31.8 C
Athens
Tuesday, July 16, 2024

Ο Ζελένσκι ζητά όπλα, ο Πούτιν προειδοποιεί με «ανεπανόρθωτο πλήγμα»

ΚόσμοςΟ Ζελένσκι ζητά όπλα, ο Πούτιν προειδοποιεί με «ανεπανόρθωτο πλήγμα»

Ακόμη μια έκκληση σε δραματικούς τόνους επιχείρησε ο Ουκρανός πρόεδρος, αυτή τη φορά από το Νταβός, καθώς τα μαντάτα για τη χώρα του από το μέτωπο του πολέμου είναι «μαύρα», ενώ οι σύμμαχοι περιορίζονται πλέον στα καλά λόγια και όχι στην πραγματική βοήθεια.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως «αρπακτικό» που δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί από μια «παγωμένη» σύρραξη στην Ουκρανία, όπου η γραμμή του μετώπου παραμένει εδώ και πολλούς μήνες σχεδόν αμετακίνητη.

«Μετά το 2014 έγιναν προσπάθειες να παγώσει ο πόλεμος στο Ντονμπάς (στην ανατολική Ουκρανία). Υπήρχαν εγγυητές με μεγάλη επιρροή, όπως η καγκελάριος της Γερμανίας (Άγγελα Μέρκελ), ο πρόεδρος της Γαλλίας (Φρανσουά Ολάντ). Όμως ο Πούτιν είναι αρπακτικό που δεν ικανοποιείται από τα παγωμένα προϊόντα», είπε ο Ζελένσκι στην παρέμβασή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε επίσης τον Πούτιν ότι «επιχειρεί να κανονικοποιήσει» τις «μαζικές εκτοπίσεις, τα ισοπεδωμένα χωριά και πόλεις και την τρομακτική αίσθηση ότι ο πόλεμος ίσως να μην τελειώσει ποτέ».

«Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν ενσαρκώνει τον πόλεμο», συνέχισε ο Ουκρανός πρόεδρος, εκτιμώντας ότι «αυτό δεν θα αλλάξει».

Για ακόμη μια φορά ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε περισσότερα όπλα από τη Δύση και βοήθεια για να επικρατήσει στον αέρα, ενώ υποστήριξε ότι το Κίεβο έχει ήδη πάρει το πλεονέκτημα στη Μαύρη Θάλασσα.

«Οι εταίροι μας γνωρίζουν τις ανάγκες μας και πόσες είναι», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία έχει αποδείξει ότι «μπορεί να πλήξει τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη που κανείς δεν είχε καταρρίψει μέχρι τώρα».

Έκανε, ακόμη, έκκληση για επενδύσεις στη χώρα του σημειώνοντας «μόνο ο λαός μας και οι επενδύσεις σας μπορούν να οικοδομήσουν μια ισχυρή οικονομία.

Χρειαζόμαστε κανονικές επενδύσεις από αξιόπιστες εταιρίες. Ενισχύστε την οικονομία μας και θα ενισχύσουμε την ασφάλειά σας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέβαλε αίτημα προκειμένου να πραγματοποιηθεί παγκόσμια σύνοδο κορυφής για το ουκρανικό χωρίς την παρουσία της Ρωσίας, με την Ελβετία να απαντάει θετικά.

Αν δεν θέλουν διαπραγμάτευση ας μην το κάνουν

Δεν άργησε, πάντως, να έλθει και η αντίδραση από τη Μόσχα, με τον Πούτιν να απαντά… εξ αποστάσεως στον Ζελένσκι και να υπογραμμίζει ότι η χώρα του δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει τα κέρδη που έχει.

Ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε τις όποιες «φόρμουλες ειρήνης συζητούνται στη Δύση και την Ουκρανία, ενώ έκανε λόγο και για «απαγορευτικές απαιτήσεις» για να καταλήξει «εάν δεν θέλουν διαπραγματεύσεις, ας μην κάνουν».

«Είναι, πλέον, αρκετά προφανώς ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας απέτυχε, αλλά και η πρωτοβουλία βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να προσθέσει με νόημα «εάν συνεχιστεί αυτό η κρατική υπόσταση της Ουκρανίας θα υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα».

«Όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι αδύνατο να εγκαταλείψουμε τα κέρδη που έχουμε πετύχει στον πόλεμο» σημείωσε για να χαρακτηρίσει τη συζήτηση περί διαπραγματεύσεων ως αντιπερισπασμό.

Υπογράμμισε, τέλος, πως η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις νέες πραγματικότητες, εννοώντας τα εδάφη που έχει κατακτήσει η χώρα του στον πόλεμο.

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles