32.7 C
Athens
Friday, June 14, 2024

Ατελείωτος κατήφορος

Σε φίλα προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ site φιλοξενείται...

Βανδάλισαν το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου

Δύο ακτιβιστές κόλλησαν αφίσες του Γουάλας και...

Γαλλία: Εγκαταλείπουν μαζικά τα κατοικίδια στο δρόμο, πριν τις διακοπές

ΚόσμοςΓαλλία: Εγκαταλείπουν μαζικά τα κατοικίδια στο δρόμο, πριν τις διακοπές

Σήμα SOS εκπέμπουν τα κέντρα διάσωσης ζώων στη Γαλλία, καθώς όπως αναφέρουν έχουν γεμίσει από τα εγκαταλελειμμένα κατοικίδια αυτό το καλοκαίρι.

Περισσότερα από 100.000 κατοικίδια εγκαταλείπονται στη Γαλλία κάθε χρόνο, ενώ περισσότερα από τα μισά από αυτά εγκαταλείπονται λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια των μεγάλων καλοκαιρινών διακοπών, καθώς συχνά εντοπίζονται σε διαδρομές με κατεύθυνση προς την ακτή ή την εξοχή, όπως σημειώνει ο Guardian. Πέρυσι το καλοκαίρι, 60.000 κατοικίδια εγκαταλείφθηκαν και οι διασώστες ζώων λένε ότι ο αριθμός αυτός αναμένεται να είναι υψηλότερος φέτος.

Η Εταιρεία για την Προστασία των Ζώων (SPA) σήμανε συναγερμό την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας έκκληση για κονδύλια προκειμένου να βοηθηθούν τα γεμάτα καταφύγια, αφού είχε δεχτεί 12.000 ζώα από την αρχή του καλοκαιριού.

“Πολλά καταφύγια έχουν απελπιστικά έλλειψη χώρου και επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους για να προσπαθήσουν να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα. Κάθε χρόνο, τα καταφύγια διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους για να αντιμετωπίσουν τον κορεσμό και να δεχτούν ζώα που κινδυνεύουν. Σήμερα, η κατάσταση είναι ανησυχητική”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η SPA. “Πρέπει επειγόντως να σώσουμε, να ταΐσουμε και να φροντίσουμε όλα τα θύματα εγκατάλειψης και κακοποίησης”.

Εκατοντάδες άλλα καταφύγια ζώων που διοικούνται από ενώσεις, όπως το 30 Millions d’amis (30 εκατομμύρια φίλοι) και το Ίδρυμα Brigitte Bardot, ανέφεραν επίσης αύξηση των εγκαταλελειμμένων κατοικίδιων ζώων.

Οι ακτιβιστές λένε ότι τα καταφύγια αντιμετωπίζουν διπλό πρόβλημα: ο πληθωρισμός έχει πλήξει τις οικογένειες που βρίσκονται αντιμέτωπες με την εκτόξευση των λογαριασμών για το νοικοκυριό, τη διατροφή των ζώων και τους λογαριασμούς για τον κτηνίατρο και έχει επίσης μειώσει τον αριθμό των υιοθεσιών.

Μια έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ifop τον περασμένο Νοέμβριο έδειξε ότι το 18% των γαλλικών οικογενειών είχαν εγκαταλείψει τα σχέδια τους να υιοθετήσουν ένα ζώο φέτος για οικονομικούς λόγους.

“Σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο αύξησης των τιμών, τα προϊόντα για κατοικίδια ζώα δεν φαίνεται να γλιτώνουν και οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να ξοδεύουν περισσότερα για να συνεχίσουν να παρέχουν στα κατοικίδιά τους”, ανέφερε.

Πέρυσι, η SPA, η οποία διαχειρίζεται 58 από τα περίπου 500 καταφύγια ζώων στη Γαλλία, φιλοξένησε 16.457 ζώα μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου. Έδειξε με το δάχτυλο τους ιδιοκτήτες που είχαν πάρει κατοικίδια ζώα κατά τη διάρκεια του lockdown για να τα εγκαταλείψουν αφού συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν συμβατά με τον τρόπο ζωής τους μετά τον Covid. Φέτος, οι αριθμοί αναμένεται να είναι τουλάχιστον 15% υψηλότεροι, λέει η SPA.

Σε πρόσφατη επίσκεψή του σε καταφύγιο του Ιδρύματος Brigitte Bardot, ο υπουργός Μεταφορών Clément Beaune προέτρεψε τους συμπατριώτες του να μην αφήνουν τα ζώα τους στους δρόμους της χώρας.

“Εξακολουθούν να υπάρχουν χιλιάδες εγκαταλείψεις ζώων στη Γαλλία κάθε χρόνο και κυρίως το καλοκαίρι… πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αναχωρούν για διακοπές και να αφήνουν τα κατοικίδιά τους στην άκρη του δρόμου ή σε χώρους εξυπηρέτησης αυτοκινητοδρόμων”, δήλωσε ο Beaune.

“Είναι απαράδεκτο. Όσοι εγκαταλείπουν θα τιμωρούνται αυστηρά και βαριά”.

Το 2022, η γαλλική κυβέρνηση ψήφισε νόμο που χαρακτηρίζει την εγκατάλειψη ενός ζώου ως “κακομεταχείριση” και θεσπίζει πρόστιμα έως 45.000 ευρώ (38.700 λίρες) και ποινές φυλάκισης τριών ετών για όσους καταδικάζονται.

ΠΗΓΗ:news247

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles