18.6 C
Athens
Tuesday, December 10, 2024

Χωρίς ντροπή

Συγγενής ασθενούς διαμαρτυρήθηκε επώνυμα στο διαδίκτυο για...

Παζλ

Εξοπλισμένοι από τους «δυτικούς», οι τζιχαντιστές της...

Συστάσεις και επιδρομές…

Με ένα ...τσουβάλι φόρους ήρθε στην Ελλάδα...

Τροφική δηλητηρίαση εν μέσω ταξιδιού: Τα βήματα για άμεση ανακούφιση

ΥγείαΤροφική δηλητηρίαση εν μέσω ταξιδιού: Τα βήματα για άμεση ανακούφιση

«Η τροφική δηλητηρίαση συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού που περιέχει επιβλαβείς μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή τοξίνες», εξηγεί στην HuffPost ο δρ Μαρκ Φίσερ, περιφερειακός ιατρικός διευθυντής της International SOS.

Ο όρος «τροφική δηλητηρίαση» αναφέρεται επομένως στις τροφιμογενείς ασθένειες που προκύπτουν από την κατάποση αυτών των μολυσματικών ουσιών, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε γαστρεντερικά προβλήματα όπως έμετο και διάρροια.

«Η τροφική δηλητηρίαση είναι πιο πιθανή όταν ταξιδεύουμε σε μια ξένη χώρα, καθώς το σώμα μας δεν είναι συνηθισμένο στα τοπικά βακτήρια που βρίσκονται στα τρόφιμα και το νερό», εξηγεί ο Φίσερ.

Ωστόσο, ποιος θέλει να περνάει τον πολύτιμο χρόνο των διακοπών του κολλημένος σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και να επισκέπτεται την τουαλέτα κάθε μισή ώρα;

«Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα κρούσματα το περνάνε όλο αυτό σχετικά ήπια. Επομένως, η δηλητηρίαση ίσως να μην επηρεάσει σημαντικά το ταξίδι μας», μας καθησυχάζει η δρ. Σένγκι Μάο, παθολόγος και παιδίατρος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner, του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Επιπλέον, εάν βρεθούμε σε αυτήν την κατάσταση, υπάρχουν βήματα που θα μας ανακουφίσουν από την ενόχληση και τα συμπτώματα. Παρακάτω, ο Φίσερ και η Μάο αναλύουν τι πρέπει να κάνουμε εάν μας χτυπήσει την πόρτα η τροφική δηλητηρίαση ενώ ταξιδεύουμε.

Τροφική δηλητηρίαση εν μέσω ταξιδιού: Επτά σωτήρια βήματα

1. Μένουμε ενυδατωμένοι

«Αν πιστεύουμε ότι έχουμε τροφική δηλητηρίαση ενώ ταξιδεύουμε, είναι σημαντικό να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, πίνοντας πολλά υγρά και ηλεκτρολύτες», προτείνει ο Φίσερ.

2. Επιμένουμε σε ήπια-εύπεπτα φαγητά

«Αποφεύγουμε τα βαριά φαγητά μέχρι να υποχωρήσουν εντελώς τα συμπτώματα», συμβουλεύει ο Φίσερ. «Επιπλέον, δεν πιέζουμε τον εαυτό μας να φάει περισσότερο από όσο μπορούμε και αν είναι δυνατόν ακολουθούμε τη δίαιτα BRAT, με μπανάνες, ρύζι και τοστάκια. Τα αλμυρά κράκερ μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμα», προσθέτει ο ειδικός.

3. Ξεκουραζόμαστε

Όπως δεν πρέπει να πιέζουμε τον εαυτό μας να φάει πολύ, αντίστοιχα δεν πρέπει να τον πιέζουμε να κινηθεί περισσότερο από όσο αντέχει. Προσπαθούμε να μένουμε στο κρεβάτι και να ξεκουραζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο, έτσι ώστε να έχουμε ενέργεια για μια πραγματικά σημαντική ξενάγηση.

4. Παρακολουθούμε τα συμπτώματα

«Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την πηγή της μόλυνσης. Η τροφική δηλητηρίαση προκαλεί συνήθως κοιλιακές κράμπες, ναυτία, έμετο, διάρροια, έλλειψη ενέργειας, πυρετό και/ή απώλεια όρεξης», εξηγεί ο Φίσερ.

Ο ίδιος σημειώνει ότι τα μη γαστρεντερικά συμπτώματα όπως οι πόνοι στις αρθρώσεις, μπορούν επίσης να συσχετιστούν με ορισμένες τροφικές λοιμώξεις. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στα συμπτώματα που εμφανίζονται και στο πώς εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου.

5. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να πάρουμε τα φάρμακα που δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λήψη ενός φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της δηλητηρίασης μπορεί να είναι από χρήσιμη έως σωτήρια», συνιστά ο Φίσερ. Η λήψη ιβουπροφαίνης μπορεί για παράδειγμα να βοηθήσει με τις κράμπες στο στομάχι.

Ωστόσο, πολλοί γιατροί συμβουλεύουν να μην παίρνουμε αντιδιαρροϊκά φάρμακα όπως το Imodium, εκτός εάν είναι απαραίτητο, καθώς η διάρροια είναι μέρος της φυσικής ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού για την αποβολή των τοξινών από το σύστημά μας.

6. Ζητάμε ιατρική βοήθεια εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν

«Μερικά προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς είναι ο επίμονος πυρετός, το αίμα στα κόπρανα, ο έντονος κοιλιακός πόνος ή η αφυδάτωση», προειδοποιεί η Μάο. «Για αυτά τα σημάδια, θα συνιστούσα να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια».

Εάν τα συμπτώματά μας επιδεινωθούν σε ανησυχητικό επίπεδο σε μια ξένη χώρα, κάνουμε κάποια έρευνα ή καλούμε τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου ή τον πάροχο ταξιδιωτικής ασφάλισης για συμβουλές σχετικά με το πώς θα μας προσφερθεί η κατάλληλη φροντίδα.

Εκτός από την κάλυψη ιατρικής περίθαλψης, η ασφάλισή μπορεί να καλύψει το κόστος αλλαγής των πτήσεων ή άλλων ταξιδιωτικών σχεδίων λόγω ασθένειας. Φροντίστε να διαβάσουμε τα ψιλά γράμματα για το συμβόλαιό μας και να κρατάμε αρχεία σε πραγματικό χρόνο.

7. Λαμβάνουμε τα μέτρα μας πριν καν ξεκινήσουμε για το ταξίδι

Η θεραπεία κατά της τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και πριν αναχωρήσουμε για το ταξίδι μας.

«Όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό, πακετάρουμε ένα απλό ιατρικό κιτ που να περιέχει φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή για πεπτικά προβλήματα, καθώς και διαλύματα επανυδάτωσης που περιέχουν ηλεκτρολύτες, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε πιθανή ασθένεια. Ακόμη, πριν από το ταξίδι, ερευνούμε τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τον εκάστοτε προορισμό, συμπεριλαμβανομένων των κοινών τροφιμογενών ασθενειών και εξετάζουμε το ενδεχόμενο του εμβολιασμού ή τα διάφορα προληπτικά μέτρα που συνιστώνται για την περιοχή», επισημαίνει ο Φίσερ.

Και κάτι για το τέλος…

Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αποτρέψουμε την ασθένεια εφαρμόζοντας τους απλούς κανόνες και φροντίζοντας για την προσωπική μας υγιεινή, όπως το πλύσιμο των χεριών πριν από τα γεύματα.

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles