29.5 C
Athens
Tuesday, July 16, 2024

Ιράκ: Εξετάζεται νομοσχέδιο που θα τιμωρεί την ομοφυλοφιλία με θάνατο

ΚόσμοςΙράκ: Εξετάζεται νομοσχέδιο που θα τιμωρεί την ομοφυλοφιλία με θάνατο

Μέχρι σήμερα, οι ιρακινές αρχές στηρίζονταν στον ποινικό κώδικα του 1969 για να τιμωρήσει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, βασιζόμενες σε άρθρο που προβλέπει «ισόβια ή πολυετή κάθειρξη» για σοδομισμό.ήταν πολύ «φτωχή».

Ωστόσο, πλέον το Ιρακινό κοινοβούλιο εξετάζει νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει έως και την ποινή του θανάτου για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, κάτι που μη κυβερνητικές οργανώσεις και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας – θύματα βίας που διαπράττεται «εν πλήρη ατιμωρησία»– καταγγέλλουν ως «επικίνδυνο».

Οι βουλευτές εξετάζουν τροποποιήσεις σε νομοθεσία του 1988 που αφορά την πορνεία, τις οποίες στηρίζει η πλειοψηφία του κοινοβουλίου όπου έχουν μεγάλη επιρροή τα ισλαμιστικά κόμματα.

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου, που εξετάστηκε σε πρώτη ανάγνωση την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπεται «την ποινή του θανάτου ή ισόβια κάθειρξη» για οποιονδήποτε «έχει ομοφυλοφιλική σχέση». Η «προώθηση της ομοφυλοφιλίας» θα τιμωρείται με ποινή «τουλάχιστον επτά χρόνια κάθειρξη».

Το νομοσχέδιο «εξακολουθεί να βρίσκεται υπό συζήτηση και είναι αντικείμενο ανταλλαγών απόψεων», σύμφωνα με τον βουλευτή Σαούντ αλ Σάαντι του ισλαμιστικού κόμματος «Χουκούκ», πολιτικό σκέλος των Ταξιαρχιών της Χεζμπολάχ, μιας ισχυρής ένοπλης οργάνωσης που πρόσκειται στο Ιράν. Το κοινοβούλιο σκοπεύει «να καλύψει ένα νομικό κενό», εξήγησε ο ίδιος.

Πολιτική συναίνεση

Η συντηρητική ιρακινή κοινωνία αντιμετωπίζει με προκατάληψη την ομοφυλοφιλία και η μικρή ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα του Ιράν γίνεται συχνά στόχος «απαγωγών, βιασμών, βασανιστηρίων και φόνων» από ένοπλες ομάδες που παραμένουν «ατιμώρητες», σημείωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σε έκθεσή του το 2022.

Το νομοσχέδιο είναι ένδειξη της πολιτικής συναίνεσης για το θέμα ο συνάδελφός του, Σέριφ Σουλεϊμάν του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK) εκτίμησε σε άρθρο του στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al Sabah ότι επιθυμεί να υπάρξει σχετική νομοθεσία για να διαφυλαχθούν «οι ηθικές και ανθρωπιστικές μας αξίες και για να καταπολεμηθούν ανώμαλα φαινόμενα στην κοινωνία». «Έχουμε ανάγκη αποτρεπτικούς νόμους», υπογράμμισε.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου μπορεί ακόμη να αλλάξει, επεσήμανε ο βουλευτής Σαούντ αλ Σάαντι, καθώς μένει να εγκριθεί σε δεύτερη ανάγνωση και πρέπει να διεξαχθεί ψηφοφορία επ’ αυτού σε ημερομηνίες που δεν έχουν ακόμη οριστεί.

Για τη Ράσα Γιουνές, ειδική ερευνήτρια για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο HRW, η ιρακινή κυβέρνηση επιθυμεί να «εκτρέψει την προσοχή των πολιτών από την απουσία αποτελεσμάτων στο έργο της». «Είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέτρο» τόνισε.

Η νέα νομοθεσία «είναι το αποκορύφωμα» σειράς επιθέσεων εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, εκτίμησε η ίδια.

Η Επιτροπή Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας εξετάζει επίσης να απαγορεύσει στα μέσα που έχουν έδρα το Ιράκ να χρησιμοποιούν τον όρο «ομοφυλοφιλία» και να προτιμούν τη φράση «σεξουαλική απόκλιση», σύμφωνα με πηγή μέσα από τη ρυθμιστική αρχή. Αν υιοθετηθεί το μέτρο αυτό, θα απαγορευθεί και ο όρος «φύλο».

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles