Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάντερ Λουκασένκο μετά τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα.

«Συμφωνούμε να σταματήσουν οι μάχες στην Ουκρανία, αλλά μόνο αν αυτό οδηγήσει σε μια διαρκή ειρήνη», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, στο πρώτο του σχόλιο σχετικά με την πρόταση εκεχειρίας που στηρίζεται από τις ΗΠΑ έπειτα από τις συνομιλίες Ουάσινγκτον και Κιέβου στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο πρόεδρος της Λευκορωσίας υπέγραψαν συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ στην επίσημη κοινή δήλωσή τους κατηγόρησαν το ΝΑΤΟ ότι λειτουργεί αποσταθεροποιητικά σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ΕΕ ότι έχει επιθετική πολιτική κατά των δύο χωρών.

Η συνέντευξη Τύπου των Πούτιν και Λουκασένκο

«Έχουμε τακτικά πυρηνικά όπλα και αμυντικά συστήματα που προστατεύουν τα δυτικά σύνορα των κρατών μας», είπε ο Πούτιν

«Η Ρωσία και η Λευκορωσία δεν είναι απλώς γείτονες, αλλά πραγματικά στρατηγικοί εταίροι και αληθινοί φίλοι», είπε αρχικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Έχουμε τακτικά πυρηνικά όπλα και αμυντικά συστήματα που προστατεύουν την ασφάλεια, προστατεύοντας τα δυτικά σύνορα των κρατών μας», είπε ο Ρώσος ηγέτης.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι με τον Λευκορώσο ομόλογό του συζήτησαν θέματα ασφάλειας και άμυνας, ενώ μίλησαν και για περιφερειακά ζητήματα.

Οι περισσότερες συναλλαγές ανάμεσα σε Ρωσία και Λευκορωσία γίνονται στα εθνικά τους νομίσματα, σημείωσε ο Πούτιν.

Η Λευκορωσία και η Ρωσία υπέγραψαν πρωτόκολλο σχετικά με τα δικαιώματα των Ρώσων που διαμένουν μόνιμα στη Λευκορωσία, ενημέρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Η συνεργασία μας προχωράει με καλό ρυθμό», τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος επαίνεσε τη δουλειά που γίνεται από την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, στην οποία συμμετέχουν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, ανάμεσά τους η Ρωσία και η Λευκορωσία.

Ο Λουκασένκο καταδίκασε τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο είπε ότι ο ίδιος και ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες «θα εργαστούν πάνω σε αυτό σήμερα και αύριο».

Ο Λευκορώσος πρόεδρος τόνισε ότι οι άνθρωποι πρέπει να «εμπιστεύονται τα γεγονότα», χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Και όλες αυτές οι δηλώσεις και όλες αυτές οι υποσχέσεις είναι απλώς κενά λόγια», σημείωσε.

Στη συνέχεια καταδίκασε τις «παράνομες κυρώσεις» που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από μέλη της Δύσης.

«Είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την πίεση», τόνισε.

Το πρώτο σχόλιο του Ρώσου προέδρου για την πρόταση εκεχειρίας – Σε εξέλιξη η ρωσική αντεπίθεση στο Κουρσκ

Μετά τις αρχικές τοποθετήσεις των δύο ηγετών, Πούτιν και Λουκασένκο απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο Πούτιν επανέλαβε ότι οποιοσδήποτε αντιμετωπίζει τις ρωσικές δυνάμεις στο Κουρσκ, θα αντιμετωπιστεί ως «τρομοκράτης».

«Συμφωνούμε να σταματήσουν οι μάχες στην Ουκρανία, αλλά μόνο αν αυτό οδηγήσει σε μια διαρκή ειρήνη», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, στο πρώτο του σχόλιο σχετικά με την πρόταση για εκεχειρία.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ που «έδωσε τόση προσοχή στη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι υπάρχουν «πολλές ερωτήσεις σχετικά με την κατάπαυση του πυρός» και πρόσθεσε ότι πρέπει πρώτα να μιλήσει με τον Τραμπ.

Ο Πούτιν συνέχισε λέγοντας ότι «συμφωνούμε με τις προτάσεις για την κατάπαυση του πυρός, αλλά η θέση μας βασίζεται στην υπόθεση ότι η κατάπαυση του πυρός θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ειρήνη, κάτι που θα άρει τους αρχικούς λόγους της κρίσης».

Στη συνέχεια ο Πούτιν αναφέρθηκε στη χθεσινή επίσκεψή του στην περιοχή του Κουρσκ και υποστήριξε ότι η κατάσταση εκεί είναι «πλήρως υπό τον έλεγχό μας».

«Χθες ο διοικητής της βόρειας περιοχής στην αναφορά του μου είπε: ‘Αύριο η Σούντζα θα είναι δική μας’. Και αυτό έγινε», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Υπό αυτές τις συνθήκες, σημείωσε ο Πούτιν, θα είναι καλό για την Ουκρανία – υπονοώντας ότι δεν θα είναι καλό για τη Ρωσία – να επιτευχθεί εκεχειρία 30 ημερών.

Τόνισε ότι υπάρχουν «διαφορές». «Αν σταματούσαμε τις εχθροπραξίες, τι θα σήμαινε αυτό;», είπε ο Πούτιν, διερωτώμενος τι θα συνέβαινε στο Κουρσκ.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται τώρα στην επίθεση σε όλες τις περιοχές του συγκεκριμένου μετώπου.

Αλεξάντερ Λουκασένκο και Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αλεξάντερ Λουκασένκο και Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ποιος θα δώσει εντολές για την παύση των εχθροπραξιών;»

«Ποιος θα δώσει εντολές για την παύση των εχθροπραξιών, και τι θα αξίζουν αυτές οι εντολές;» αναρωτήθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος ρώτησε επίσης ποιος θα αποφασίσει πού έχει γίνει «παραβίαση της πιθανής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» σε μήκος 2.000 χιλιομέτρων – πιθανώς αναφερόμενος στο μήκος των συνόρων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να μελετηθούν σχολαστικά και από τις δύο πλευρές», τόνισε, προσθέτοντας ότι η ιδέα της κατάπαυσης του πυρός είναι «καλή και την υποστηρίζουμε απολύτως, αλλά υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητήσουμε», ενώ είπε ότι πιστεύει ότι «πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους Αμερικανούς συναδέλφους και εταίρους μας» και «ίσως» να έχουμε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Την ίδια την ιδέα του τερματισμού αυτής της σύγκρουσης με ειρηνικά μέσα, την υποστηρίζουμε», σημείωσε.

«Η Ουκρανία θα έπρεπε να είχε ικετεύσει τις ΗΠΑ για συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός νωρίτερα, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στο έδαφος», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Ρωσία και Λευκορωσία κατηγορούν το ΝΑΤΟ για «εχθρικές» και «αποσταθεροποιητικές» ενέργειες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αλεξάντερ Λουκασένκο μιλούσαν στη Μόσχα, εκδόθηκε κοινή δήλωση μετά τις συνομιλίες τους.

Η δήλωση αναφέρει ότι οι δύο χώρες θεωρούν τις ενέργειες του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία εχθρικές και αποσταθεροποιητικές, ενώ ενέχουν κίνδυνο για πυρηνική σύγκρουση.

Οι δύο ηγέτες καταδικάζουν επίσης την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, την οποία χαρακτηρίζουν επιθετική και συγκρουσιακή.

Λένε επίσης ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να λάβουν στρατιωτικά και διπλωματικά μέτρα ως απάντηση στις ενέργειες του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ:in