19.1 C
Athens
Thursday, November 30, 2023

Γλυπτά Παρθενώνα: Ο πολιτικός διασυρμός μιας πολύ σοβαρής υπόθεσης

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συμπεριφορά...

Συνεχίζεται το «ράλι» αποχωρήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. – Παραιτήθηκαν 85 μέλη του Βορείου Τομέα

Συνεχίζεται το κύμα αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική...

Συμπληρώματα πρωτεϊνών: Τα οφέλη τους για τους άνω των 65

ΥγείαΣυμπληρώματα πρωτεϊνών: Τα οφέλη τους για τους άνω των 65

Η πρωτεΐνη είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία του ανθρώπου, καθώς το σώμα μας τη διασπά προκειμένου να δημιουργήσει μύες και κύτταρα, ενώ είναι απαραίτητη και για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι υγιείς ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν 0,8γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Αν δηλαδή κάποιος ζυγίζει 80 κιλά, θα πρέπει να λαμβάνει τουλάχιστον 64 γρ. πρωτεΐνης από τη διατροφή ή από συμπληρώματα σε ημερήσια βάση.

Τα άτομα που αθλούνται τακτικά έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε πρωτεΐνη.

Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά ευρήματα, πολλοί άνθρωποι άνω των 65 ετών, πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα πρωτεΐνης.

Ο λόγος είναι συμβάλλει στη διατήρηση και την ανάκτηση της μυϊκής μάζας, η οποία φθίνει όσο γερνάμε. Η πρόσληψη του εν λόγω συμπληρώματος γίνεται συνήθως με τη μορφή σκόνης, η οποία αναμειγνύεται με νερό ή γάλα (σέικ πρωτεΐνης).

Παλαιότερα, η πρωτεΐνη σε σκόνη ήταν το «μυστικό» μιας μικρής ομάδας ατόμων, κυρίως ανδρών, που ασχολούνταν με το body building, τη δόμηση δηλαδή του σώματός τους με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν το μικρότερο δυνατό ποσοστό λίπους, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα μυϊκής μάζας, για αισθητικούς κυρίως λόγους.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, λαμβάνουν συμπληρώματα πρωτεΐνης άνδρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης.

Μάλιστα, δημοσκόπηση του 2017 να είχε διαπιστώσει ότι το 39% των Βρετανών που πηγαίνουν στο γυμναστήριο πάνω από 1 φορά την εβδομάδα, λαμβάνουν κάποιο «αθλητικό» συμπλήρωμα διατροφής, με το δημοφιλέστερο να είναι η πρωτεΐνη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει κάποιο ανώτατο όριο πρόσληψης πρωτεΐνης.

Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, η προτεινόμενη ποσότητα ήταν η ίδια με εκείνη για τους ενήλικες.

Πρόσφατα ωστόσο, ο διεθνής οργανισμός «Prot-Age Study Group» αναθεώρησε, αναφέροντας ότι τα άτομα άνω των 65 ετών τυπικά χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη από τους νεότερους ενήλικες. Πλέον, συνιστάται η πρόσληψη 1 με 1,2 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, τουλάχιστον.

Μια μερίδα συμπληρώματος πρωτεΐνης σε σκόνη (περίπου 29 γρ.) περιέχει περίπου 25 γρ. πρωτεΐνης, επομένως πρόκειται για έναν πολύ εύκολο τρόπο να προσλάβει κανείς επαρκή πρωτεΐνη, σε περίπτωση που αυτό δεν επιτυγχάνεται μέσω της διατροφής.

Ωστόσο, οι ειδικοί συμβουλεύουν πως είναι προτιμότερη η πρόσληψη της πρωτεΐνης από τις τροφές, εφόσον κάτι τέτοιο είναι δυνατόν, σε σύγκριση με τα συμπληρώματα.

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι το κοτόπουλο (περίπου 30 γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γρ. στήθος κοτόπουλου), το αυγό (1 αυγό περιέχει 6 γρ.), ο σολομός (25 γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γρ. σολομού) και το γιαούρτι (6 γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γρ. γιαουρτιού).

Εκτός από ζωικές πηγές πρωτεΐνης, τις οποίες πρέπει να καταναλώνετε λίγες φορές την εβδομάδα, μπορείτε να πάρετε πρωτεΐνες και από τα όσπρια. Τα ρεβίθια περιέχουν 20 γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γρ., ενώ η αντίστοιχη ποσότητα για τις φακές είναι γύρω στα 10 γρ.

Η διαιτολόγος Priya Tew τονίζει ότι τα συμπληρώματα είναι μια καλή επιλογή για τα άτομα που έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνη, όπως είναι οι επαγγελματίες αθλητές, ασθενείς που υποφέρουν από συγκεκριμένα νοσήματα, ή και ηλικιωμένα άτομα.

«Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι έως και το 85% των ηλικιωμένων στις ΗΠΑ δεν προσλαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη από τη διατροφή τους. Κάποιες φορές, οι ηλικιωμένοι -και ιδίως οι άνθρωποι άνω των 70 ετών- έχουν μειωμένη όρεξη ή χρόνιες παθήσεις που καθιστούν δύσκολη την επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης μέσω της τροφής. Το αποτέλεσμα είναι μειωμένη μυϊκή μάζα, δύναμη και λειτουργικότητα στην καθημερινότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα συμπληρώματα θα ήταν ωφέλιμα», προσθέτει η ίδια.

Αν και η ελεγχόμενη χρήση συμπληρωμάτων πρωτεΐνης σε γενικές γραμμές δε θεωρείται επικίνδυνη για την υγεία, υπάρχουν ορισμένα άτομα που πρέπει να την αποφεύγουν.

Ειδικότερα, όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την υγεία του ήπατος ή των νεφρών τους δεν πρέπει να καταναλώνουν πρωτεΐνη σε σκόνη

Εάν δεν πάσχετε από κάποιο πρόβλημα στο συκώτι ή στα νεφρά και θέλετε να δοκιμάσετε κάποιο συμπλήρωμα πρωτεΐνης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλά από τα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλατιού και συντηρητικών.

Είναι σημαντικό να ελέγχετε την ετικέτα με τα διατροφικά στοιχεία και να επιλέγετε την κατάλληλη για εσάς.

«Όσο λιγότερα συστατικά αναγράφονται στην ετικέτα, τόσο το καλύτερο. Επίσης, καλό θα είναι να διαλέξετε μια σκόνη πρωτεΐνης που έχει κάτω από 5 γρ. ζάχαρης ανά μερίδα. Προσωπικά συστήνω τις σκόνες χωρίς γεύση, που δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά», συμβουλεύει η Δρ. Linia Patel, εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης Διατροφολόγων.

Πηγή: Mail Online

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles