Μπορεί η ταινία “Barbie” να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, σημειώνοντας τεράστια εισπρακτική επιτυχία παγκοσμίως, ωστόσο όπως φαίνεται οι πολίτες του Λιβάνου δεν θα έχουν τη δυνατότητα να τη δουν.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Πολιτισμού ζήτησε από τη γενική υπηρεσία ασφαλείας να αναλάβει δράση για να αποτραπεί η προβολή της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας την Τετάρτη (09/08), καθώς “προωθεί την ομοφυλοφιλία” και “αντικρούει θρησκευτικές αξίες“.

Ο Μοχάμεντ Μορτάντα υποστηρίζεται από το ισχυρό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, του οποίου ο ηγέτης, Χασάν Νασραλά, έχει εντείνει τη ρητορική του κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αναφέροντας ότι αποτελεί “άμεσο κίνδυνο” για το Λίβανο και πρέπει να “αντιμετωπιστεί”.

Η δήλωση του Μορτάντα ανέφερε ότι η ταινία βρέθηκε να “προωθεί την ομοφυλοφιλία και το σεξουαλικό μετασχηματισμό” και “αντικρούει τις αξίες της πίστης και της ηθικής” με το να μειώνει τη σημασία της οικογένειας.

Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε από την γενική υπηρεσία ασφαλείας του Λιβάνου, η οποία εμπίπτει στο Υπουργείο Εσωτερικών και είναι παραδοσιακά υπεύθυνη για τις αποφάσεις λογοκρισίας στη χώρα, να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει την προβολή της ταινίας.

Δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση από τον υπουργό Εσωτερικών, Μπασάμ Μαουλάουι, σε αίτημα για σχόλιο, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ο Λίβανος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που διοργάνωσε εβδομάδα υπερηφάνειας ΛΟΑΤΚΙ το 2017 και γενικά έχει θεωρηθεί ως καταφύγιο για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στην ευρύτερη συντηρητική Μέση Ανατολή. Ωστόσο, το θέμα έχει τεθεί στο επίκεντρο πιο έντονα πρόσφατα, πυροδοτώντας εντάσεις. Ο Μαουλάουι το περασμένο έτος πήρε απόφαση να απαγορεύσει εκδηλώσεις που “προωθούν σεξουαλική παρεκτροπή” στο Λίβανο, κάτι που υπονοεί αναφορά σε φιλικές προς την ΛΟΑΤΚΙ συγκεντρώσεις.

Σε μια ομιλία τον περασμένο μήνα, ο Νασραλά δήλωσε ότι καλεί τις λιβανικές αρχές να λάβουν μέτρα εναντίον υλικών που θεωρεί ότι προωθούν την ομοφυλοφιλία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσής τους.

Και την Τρίτη, το κυβερνητικό συμβούλιο του Λιβάνου παρότρυνε τους πολίτες να “κρατήσουν” τις οικογενειακές αξίες, μετά από συνάντηση με τον υψηλότερο χριστιανικό κληρικό της χώρας, Πατριάρχη Βισσαρίων Βούτρος αλ-Ράχι, επικεφαλής της Μαρωνίτικης εκκλησίας, χωρίς να αναφέρει ρητά τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Ο Άιμαν Μχάνα, εκτελεστικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Samir Kassir Foundation, δήλωσε στο Reuters ότι η κίνηση του Μορτάντα παρέκκλινε από τη συνήθη διαδικασία λογοκρισίας στον Λίβανο, σε μια περίοδο “κύματος μισαλλοδοξίας”.

ΠΗΓΗ:news247