31.3 C
Athens
Wednesday, July 24, 2024

Ιταλία: Επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο γενετικό χάρτη του φυτού του καφέ

ΕπιστήμηΙταλία: Επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο γενετικό χάρτη του φυτού του καφέ

Ερευνητές στην Ιταλία συνέθεσαν τον πληρέστερο γενετικό χάρτη του καφέ Arabica, του πιο δημοφιλούς ροφήματος στον κόσμο. Οι νέες πληροφορίες σχετικά με τη γενετική σύσταση του φυτού θα βοηθήσουν στην αναπαραγωγή νέων καλλιεργειών καφέ. Η δημιουργία του γενετικού χάρτη ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη πιο γευστικών και ανθεκτικών ποικιλιών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Δημιουργήσαμε έναν νέο χάρτη αλληλουχιών του καφέ Arabica», δήλωσε στο BBC ο Δρ. Μικέλε Μοργκάντε του Πανεπιστημίου του Udine στην Ιταλία.

«Αυτό το εργαλείο μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε τρόπους για να παρέχουμε στους καλλιεργητές καφέ καλύτερα φυτά που να απευθύνονται περισσότερο στους καταναλωτές και να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες», πρόσθεσε.

Η μελέτη χρησιμοποίησε την τελευταία τεχνολογία αλληλούχισης του DNA για να εξετάσει τη γενετική σύνθεση του φυτού καφέ Arabica με πρωτοφανή λεπτομέρεια. Αυτό επιτρέπει στους επιστήμονες να εντοπίσουν τα γονίδια που είναι σημαντικά για την παραγωγή καφέ, όπως η χαρακτηριστική γλυκιά, απαλή γεύση του ροφήματος. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους καλλιεργητές καφέ να αναπτύξουν νέες ποικιλίες με συγκεκριμένες γεύσεις και αρώματα, οι οποίες θα είναι πιο ανθεκτικές στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η άνοδος της θερμοκρασίας και οι απρόβλεπτες βροχοπτώσεις μεταβάλλουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλλιεργούνται τα φυτά του καφέ, οδηγώντας σε μειωμένες αποδόσεις και αυξημένες επιθέσεις από παράσιτα και ασθένειες.

Ο Δρ. Άαρον Ντέιβις από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Kew δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην κατανόηση της γενετικής ποικιλότητας του καφέ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην καθοδήγηση της μελλοντικής ανάπτυξης αυτού του οικονομικά σημαντικού και πολύ αγαπητού καλλιεργούμενου είδους».

Ο Τζέρεμι Τορτζ, συνιδρυτής της επιχείρησης καφέ Union Hand-roasted Coffee με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε ότι πολλά από τα χαρακτηριστικά του καφέ που μας αρέσουν είναι αποτέλεσμα της εργασίας των καλλιεργητών καφέ – και η επιστήμη θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν φυτά που είναι κατάλληλα για την παραγωγή καλού καφέ σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Τι είναι ο καφές Arabica

Οι κόκκοι του καφέ Arabica θεωρείται ότι έχουν ανώτερη γεύση. Ο καφές καλλιεργείται στα βουνά και αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ. Ο Arabica έχει περιορισμένη ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και οι αγρότες βιώνουν ήδη τις επιπτώσεις των αυξημένων θερμοκρασιών και των χαμηλών βροχοπτώσεων.

Άλλες απειλές για την παραγωγή καφέ είναι οι διακυμάνσεις των τιμών, τα παράσιτα και οι ασθένειες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η συντριπτική πλειονότητα του καφέ καλλιεργείται στα απομακρυσμένα δάση της Αφρικής και στο νησί της Μαδαγασκάρης. Τα δέντρα του καφέ ευδοκιμούν και σε άλλα τροπικά κλίματα, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Ινδίας, της Σρι Λάνκα και της Αυστραλίας.

Τι είδους καφέ πίνουμε;

Περισσότεροι από 100 τύποι καφεόδεντρων μεγαλώνουν φυσικά στα δάση, αλλά λίγοι χρησιμοποιούνται για πόση. Η παγκόσμια βιομηχανία καφέ κυριαρχείται από δύο κύριες καλλιέργειες – την Arabica (Coffea arabica) και τη Robusta (Coffeea canephora). Ένα τρίτο είδος, το Liberica (Coffea liberica), αν και καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιείται σπάνια για ροφήματα καφέ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications».

ΠΗΓΗ: BBC

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles