Άγκυρα, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Αύγουστο από το πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ.

Μπροστά στη δυσαρέσκεια των μισθωτών, που απειλούνται από την απογείωση των τιμών, η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όρισε πλαφόν της αύξησης των ενοικίων, που δεν μπορεί να ξεπερνά το 25%, δηλαδή το επίσημο ποσοστό του πληθωρισμού για τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Όμως, σύμφωνα με ειδικούς, το μέτρο αυτό δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να επιδεινώσει τις εντάσεις, ωθώντας πολλούς ιδιοκτήτες να επιδιώκουν με κάθε τρόπο, ενίοτε με εξαπάτηση, να ξεφορτωθούν τους μισθωτές για να νοικιάσουν τα ακίνητά τους σε υψηλότερες τιμές.

Σχεδόν 47.000 διαδικασίες έξωσης και άλλες 100.000 υποθέσεις που αφορούν την αύξηση ενοικίων έφθασαν στα δικαστήρια τους πρώτους έξι μήνες του 2023, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο.

Τον περασμένο χειμώνα, ιδιοκτήτης βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων αφού κατεδάφισε με τσεκούρι την πόρτα ενοικιαστή του για να τον διώξει διά της βίας.

«Ο αριθμός των εκκρεμοδικιών ανάμεσα σε μισθωτές και ιδιοκτήτες έχει εκραγεί το τελευταίο διάστημα», διαπιστώνει η Μελιχά Σελβί, δικηγόρος στην Άγκυρα. «Μισθωτές και ιδιοκτήτες εμπλέκονται σε σύγκρουση ενώ είναι όλοι θύματα των πολιτικών της κυβέρνησης», κρίνει η δικηγόρος.

«Οι μισθωτές βλέπουν τα δικαιώματά τους να καταπατώνται και οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι πλήττονται από την κρίση. Κατηγορούν οι μεν τους δε αντί να ζητήσουν λογαριασμό από την κυβέρνηση», προσθέτει η ίδια.

Ενοίκια: Ο σεισμός και ο πληθωρισμός οι αφορμές της αύξησής τους

Ο φονικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου, που άφησε πίσω πάνω από 50.000 νεκρούς και εκατομμύρια άστεγους στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, έκανε ακόμα χειρότερη την κατάσταση, εκτιμά ο Οσμάν Τσαλ, μεσίτης στο κέντρο της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενοίκιο ενός δυαριού ή τριαριού στο κέντρο της Άγκυρας αυξήθηκε αλματωδώς, από τις περίπου 2.500 λίρες (86 ευρώ) στις σχεδόν 17.000 (590 ευρώ) μέσα σε έναν χρόνο, ή με άλλα λόγια κατά σχεδόν 650%.

Η Μεριέμ Αλτουνλού, που έφθασε από το Χατάι (νοτιοανατολικά), την επαρχία που υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή από τον σεισμό, φοβάται πως μέσα στον χειμώνα το ενοίκιο θα αυξηθεί.

«Ήδη δυσκολευόμουν να πληρώνω 13.000 λίρες (450 ευρώ). Αν ο ιδιοκτήτης θελήσει να ξεπεράσει το 25%, θα πρέπει να φύγω. Δεν ξέρω πού θα πάω», απελπίζεται.

Η δικηγόρος, η κυρία Σελβί, φοβάται πως οι διενέξεις αυτής της φύσης θα γίνονται ολοένα χειρότερες.

Ο κατώτερος καθαρός μισθός δεν ξεπερνά τις 11.400 τουρκικές λίρες (395 ευρώ).

Άλλοτε κινητήρας της τουρκικής οικονομίας, ο τομέας των ακινήτων συρρικνώθηκε κατά 8,4% το 2022, εξαιτίας της ανόδου του κόστους, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles