Ενα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα κατά της πειρατείας στη συνδρομητική τηλεόραση επέφεραν, πριν από μερικές μέρες, οι ομάδες κατά της πειρατείας της Cosmote και της Nova. Πρόκειται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, για την πιο εκτεταμένη επιχείρηση φραγής πειρατικών διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP), όπου χιλιάδες καταναλωτές έπαψαν, μέσω χρήσης παράνομων συσκευών, να έχουν πρόσβαση σε παράνομο οπτικοακουστικό περιεχόμενο και σε κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις (Stoiximan Super League, Premier League, Serie A, LaLiga κ.ά.). Μπορεί το πλήγμα να είναι ισχυρό και κατά των κυκλωμάτων που πωλούν, έναντι μηνιαίας συνδρομής, παράνομες συνδέσεις, όμως είναι κοινό μυστικό, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ότι η πειρατεία στη συνδρομητική τηλεόραση είναι σαν τη Λερναία Υδρα. Ενώ δηλαδή ο κλάδος της συνδρομητικής τηλεόρασης συνεχίζει να αναπτύσσει νέες τεχνολογίες και τεχνικές για την ανάσχεση της παράνομης μετάδοσης οπτικοακουστικού περιεχομένου, οι πειρατές ανακαλύπτουν νέες μεθόδους. Δεν είναι τυχαίο ότι η δραστηριότητα αυτή αποφέρει στους εγκληματίες του λευκού κολάρου ετήσια έσοδα της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των χρηστών στην Ελλάδα κυμαίνεται από 650.000 έως 900.000.
Το ζήτημα της πειρατείας οπτικοακουστικού περιεχομένου, που προκαλεί τεράστιες απώλειες εσόδων στους νόμιμους παρόχους υπηρεσιών streaming και στο Δημόσιο, αποτελεί πονοκέφαλο διεθνώς, ενόσω εξελίσσεται –ξεκίνησε την Παρασκευή– μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι. Το ζητούμενο για την οπτικοακουστική βιομηχανία είναι να καταστεί δυνατή η άμεση διακοπή της προβολής των αθλητικών διοργανώσεων τη στιγμή που μεταδίδονται, δεδομένου ότι η αξία τους βρίσκεται μόνο στη ζωντανή μετάδοσή τους και ελαχιστοποιείται όταν αυτή ολοκληρωθεί. Ωστόσο, λόγω του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, οι πάροχοι υπηρεσιών Ιντερνετ (ISP) και οι πάροχοι φιλοξενίας δεν ικανοποιούν άμεσα τα αιτήματα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας για την άμεση διακοπή παράνομων μεταδόσεων. Είναι ενδεικτικό ότι στις ΗΠΑ η νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή χιλιετία (DMCA) χρονολογείται από το 1998, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η άμεση διακοπή της παράνομης μετάδοσης αθλητικού περιεχομένου. Σύμφωνα με μελέτη πολυεθνικής συμβουλευτικής εταιρείας, η πειρατική μετάδοση αθλητικών γεγονότων κοστίζει στην παγκόσμια οπτικοακουστική βιομηχανία περίπου 26,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Μπόρνμουθ για λογαριασμό της Συμμαχίας ενάντια στην Οπτικοακουστική Πειρατεία (AAPA), ο αριθμός των παράνομων χρηστών συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά σχεδόν 25% μεταξύ 2018 και 2021. Τα έσοδα όσων αναπτύσσουν αυτή τη δραστηριότητα αυξήθηκαν κατά 12,6% σε άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ 17,1 εκατ. Ευρωπαίοι –όσο σχεδόν ο πληθυσμός των Κάτω Χωρών– είχαν πρόσβαση σε παράνομες υπηρεσίες IPTV το 2021. Ποσοστό 12% των χρηστών ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 16-24 ετών, ενώ οι πάροχοι οπτικοακουστικού περιεχομένου έχασαν το 2021 3,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη μελέτη του Μπόρνμουθ.
Στην Ελλάδα, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας (3166/2003), όσοι αποκτούν πρόσβαση μέσω ενός αποκωδικοποιητή που έχουν προμηθευτεί στη μαύρη αγορά, για παράδειγμα, σε αθλητικές διοργανώσεις, βρίσκονται αντιμέτωποι με φυλάκιση τουλάχιστον ενός μηνός και χρηματική ποινή από 500 έως 15.000 ευρώ. Επίσης, εάν ο πάροχος οπτικοακουστικού περιεχομένου κινηθεί νομικά κατά του παράνομου χρήστη, προβλέπεται η επιβολή, ως διοικητικής κύρωσης, προστίμου έως 300.000 ευρώ.