Από Δευτέρα ξεκινούν οι συζητήσεις για τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει στα χέρια τη σχετική έκθεση και τα στατιστικά από τη φορολογική Διοίκηση. Οι όποιες αλλαγές θα είναι μικρής κλίμακας, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και με τον νέο τρόπο φορολόγησης οι επαγγελματίες δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα από τους μισθωτούς, αφετέρου συνεχίζουν να δηλώνουν εισοδήματα φτώχειας που δεν ξεπερνούν ετησίως τα 3.215 ευρώ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περί τους 402.000 επαγγελματίες φορολογήθηκαν με βάση τον τεκμαρτό τρόπο, εκτινάσσοντας τα εισοδήματα τους από τα 3.215 ευρώ στα 12.794 ευρώ. Με βάση το νέο σύστημα κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο 1.733 ευρώ, καθώς και 325 ευρώ τέλος επιτηδεύματος. Σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς η επιβάρυνση τους ήταν 813 ευρώ.
Με βάση τα δεδομένα ξεκινά το μικρό «lifting» στο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών έχει ξεκινήσει. Όπως έχει δεσμευτεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.
Πιθανόν οι αλλαγές να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ μαζί με την κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος. Όπως έχει τονίσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, δεν πρόκειται να αλλάξει ο βασικός κορμός του τεκμαρτού συστήματος υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται, αφορούν:
- Το κριτήριο του τζίρου, με βάση το οποίο προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα.
- Το κριτήριο του κόστους μισθοδοσίας, το οποίο, ειδικά στις περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό με πολλά έτη απασχόλησης, προσαυξάνει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα.
- Το ενδεχόμενο συνυπολογισμού του οικογενειακού εισοδήματος.
- Βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.
- Μείωση της επιβάρυνσης που θα προκληθεί λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, ο οποίος αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Να σημειωθεί ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 στα 830 ευρώ ανεβάζει το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα από 10.920 ευρώ το 2023 σε 11.620 ευρώ το 2024. Είναι εξαιρετικά πιθανό να «παγώσει» το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα στα επίπεδα του 2023.