Σε κυνήγι εξειδικευμένου προσωπικού βρίσκονται οι επιχειρήσεις. Καθώς οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι αποτελούν το κλειδί για την ανάπτυξή τους, η εξεύρεση κατάλληλου προσωπικού αποτελεί μεγάλη πρόκληση με τους επιχειρηματίες και στην Ελλάδα, από τη βιομηχανία έως και τον πρωτογενή τομέα, να μιλούν για σημαντικές ελλείψεις και να ζητούν από την Πολιτεία παρεμβάσεις τόσο με τις διευκολύνσεις που μπορεί να παρέχει αναφορικά με την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων που απαιτούν οι νέες συνθήκες παραγωγής σε προϊόντα και υπηρεσίες έως και εισαγωγές εργαζομένων από άλλες χώρες όπου υπάρχει ανάγκη.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό ίσως και παγκόσμιο, καθώς σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δημοσιεύτηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 και πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, στο 95% των επιχειρήσεων στην ΕΕ πάνω από τους οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικό για το επιχειρηματικό τους μοντέλο να έχουν στο δυναμικό τους εργαζόμενους με κατάλληλες δεξιότητες. Μάλιστα το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα φτάνει το 86%.
Ωστόσο, τα τρία τέταρτα των επιχειρήσεων στην Ευρώπη δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα ελλείψεις δεξιοτήτων για τουλάχιστον μία θέση εργασίας στην εταιρεία τους αυτή τη στιγμή και σχεδόν τέσσερις στις πέντε εταιρείες λένε ότι είναι γενικά δύσκολο για αυτούς να βρουν εργαζόμενους με τις κατάλληλες δεξιότητες με πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (53%) να δυσκολεύονται ακόμα και να διατηρήσουν ειδικευμένους εργαζομένους που σήμερα έχουν στο δυναμικό τους. Αυτήν την εικόνα παρουσιάζουν σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των εταιρειών, γεγονός που επιβραδύνει τις επιχειρηματικές τους
Το θέμα έθεσαν πρόσφατα προς την κυβέρνηση τόσο οι έλληνες βιομήχανοι (ΣΕΒ και ΣΒΕ), όσο και οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας στη διάρκεια του πανευρωπαϊκού συνεδρίου που διοργάνωσε η ΓΣΕΒΕΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας.
Τρόποι αντιμετώπισης
Στην προσπάθειά τους να δώσουν λύση στο πρόβλημα οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη εφαρμόζουν ήδη ένα ευρύ σύνολο μέτρων με στόχο τόσο την εύρεση όσο και τη διατήρηση εργαζομένων. Αυτό περιλαμβάνει προσπάθειες για καλύτερη χρήση των ταλέντων εντός της εταιρείας, περισσότερες επενδύσεις στην κατάρτιση ή αύξηση της ελκυστικότητας των θέσεων εργασίας όσον αφορά οικονομικά ή και μη οικονομικά οφέλη.
Το μεγαλύτερο ποσοστό (43%) απαντά ότι, όταν αντιμετωπίζουν ελλείψεις δεξιοτήτων, αναζητούν ταλέντα εντός της εταιρείας τους, το 35% επενδύσουν περισσότερο στην εκπαίδευση του προσωπικού, το 27% αναπτύσσει συνεργασίες με φορείς εκπαίδευσης ή απασχόλησης ή με συνεργαζόμενους ή κλαδικούς φορείς, το 26% επενδύουν περισσότερο στην ανεύρεση προσωπικού, το 23% προχωρούν σε αυτοματοποίηση κάποιων εργασιών ή σε εξωτερική ανάθεση, το 17% προσαρμόζουν και μειώνουν τις απαιτήσεις τους αναφορικά με τις δεξιότητες των υπαλλήλων.