Οποιοσδήποτε έχει ταξιδέψει αεροπορικώς τα τελευταία 10 χρόνια, γνωρίζει πόσο αγχωτικά μπορούν να είναι τα αεροδρόμια.
Δεν φύγατε από το σπίτι σας όσο νωρίς έπρεπε. Κάνετε αγώνα δρόμου για να φτάσετε στην πύλη σας, αλλά ο έλεγχος ασφαλείας καθυστερεί τα πάντα. Και σαν να μη φτάνει αυτό, ακούτε και το ιδιότροπο αίτημα: «Τα λάπτοπ έξω από τις τσάντες, παρακαλώ».
Αλλά τι σχέση έχει το λάπτοπ σας με την ασφάλεια;
Η μέρα που άλλαξε για πάντα τα αεροπορικά ταξίδια
Η ασφάλεια των αεροδρομίων άλλαξε δραματικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, μπορούσατε να περάσετε από τον έλεγχο ασφαλείας με μια χειραποσκευή γεμάτη με όλα όσα μπορεί να χρειαζόσασταν για τις διακοπές σας, συμπεριλαμβανομένου ενός μαχαιριού με λεπίδα 15 εκατοστών. Πράγματι, με αυτόν τον τρόπο οι τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου έφεραν τα όπλα τους στα αεροσκάφη.
Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι διαδικασίες ελέγχου σε όλο τον κόσμο άλλαξαν εν μία νυκτί. Στις ΗΠΑ, οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό ιδιωτικοί υπάλληλοι ασφαλείας αντικαταστάθηκαν από ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό. Οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί όπλο κατασχέθηκε.
Σε όλο τον κόσμο, οι ταξιδιώτες έπρεπε ξαφνικά να βγάλουν τα παπούτσια, τις ζώνες και τα πανωφόρια τους, και μαζί τα τηλέφωνα, τα λάπτοπ, τα υγρά που μπορεί να είχαν στις αποσκευές τους και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέρος ενός αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού.
Αυτό διήρκεσε αρκετά χρόνια. Τελικά, αναπτύχθηκαν πιο προηγμένες μέθοδοι ελέγχου για τον αποτελεσματικό εντοπισμό ορισμένων απειλών. Σήμερα, αρκετές χώρες δεν απαιτούν να βγάζετε τα παπούτσια σας όταν περνάτε από τον έλεγχο ασφαλείας.
Γιατί, λοιπόν, πρέπει να βγάζετε ακόμα το λάπτοπ σας;
Οι σαρωτές στα αεροδρόμια βελτιώνονται, αλλά…
Το μηχάνημα από το οποίο περνούν οι τσάντες και οι συσκευές σας είναι ένα μηχάνημα ακτίνων Χ.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο πρέπει να βγάλετε λάπτοπ από την τσάντα σας είναι επειδή η μπαταρία του και άλλα μηχανικά εξαρτήματα είναι πολύ πυκνά για να μπορέσουν να διεισδύσουν αποτελεσματικά οι ακτίνες Χ – ειδικά αν το σύστημα σάρωσης είναι παλιό. Το ίδιο ισχύει και για τους φορτιστές και άλλες συσκευές, όπως τα τάμπλετ και οι φωτογραφικές μηχανές.
Με αυτά τα αντικείμενα στην τσάντα σας, οι υπάλληλοι ασφαλείας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εικόνα που εξετάζεται για να διαπιστώσουν αν υπάρχει κίνδυνος. Θα πρέπει να παραπέμψουν την τσάντα σε έλεγχο με το χέρι, γεγονός που επιβραδύνει σημαντικά την όλη διαδικασία. Είναι ευκολότερο αν όλες οι συσκευές αφαιρεθούν εξαρχής.
Ένα λάπτοπ μέσα σε μια τσάντα μπορεί να επίσης να κρύψει από τον σαρωτή άλλα αντικείμενα που μπορεί να βρίσκονται στο εσωτερικό του και να είναι επικίνδυνα. Η ξεχωριστή σάρωσή του αποκαλύπτει τα εσωτερικά του εξαρτήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σας ζητηθεί να το ενεργοποιήσετε για να αποδείξετε ότι πρόκειται για έναν πραγματικά λειτουργικό υπολογιστή.
Με τη νεότερη τεχνολογία σάρωσης πολλαπλών όψεων, οι υπάλληλοι ασφαλείας μπορούν να δουν την τσάντα από διαφορετικές γωνίες για να διακρίνουν αν κάτι καλύπτεται ή αν έχει καμουφλαριστεί για να μοιάζει με κάτι άλλο. Για παράδειγμα, κάποιοι έχουν προσπαθήσει να αναμείξουν εξαρτήματα όπλων με άλλα αντικείμενα για να περάσουν τον έλεγχο των αποσκευών.
Ορισμένα αεροδρόμια έχουν αναβαθμίσει την τρισδιάστατη σάρωση που επιτρέπει στους ταξιδιώτες να περάσουν τις τσάντες τους από τον έλεγχο ασφαλείας χωρίς να χρειάζεται να αφαιρέσουν τους φορητούς υπολογιστές τους. Εάν δεν σας ζητηθεί να βγάλετε το λάπτοπ σας, είναι πιθανότατα επειδή χρησιμοποιείται ένα από αυτά τα πιο ακριβά συστήματα.
Παρά τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα, οι έλεγχοι στα αεροδρόμια εξακολουθούν να προκαλούν καθυστέρηση. Και αυτό σε τελική ανάλυση είναι θέμα της ταχύτητας με την οποία το προσωπικό μπορεί να ελέγξει τις εικόνες του σαρωτή (η οποία υπαγορεύει και την ταχύτητα του ιμάντα μεταφοράς).
Αν δεν βρεθεί ένας τρόπο να αυτοματοποιηθεί ολόκληρη η διαδικασία και να εκτελείται με ελάχιστη ανθρώπινη επίβλεψη, οι καθυστερήσεις δεν θα εκλείψουν.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στα αεροδρόμια
Εδώ είναι που μπαίνει στην εξίσωση η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία φαίνεται να μας περιτριγυρίζει παντού τον τελευταίο καιρό, και τα αεροδρόμια δεν θα αποτελέσουν εξαίρεση.
Προς το παρόν, οι ανθρώπινοι ελεγκτές πρέπει να εντοπίζουν με το μάτι τις πιθανές απειλές στις σαρωμένες εικόνες. Τι θα γινόταν, ωστόσο, αν μια προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδευόταν να το κάνει αυτό χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων; Θα το έκανε σε πολύ πιο σύντομο χρόνο.
Ορισμένα αεροδρόμια χρησιμοποιούν ήδη προηγμένους σαρωτές υπολογιστικής τομογραφίας (CT) για την παραγωγή τρισδιάστατων εικόνων υψηλής ευκρίνειας. Στο μέλλον, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω από την τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό απειλών με πολύ ταχύτερο ρυθμό.
Υποθετικά, οι υπολογιστικές τομογραφίες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τις αποσκευές τους. Θα μπορούσαν να επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να περνούν από έναν σαρωτή σώματος ενώ κρατούν τις αποσκευές τους; Ενδεχομένως. Μέχρι τότε, μάλλον θα πρέπει να προσπαθείτε να φεύγετε από το σπίτι στην ώρα σας…