32.6 C
Athens
Monday, July 22, 2024

Επίθεση φιλίας από Ερντογάν: «Με την Ελλάδα δεν πολεμήσαμε ποτέ σε αντίθετα στρατόπεδα»

ΚόσμοςΕπίθεση φιλίας από Ερντογάν: «Με την Ελλάδα δεν πολεμήσαμε ποτέ σε αντίθετα στρατόπεδα»

Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στο PBS και τη δημοσιογράφο Άμνα Ναουάζ, παρουσιάζοντας μία εξιδανικευμένη εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάνοντας μία «επίθεση» φιλίας και λέγοντας πως με «την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες. Ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα». Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι όπως την παρουσιάζουν».

Παράλληλα εξαπέλυσε μομφές κατά του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ κατηγορώντας τον για «εχθρική στάση» προς την Τουρκία, αλλά όπως είπε «η Άγκυρα δεν θα γίνει μέρος αυτής της κόντρας».

«Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν σκεπτικιστές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για αυτήν την πώληση των F-16. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ. Μίλησα μαζί του την περασμένη εβδομάδα και αναφέρει αρκετούς λόγους που είναι αντίθετος στην πώληση αυτή τη στιγμή, ότι απειλείτε την ελληνική ασφάλεια, φυλακίζετε δημοσιογράφους και πολιτικούς της αντιπολίτευσης, δεν συμμετέχετε στις κυρώσεις τη δυτικής Συμμαχίας εναντίον της Ρωσίας. Και μου απάντησε: ‘Η Τουρκία έχει την ευκαιρία να δείξει σε εμάς και στο υπόλοιπο ΝΑΤΟ ότι είναι μέρος της ομάδας’. Τι λέτε για αυτό;», ρώτησε η δημοσιογράφος.

«Ο Μπομπ Μενέντεζ δεν γνωρίζει πολύ την Τουρκία. Και ο Μενέντεζ δεν φαίνεται να γνωρίζει ούτε τον Tαγίπ Ερντογάν. Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες. Ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα. Φαίνεται ότι ο Μενέντεζ έχει υιοθετήσει μια εχθρική προσέγγιση στην Τουρκία και προσπαθεί να μας παρασύρει σε ορισμένες συζητήσεις της επιλογής του, αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτού. Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι όπως την παρουσιάζουν», απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Για την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε και για την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. «Τι γίνεται με την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία; Πιστεύετε ότι αυτό συνδέεται με την υποστήριξη της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ; Επειδή την επόμενη μέρα που συμφωνήσατε να προωθήσετε την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο Κοινοβούλιο σας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει στην πώληση των F-16. Κατά τη γνώμη σας, συνδέονται τα δύο ζητήματα;», ρώτησε η Άμνα Ναουάζ.

«Πιστεύω ότι αυτά τα δύο θέματα δεν πρέπει να συνδέονται, γιατί ενώ, πρωτίστως, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι αυτό το θέμα ήταν προσδεμένο στο Κογκρέσο, εμείς πάντα θα λέγαμε, εντάξει, έχουμε την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Άρα αυτά τα θέματα είναι συνδεδεμένα με τη Βουλή. Εάν το Κοινοβούλιο δεν λάβει θετική απόφαση σχετικά με αυτήν την αίτηση, τότε δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε», απάντησε.

Για την Ε.Ε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε και για την πρόταση που είχε κάνει τον Ιούλιο ότι η Ε.Ε. πρέπει να δεχθεί την Τουρκία εάν θέλει να δει τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ. «Βλέπετε αυτά τα δύο ζητήματα να συνδέονται;», ρώτησε η δημοσιογράφος.

«Πρώτα και βασικότερα, το ζήτημα της Σουηδίας και το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για είσοδό μας στην Ε.Ε. είναι δύο ξεχωριστά πράγματα. Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά η Σουηδία θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της επειδή στους δρόμους της Στοκχόλμης ακόμα βλέπουμε τρομοκράτες να περιφέρονται ελεύθερα», απάντησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Σουηδία θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Οι οργανώσεις τρομοκρατών πρέπει αμέσως να σταματήσουν τις διαδηλώσεις στους δρόμους της Στοκχόλμης και να σταματήσουν τις ενέργειές τους γιατί αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στην πραγματικότητά είναι πολύ σημαντικό για τον τουρκικό λαό. Η Σουηδία φαίνεται να έχει κάνει νομικές τροποποιήσεις αλλά αυτό δεν είναι αρκετό», προσέθεσε.

Για τη σχέση με τη Ρωσία

Ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε για τις «ανησυχίες των γερουσιαστών ειδικά υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στον ίδιο με βαθμό με το ΝΑΤΟ και τις χώρες μέλη της Ε.Ε.;».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό,τι κάνουν τα μέλη της Ε.Ε.; Η Τουρκία έχει διαφορετική θέση στον κόσμο και τα μέλη της Ε.Ε. έχουν διαφορετικές θέσεις. Η Ρωσία είναι ένας από τους πιο κοντινούς μου γείτονες. Έχουμε κοινή ιστορία και αυτό συνεχίζεται. Έχουμε φτιάξει το διάδρομο εξαγωγής των σιτηρών. Συνολικά 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν εξαχθεί στην υπόλοιπο κόσμο με τη χρήση της Μαύρης Θάλασσας», απάντησε.

Τέλος, σε ερώτηση για τη μεγάλη εικόνα και αν βλέπει την Τουρκία να ωφελείται περισσότερο από τη σχέση με τη Ρωσία ή τη σχέση με τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε:

«Αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να γίνει σε έναν πολιτικό ηγέτη. Καθώς ο τρόπος που προσεγγίζω την πολιτική και με τις χώρες σε όλο τον κόσμο βασίζονται στο σενάριο του win-win.  Όσο καλές σχέσεις θα έχω με τις ΗΠΑ, το ίδιο καλές σχέσεις θα έχω με τη Ρωσία. Με τον ίδιο τρόπο προσέγγισης θα έχω σχέσεις με τα μέλη της Ε.Ε. στο πλαίσιο του win-win». Και δεν το κάναμε επειδή μας το ζήτησε η Ε.Ε., Ήταν μία ανθρωπιστική υποχρέωση», είπε ακόμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles