Σε νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις στην μεταναστευτική νομοθεσία, προκειμένου να ελέγξει την λαϊκή οργή για τη στήριξη στο ισραηλινό κράτος-δολοφόνο, προχωρά η γερμανική κυβέρνηση, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, από όσους υποβάλλουν αίτηση για πολιτογράφηση στη Γερμανία να αποδέχονται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.
Σύμφωνα με έναν νέο νόμο, που τέθηκε σε ισχύ χθες Πέμπτη, οι εξετάσεις πολιτογράφησης της Γερμανία θα περιλαμβάνουν πλέον μια σειρά από νέες ερωτήσεις, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εσωτερικών.
«Σε απάντηση στον αυξανόμενο αντισημιτισμό στη Γερμανία, ο κατάλογος των ερωτήσεων στο τεστ πολιτογράφησης έχει διευρυνθεί. Προστέθηκαν νέες ερωτήσεις εξετάσεων σχετικά με τα θέματα του αντισημιτισμού, το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ και την εβραϊκή ζωή στη Γερμανία», ανέφερε η δήλωση.
Ωστόσο, φωνές στη χώρα κατηγόρησαν τις αρχές ότι το νομοσχέδιο, στο όνομα του αντισημιτισμού, βάζει ουσιαστικά στο στόχαστρό του, την κριτική στα ισραηλινά εγκλήματα, τα δικαιώματα των φιλοπαλαιστινίων στην ελευθερία του λόγου και στην ελευθερία του συνέρχεσθαι.
Η νομοθεσία εισάγεται σε εθνικό επίπεδο αφού το ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ απαιτούσε ήδη από τους αιτούντες υπηκοότητα να αναγνωρίσουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ τον Δεκέμβριο. Η εφαρμογή του νόμου σε ομοσπονδιακό επίπεδο υποστήριξε το κεντροδεξιό κόμμα Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) πέρυσι. Η ιδέα έγινε δεκτή και από άλλα κόμματα της Bundestag.
Σύμφωνα με τις αλλαγές, όσοι εργάζονται στη Γερμανία και θεωρούνται «καλά ενσωματωμένοι» μπορούν τώρα να λάβουν υπηκοότητα μετά από μόλις πέντε χρόνια αντί για οκτώ.