24.2 C
Athens
Sunday, October 13, 2024

Φύλλα συκής

«"Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί...

Νέα ανάλυση DNA αποκάλυψε την πραγματική εμφάνιση του Ötzi, ανθρώπου των πάγων

ΕπιστήμηΝέα ανάλυση DNA αποκάλυψε την πραγματική εμφάνιση του Ötzi, ανθρώπου των πάγων

Ο Ötzi, ο άνθρωπος των πάγων, του οποίου τα παγωμένα λείψανα βρέθηκαν σε μια χαράδρα ψηλά στις Άλπεις του Τιρόλου από πεζοπόρους το 1991, είναι ίσως το πιο προσεκτικά μελετημένο πτώμα στον κόσμο.

Το μυστήριο σχετικά με τον βίαιο θάνατό του, ποιος ήταν και πώς κατέληξε σε ένα ορεινό πέρασμα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολύ πέρα από τον τομέα της αρχαιολογίας. Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται τη μούμια του που βρίσκεται σε ένα ειδικό ψυχρό κελί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Νοτίου Τιρόλου στο Μπολζάνο της Ιταλίας.

Μια νέα μελέτη του αρχαίου DNA που εξήχθη από τη λεκάνη του Ötzi υποδηλώνει ότι έχει ακόμη κάποια μυστικά να αποκαλύψει. Η ανάλυση της γενετικής του σύνθεσης αποκάλυψε ότι η μούμια ηλικίας 5.300 ετών είχε σκούρο δέρμα, σκούρα μάτια και πιθανότατα ήταν φαλακρή. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αναπαράσταση του Ötzi που απεικονίζει έναν ανοιχτόχρωμο άνδρα με γεμάτο κεφάλι με μαλλιά και γένια.

«Προηγουμένως πιστευόταν ότι το δέρμα του είχε σκουρύνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μουμιοποίησης», δήλωσε ο Άλμπερτ Ζινκ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μελετών Μούμιας της Eurac Research, ενός ιδιωτικού ερευνητικού κέντρου που εδρεύει στο Μπολζάνο.

South Tyrol Museum of Archaeology

«Φαίνεται ότι το σκούρο χρώμα του δέρματος της μούμιας είναι αρκετά κοντά στο χρώμα του δέρματός του κατά τη διάρκεια της ζωής του», δήλωσε ο Zink, ο οποίος είναι ένας από τους συγγραφείς της έρευνας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο επιστημονικό περιοδικό Cell Genomics.

Δεν είναι τόσο περίεργο ότι ο Ötzi είχε σκούρο δέρμα, δήλωσε ο Zink μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σημειώνοντας ότι πολλοί Ευρωπαίοι εκείνης της εποχής είχαν πιθανότατα πιο σκούρο χρωματισμό δέρματος από πολλούς σημερινούς Ευρωπαίους.

«Οι πρώτοι Ευρωπαίοι αγρότες είχαν ακόμη αρκετά σκούρο δέρμα, το οποίο με τον καιρό άλλαξε σε πιο ανοιχτό, ως προσαρμογή στις αλλαγές του κλίματος και της διατροφής των αγροτών. Οι αγρότες καταναλώνουν πολύ λιγότερη βιταμίνη D στη διατροφή τους σε σύγκριση με τους κυνηγούς-συλλέκτες», εξήγησε.

Πηγή: CNN

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles