21.9 C
Athens
Wednesday, October 16, 2024

Ρεζιλίκια

«Μας ρεζίλεψε. Εβγαινα στα κανάλια και έκανα...

Φύλλα συκής

«"Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί...

Σκεπτικισμός της ΕΕ για τις προθέσεις του Ερντογάν

ΚόσμοςΣκεπτικισμός της ΕΕ για τις προθέσεις του Ερντογάν

Την Πέμπτη 20 Ιουλίου ημέρα της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συζητούν στο γεύμα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τις ευρωτουρκικές σχέσεις

«Θέλουμε να τις δοκιμάσουμε». Αυτό απαντούν ευρωπαϊκές πηγές όσον αφορά τις προθέσεις του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δηλώνει έτοιμος για μία επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Σημειώνουν ότι η Τουρκία είναι μία μεγάλη χώρα και μία χώρα με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία. Ωστόσο ακόμα δεν φαίνεται οι Βρυξέλλες να είναι έτοιμες να δώσουν μία ευκαιρία ως λευκή επιταγή στην Άγκυρα για την επανατοποθέτηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Το αντίθετο. Μάλλον παρακολουθούν με σκεπτικισμό και υποστηρίζουν ότι θέλουν έργα πάνω στον τομέα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Ανησυχίες

Την ίδια στιγμή υπενθυμίζουν τις ανησυχίες της ελληνικής πλευράς λέγοντας πως αυτές είναι και ανησυχίες και της ΕΕ. Στις ανησυχίες της Ελλάδας είναι – σύμφωνα με τις δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού, όσο και των ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ – και το Κυπριακό.

Την Πέμπτη 20 Ιουλίου ημέρα της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συζητούν στο γεύμα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Την ίδια ώρα περίπου ο Ερντογάν θα πραγματοποιεί μία ακόμα επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο. Για να πάρει μέρος στους εορτασμούς αλλά και να εγκαινιάσει το νέο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζάν, που στόχος είναι σύμφωνα με την Άγκυρα να γίνει «το παράθυρο στον κόσμο» για τα κατεχόμενα. Με βασική επιδίωξη να είναι να προσγειωθεί κάποια στιγμή σε αυτό μία πτήση που δεν θα ξεκινά από την Τουρκία.

Ο Ερντογάν το προσπάθησε και το 2022, όταν επιχειρούσε να πείσει τον Πούτιν να στείλει μία ρωσική πτήση να προσγειωθεί στα κατεχόμενα.

Με Στόλτενμπεργκ

Ενδιαφέρον θα έχει τη συγκεκριμένη μέρα και η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες.

Στην ατζέντα τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας την περασμένη εβδομάδα στο Βίλνιους, το restart στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως συμφωνήθηκε, αλλά και η συνεισφορά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, η οποία δεν είναι αμελητέα. Υπενθυμίζεται ο ελληνικός προϋπολογισμός για την Άμυνα, αλλά και ο ρόλος των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης συνολικά για την τροφοδοσία όλης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με στρατεύματα αλλά και με εξοπλισμό.

Μπλίνκεν

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων προγραμματίζεται και μία τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ, με τον αμερικανό ομόλογο τους, Άντονι Μπλίνκεν. Με τον Γεραεπτρίτη να αναμένεται στην δική του τοποθέτηση να αναφερθεί και εδώ στο ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας -γεωπολιτικής, οικονομικής, ενεργειακής σταθερότητας- στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κόκκινες γραμμές

Η Αθήνα στοχεύει να καταστήσει σαφείς τόσο στην ΕΕ, όσο και στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ τις κόκκινες γραμμές της, τη βούληση της για επανεκκίνηση των σχέσεων με την Τουρκία, τη διάθεση για συνομιλίες με στόχο λύσεις, αλλά και το πιο σημαντικό στάδιο που είναι να χτιστεί από την αρχή η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί και ένα ταξίδι Γεραπετρίτη στην Τουρκία, για να έχει την προπαρασκευαστική συνάντηση του με τον τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν.

Μία συνάντηση που θα προετοιμάσει την και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που τοποθετείται το φθινόπωρο.

Σε αυτό το σκηνικό το Μέγαρο Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στις σχέσεις της Αθήνας με τη Λευκωσία και την στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Κάτι που αναμένεται να εκφραστεί με απόλυτη σαφήνεια και στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο στις 25 και 26 Ιουλίου. Στις 26 Ιουλίου προγραμματίζεται άλλωστε να γίνει στη Λευκωσία και η τριμερής συνάντηση Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles