Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε σήμερα τη σύντομη επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ταϊβάν Γουίλιαμ Λάι στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τον αυτονομιστή και ταραχοποιό και δηλώνοντας ότι το Πεκίνο θα λάβει ισχυρά μέτρα για να προστατεύσει την κυριαρχία του.

Ο Λάι, που θεωρείται φαβορί για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ταϊβάν στις εκλογές του Ιανουαρίου, έφθασε στην Νέα Υόρκη αργά χθες, η οποία επισήμως αποτέλεσε στάση στο ταξίδι του προς την Παραγουάη όπου θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία του προέδρου της χώρας.

Η Κίνα, που υποστηρίζει ότι η Ταιβάν είναι δικό της έδαφος, έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει το ταξίδι του Λάι, που περιλαμβάνει μια ακόμα στάση, αυτή τη φορά στο Σαν Φρανσίσκο την Τετάρτη κατά την επιστροφή του στην Ταϊπέι.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο μετά την άφιξη του Λάι στη Νέα Υόρκη με προγραμματισμένη πτήση από την Ταϊπέι, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι είναι αντίθετο σε κάθε είδους επίσκεψη στις ΗΠΑ από «αυτονομιστές που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».

«Ο Λάι εμμένει πεισματικά στην αυτονομιστική θέση της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και είναι απολύτως ταραχοποιός», ανέφερε το υπουργείο.

Η Ταϊβάν βρίσκεται στον «πυρήνα των βασικών συμφερόντων της Κίνας» και τα γεγονότα έχουν καταδείξει επανειλημμένα ότι ο λόγος για την αύξηση της έντασης στο Στενό της Ταϊβάν είναι το γεγονός ότι η Ταϊβάν προσπαθεί να «στηριχτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιδιώξει την ανεξαρτησία της», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Κίνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα λάβει αποφασιστικά και σθεναρά μέτρα για να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ