21.8 C
Athens
Thursday, May 30, 2024

Ο εισαγγελέας του εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου, Γκαλάντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο υπέβαλε αίτηση για ένταλμα σύλληψης...

Σε 2.800 απολύσεις προχωρά η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της χώρας

Η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών και κινητής τηλεφωνίας...

Το πάρτι και οι χαμένοι…

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για το πού...

Απωλειών… συνέχεια στη Wall, με το βλέμμα στην αγορά εργασίας

OικονομίαΑπωλειών... συνέχεια στη Wall, με το βλέμμα στην αγορά εργασίας

Πτωτικά κινούνται την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές στέκονται επιφυλακτικοί εν όψει της ανακοίνωσης σημαντικών στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στη χώρα την Παρασκευή, τα οποία μάλιστα θα μπορούσαν να καθορίσουν την επόμενη κίνηση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve) για τα επιτόκια.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 59,35 μονάδες ή 0,18%, με τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί κατά 12,90 μονάδες ή 0,30%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 48,56 μονάδων ή 0,37%.

Οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας κινήθηκαν και πάλι πάνω από τις 200.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, με οριακά αυξητική μεταβολή, κάτω όμως από τις προβλέψεις των αναλυτών. Τα στοιχεία απογοήτευσαν ορισμένους επενδυτές οι οποίοι ελπίζουν ότι τα εβδομαδιαία στοιχεία θα άρχιζαν να σηματοδοτούν μια κατάρρευση της αγοράς εργασίας, η οποία με τη σειρά της θα τερμάτιζε την αυξητική πορεία των επιτοκίων, που πλήττει τις μετοχές.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ κινήθηκε ανοδικά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, αγγίζοντας το 4,762%. Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων λειτουργεί αρνητικά για τις μετοχές, αφού πρόκειται για ανταγωνιστικά επενδυτικά προϊόντα.

Ενώ οι επενδυτές δεν “βλέπουν” ούτε θα επιθυμούσαν μια ύφεση, επιθυμούν κάποια αδυναμία στην αγορά εργασίας που θα αναγκάσει τη Fed να ανακόψει μια πορεία που έχει οδηγήσει τα επιτόκια και τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά 16 ετών.

Οι μετοχές έλαβαν μια μικρή ώθηση την Πέμπτη, αφότου η εταιρεία επεξεργασίας μισθοδοσίας ADP δήλωσε ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα ανήλθε συνολικά στις 89.000 τον Σεπτέμβριο. Αυτός ο αριθμός ήταν πολύ κάτω από την εκτίμηση των 160.000 σε έρευνα του δικτύου Dow Jones και φάνηκε να διαβεβαιώνει τους επενδυτές ότι η αγορά εργασίας χαλαρώνει.

Η μετοχή της Clorox υποχωρεί 4%, μετά την ανακοίνωση του guidance της εταιρείας για το α’ τρίμηνο χρήσης της που κινείτο πολύ χαμηλότερα από τη διάμεση εκτίμηση των αναλυτών. Οι εταιρείες ενέργειας συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία καθώς οι τιμές του αργού συνέχισαν να πέφτουν.

Ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας συνέχισε την πτώση του, με την NextEra Energy να κινείται με απώλειες άνω του 3%, ηγούμενη των απωλειών του S&P 500. Οι Charles Schwab, ExxonMobil και Advanced Micro Devices κινούνται άπασες με πτώση άνω του 2%.

Οι δείκτες κινούνται σε ρυθμούς απωλειών για ακόμη μια εβδομάδα. Ο Dow έχει υποχωρήσει 0,1% στην εβδομάδα μέχρι σήμερα και εισήλθε σε αρνητικό έδαφος για το έτος κατά τη διάρκεια του selloff της Τρίτης. Οι S&P 500 και Nasdaq Composite υποχωρούν σε εβδομαδιαία βάση κατά περίπου 0,2%.

Από τις 30 μετοχές του Dow, 9 κινούνται με θετικό πρόσημο και 21 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Johnson&Johnson, Merck και UnitedHealth, ενώ των απωλειών εκείνες των Coca-Cola, Goldman Sachs, Boeing.

ΗΠΑ: Μείωση εμπορικού ελλείμματος, αύξηση αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Κοντά σε χαμηλό τριών ετών υποχώρησε τον Αύγουστο το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικάνικο υπουργείο Εμπορίου.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε 9,9% και διαμορφώθηκε σε 58,3 δισ. δολ. – το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2020 – από 64,7 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα. Η αρχική μέτρηση του Ιουλίου τοποθετούσε το έλλειμμα στα 65 δισ. δολ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για έλλειμμα 62,3 δισ. δολ. τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι εξαγωγές των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,6% στα 256 δισ. δολ. ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 0,7% στα 314,3 δισ. δολ.

Μικρή αύξηση σημείωσε εξάλλου ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 στις 207.000 την εβδομάδα που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, παραμένοντας πάντως χαμηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών για 210.000 αιτήσεις σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις – τα άτομα που έλαβαν επιδόματα μετά και την αρχική, πρώτη εβδομάδα ενίσχυσης – υποχώρησαν κατά 1.000 στις 1,664 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου.

Η αμερικανική αγορά εργασίας έχει διαψεύσει τους φόβους τους αναλυτών που προειδοποιήσουν για εκτόξευση της ανεργίας εν μέσω της επιθετικότερης εκστρατείας νομισματικής σύσφιξης στην πρόσφατη ιστορία της Federal Reserve. Από τον Μάρτιο του 2022, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά 525 μονάδες στο 5,25% με 5,50% που είναι σήμερα.

Οι επενδυτές περιμένουν πλέον τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή (πριν το άνοιγμα της αγοράς) για την πορεία της απασχόλησης τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν ότι η οικονομία πρόσθεσε άλλες 170.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, μετά τις 187.000 τον Αύγουστο. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,7% από 3,8% τον Αύγουστο, παραμένοντας κοντά σε χαμηλά 50 ετών.

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles