Μπριζόλες από βοοειδή που εκτρέφονται στην άλλη άκρη του πλανήτη… Σπεσιαλιτέ για την οποία είναι υπερήφανος ο σεφ του εστιατορίου Flammen στην Κοπεγχάγη, που διευκρινίζει ότι μέρη βοείου κρέατος εισάγονται από την Ουρουγουάη ή την Αργεντινή.
Μπορεί να είναι ένα ελκυστικό μενού για τους πελάτες, όχι όμως για την υγεία του πλανήτη.
Το βοδινό κρέας ευθύνεται για το 55% των εκπομπών ρύπων της Δανίας που σχετίζονται με τα τρόφιμα και δεν οφείλεται μόνο στο ότι μεταφέρεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι.
«Οι αγελάδες είναι τόσο κακές «μηχανές» σχολιάζει ο Henrik Wenzel, καθηγητής στο Νότιο Πανεπιστήμιο της Δανίας. « Εκπέμπουν περίπου 80% με 90% της ενέργειας που καταναλώνουν ως θερμότητα σώματος. Και επιπλέον έχουν 4 στομάχια, και ρεύοντα βγάζοντας μεθάνιο».
Η αλλαγή του μενού, η κατανάλωση πουλερικών ή ψαριών μπορεί να αντιμετωπίσει μερικώς το πρόβλημα. Αυτή είναι η προσέγγιση που έχει ακολουθήσει το εστιατόριο Flammen.
«Σε τελική ανάλυση, το βόειο κρέας είναι μία μεγάλη αμαρτία» εξηγεί ο Thomas Krohn, διευθυντής του εστιατορίου Flammen «γι’ αυτό και αποφασίσαμε πριν από μερικά χρόνια να αφαιρέσουμε το μοσχαρίσιο φιλέτο μας (το οποίο ήταν το πιάτο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις) και να το αντικαταστήσουμε με γαλοπούλα, κοτόπουλο και σολομό».
Η κυβέρνηση δεν αποκλείει την αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της φορολογίας.
«Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες» παραδέχεται ο Jeppe Bruus, υπουργός Φορολογίας της Δανίας. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία αναδιάρθρωσης της βιομηχανίας τροφίμων μας, είμαστε στη διαδικασία να δούμε πώς μπορούμε να εισάγουμε φόρο στην παραγωγή του βοείου κρέατος. Και μετά, φυσικά, εξετάζουμε επίσης πιθανούς φόρους κατανάλωσης».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, το ζωικό κεφάλαιο ευθύνεται για το 15% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μερίδιο σχεδόν ίσο με αυτό των παγκόσμιων μεταφορών.
ΠΗΓΗ:euronews