28.9 C
Athens
Friday, June 14, 2024

Ατελείωτος κατήφορος

Σε φίλα προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ site φιλοξενείται...

Βανδάλισαν το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου

Δύο ακτιβιστές κόλλησαν αφίσες του Γουάλας και...

Καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» και ανάπτυξη γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων

ΚόσμοςΚαθεστώς «έκτακτης ανάγκης» και ανάπτυξη γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων

Με ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων, κήρυξη της περιοχής σε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», μπλοκάρισμα του κινεζικής προέλευσης μέσου κοινωνικής δικτύωσης TikTok και άλλα μέτρα καταστολής απαντά η κυβέρνηση Μακρόν στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται στη Νέα Καληδονία. Σημειώνεται ότι δυναμώνουν οι αντιδράσεις του αυτόχθονος πληθυσμού στις αλλαγές που προωθεί η Γαλλία για τις εκλογές σε αυτήν την υπερπόντια κτήση της στον νοτιοανατολικό Ειρηνικό (γαλλική αποικία από τον 19ο αιώνα).

Στις διαμαρτυρίες κατά της νέας εκλογικής νομοθεσίας πρωτοστατούν αυτόχθονες (Κανάκ) και δυνάμεις που πρόσκεινται στην ανεξαρτητοποίηση από τη Γαλλία, καταγγέλλοντας ότι το Παρίσι επιχειρεί να αλλοιώσει το εκλογικό σώμα σε βάρος των αυτοχθόνων, δίνοντας δικαίωμα ψήφου για τις τοπικές εκλογές σε Γάλλους που έχουν συμπληρώσει μία δεκαετία διαμονής στο νησί.

Στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον τέσσερα άτομα -τρεις αυτόχθονες Κανάκ και ένας χωροφύλακας- και έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες. Ο ύπατος αρμοστής της Γαλλίας στην περιοχή ανακοίνωσε επίσης ότι «σχεδόν 200 ταραχοποιοί έχουν συλληφθεί», ενώ 5 μέλη του κόμματος FLNKS, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, έχουν τεθεί σε κράτηση κατ’ οίκον.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Γκ. Ατάλ, ανακοίνωσε την ανάπτυξη πρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση Μακρόν συνδέει τις διαμαρτυρίες στη Νέα Καληδονία με παρέμβαση ξένων δυνάμεων.

Πηγή: Associated Press

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζ. Νταρμαμέν, απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν ξένες επεμβάσεις, απάντησε καταφατικά και αναφέρθηκε ρητά στο Αζερμπαϊτζάν, υποστηρίζοντας με έμφαση ότι «δεν πρόκειται για φαντασίωση, είναι μια πραγματικότητα» και συμπληρώνοντας ότι η Γαλλία, παρά «τις απόπειρες ανάμειξης», παραμένει «κυρίαρχη στο σπίτι της».

Ο δε Γάλλος ευρωβουλευτής (από το ιδρυθέν το 2018 κεντροαριστερό κόμμα «Place Publique») Ρ. Γκλικσμάν, που είναι και πρόεδρος επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την ξένη ανάμειξη, κατήγγειλε επίσης «μια απόπειρα ανάμειξης» λέγοντας ότι «αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και η Κίνα, επωφελούνται από την παραμικρή ρωγμή στις κοινωνίες μας για να πολώσουν τη δημόσια συζήτηση και για να δημιουργήσουν χάος».

Σημειώνεται ότι τον Απρίλη, το «εδαφικό Κογκρέσο» (η τοπική Βουλή) της Νέας Καληδονίας, στην οποία πλειοψηφούν οριακά οι δυνάμεις υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με τη Βουλή του Αζερμπαϊτζάν, ενώ τον περσινό Ιούλη, η κυβέρνηση Αλίεφ οργάνωσε στο Μπακού διάσκεψη, από όπου ξεπήδησε η «Ομάδα Πρωτοβουλίας του Μπακού», για να υποστηριχτούν «τα απελευθερωτικά και αντιαποικιοκρατικά κινήματα στις γαλλικές κτήσεις». Σε αυτήν τη διάσκεψη συμμετείχαν αυτονομιστικές δυνάμεις από τις γαλλικές κτήσεις σε Μαρτινίκα, Γουιάνα, Νέα Καληδονία και Γαλλική Πολυνησία.

Πηγή: Associated Press

Τον Νοέμβρη, το Παρίσι είχε κατηγορήσει παράγοντες που συνδέονται με το Αζερμπαϊτζάν για εκστρατεία παραπληροφόρησης που στόχευε να πλήξουν ειδικά τη φήμη της Γαλλίας σχετικά με την ασφαλή διεξαγωγή των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα παραπάνω βέβαια δεν καταγράφονται σε «κενό αέρος», αλλά θεωρούνται αντίδραση του Αζερμπαϊτζάν στην ολοένα και ενεργότερη υποστήριξη που δίνει η Γαλλία στην Αρμενία, στην αντιπαράθεσή της με το Μπακού, για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και συνολικότερα.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles