Ηαγορά κρέατος ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τεράστιες ελλείψεις και οι κερδοσκόποι απειλούν να εκτινάξουν τις τιμές σε χοιρινό κρέας και αμνοερίφια, όπως έγινε σαφές από όσα είπώθηκαν στο Action24 και σε συζήτηση όπου συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος, ο πρόεδρος της Παναττικής Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Δημήτρης Μουλιάτος και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σύκων και Ξηρών Καρπών ΣΥΚΙΚΗ Παναγιώτης Παπαγεωργίου.
Ο κ. Ραυτόπουλος ξεκίνησε σημειώνοντας ότι «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται … η παραγωγή ήταν ούτως ή άλλως μειωμένη λόγω των κλιματικών συνθηκών, θα μειωθεί κι άλλο … στον κάμπο, την πληγείσα περιοχή, ευτυχώς οι παραγωγοί πρόλαβαν και έκαναν τη συγκομιδή στα μήλα και στα αχλάδια, τα κρυστάλλια, που κατά 90%-95% διοχετεύονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη … τα πουλάνε στους χονδρεμπόρους και μεσάζοντες γύρω στα 0,6-0,8 ευρώ, θα τα δούμε στα σούπερ μάρκετ στα 2, 3, 4 ευρώ. Οι λαϊκές αγορές έχουν πολύ καλύτερες τιμές». Θύμισε παράλληλα ότι «το καλοκαίρι βγήκαμε “πρωταθλητές” από τη Eurostat στα καλοκαιρινά φρούτα, το Μάιο και τον Ιούνιο. Είδαμε κεράσια στα 10 ευρώ».
«Η Ελλάδα εισάγει το 70% του χοιρινού κρέατος που χρειάζεται … η Θεσσαλία παράγει το 10% … στα αιγοπρόβατα, που είμαστε αυτάρκεις, στην περιοχή του Δήμου Τυρνάβου, Αμπελώνα, Ροδιά, Βρυότοπος, 72 αιγοτροφικές μονάδες υπέστησαν ολική καταστροφή», τόνισε ο ίδιος.
Για τα φρούτα και τα λαχανικά, αντίθετα, οι επιπτώσεις στην προσφορά από τους παραγωγούς δεν αναμένεται να είναι πολύ μεγάλες, καθώς κυρίως σε αχλάδια και μήλα η συγκομιδή είχε προλάβει να συλλεχθεί. Κατά συνέπεια, ανατιμήσεις θα πρέπει να συνδέονται κυρίως με κερδοσκοπικές προσπάθειες των μεσαζόντων.
Ο πρόεδρος της Παναττικής Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Δημήτρης Μουλιάτος από την πλευρά του απόρησε για τις ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ και ξεκαθάρισε ότι «ακούμε περίεργα πράγματα για μαρούλια στα 5 ευρώ, εδώ το ακριβότερο έχει 0,8 ευρώ, τα περισσότερα είναι στα 0,5 ευρώ … 5 ευρώ το μαρούλι δεν θα το πάρει κανένας … η κόκκινη πιπεριά είναι στα 2 ευρώ».
Για το πώς θα εξελιχθούν στο μέλλον, είπε ότι «φυσικά, δεν γνωρίζουμε, είναι άγνωστο … δεν έχουν ακόμη κινηθεί προς τα πάνω οι τιμές στις λαϊκές αγορές, δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι … πρέπει να υπάρξει μέριμνα από την κυβέρνηση για ορισμένους καιροσκόπους».
Στην Μεσσηνία, «καρδιά του σύκου», ο παραγωγός πουλάει το αποξηραμένο σύκο στα 2,7 ευρώ, ενώ στην Κύμη που θεωρείται η κορυφαία σε ποιότητα το πουλάει 1,2 ευρώ, αλλά στον καταναλωτή φτάνει ως και 8 ευρώ, παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σύκων και Ξηρών Καρπών ΣΥΚΙΚΗ Παναγιώτης Παπαγεωργίου. Η διαφορά από το 2022 είναι περίπου 12% στην πρώτη ύλη, όπως εκτίμησε.
«Ακόμα δεν έχουμε μετρήσει το ζωικό κεφάλαιο και δεν ξέρουμε την πραγματική οικονομική κατάσταση», είπε εξάλλου μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών Σάββας Κεδίσης.
«Η Θεσσαλία με τους τέσσερις νομούς (Τρίκαλα, Λάρισα, Καρδίτσα, Μαγνησία) έχει περίπου 10–12% της παραγωγής χοιρινών και 28–30% της παραγωγής αρνιών … έχουμε καταστροφή της τάξης του 35%–45% αυτής της παραγωγής».
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ακόμη μεγαλύτερη είναι η επίπτωση στη γαλακτοκομία και την τυροκομία. «Οι άνθρωποι που δουλεύουν με τα αρνιά, το μεροκάματο, το βγάζουν από το γάλα. Όταν έχουν χάσει τα μαντριά και τις αρμεκτικές (σ.σ. μηχανές) που είναι πανάκριβες δεν θα μπορούν να βγάλουν γάλα … θα παρακαλάμε να έρθει σε σκόνη από το εξωτερικό».
ΠΗΓΗ:avgi