31.3 C
Athens
Wednesday, July 24, 2024

Μελέτη: Οι ημικρανίες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

ΥγείαΜελέτη: Οι ημικρανίες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παθαίνουν τουλάχιστον μία κρίση ημικρανίας κάθε χρόνο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ημικρανίες μπορούν δυνητικά να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων, των καρδιακών παθήσεων, της επιληψίας, των προβλημάτων ύπνου, του άγχους και της κατάθλιψης. Η ημικρανία έχει επίσης συνδεθεί με ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις , συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Τώρα, μια νέα μελέτη ερευνητών από το Εθνικό Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Σεούλ στη Νότια Κορέα, συνδέει τις ημικρανίες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (ΦΝΕ), ένας όρος-ομπρέλα που περιλαμβάνει τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα.

Ημικρανία και ΦΝΕ: Μια αναπάντεχη σύνδεση

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής στο UTHealth Houston στο Τέξας, Μπρουκς Κας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εν λόγω μελέτη, ο τομέας της γαστρεντερολογίας έχει αναγνωρίσει εδώ και πολλά χρόνια ότι οι ημικρανίες σχετίζoνται με πολλά χρόνια γαστρεντερικά σύνδρομα και ασθένειες.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ ημικρανίας και ΦΝΕ. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2021 σε άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε υψηλότερο επιπολασμό ημικρανίας ή έντονων πονοκεφάλων μεταξύ των ενηλίκων με ΦΝΕ από ό,τι σε εκείνους χωρίς την πάθηση. Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2023 ανέφερε αυξημένα περιστατικά εμφάνισης ΦΝΕ σε άτομα που υπέφεραν από ημικρανίες.

Θα μπορούσε η ημικρανία να αυξήσει τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου;

Για την τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας για περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα. Περίπου το 3% του πληθυσμού της μελέτης είχε διαγνωστεί με ΦΝΕ. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συχνότητα εμφάνισης ΦΝΕ ήταν σημαντικά υψηλότερη σε άτομα που υπέφεραν από ημικρανίες.

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης τα δεδομένα εμφάνισης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας. Μετά τη διάγνωση ημικρανιών, οι ασθενείς διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν νόσο του Crohn. Σημαντική άνοδος στη νόσο του Crohn παρατηρήθηκε μετά από 5 χρόνια παρακολούθησης σε αυτούς που εμφάνιζαν ημικρανία. Επιπλέον, εντός των υποομάδων, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι ο αντίκτυπος της ημικρανίας στον κίνδυνο εμφάνισης ελκώδους κολίτιδας ήταν πιο εμφανής στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Τα ευρήματα της μελέτης δεν είναι οριστικά

Με βάση αυτά τα ευρήματα, η ερευνητική ομάδα προτείνει την τακτική παρακολούθηση των ασθενών που υπέφεραν από ημικρανίες για την εμφάνιση ΦΝΕ. Ωστόσο, ο Δρ. Κας δήλωσε ότι τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν δεν υποστηρίζουν πειστικά αυτή την προσέγγιση ή τη σύσταση.

«Δεν έχουμε ακόμη αρκετές πληροφορίες ή αποδείξεις για να τεκμηριώσουμε μια αιτιώδη σχέση είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο. Αλλά τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξηγήσουν ορισμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις που μπορεί να ωφελήσουν τόσο τα γαστρεντερικά όσο και τα νευρολογικά συμπτώματα σε ασθενείς με ημικρανίες», εξήγησε.

Επόμενα βήματα

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα αυτής της έρευνας, ο Κας δήλωσε ότι απαιτούνται δεδομένα που να αξιολογούν τους πιθανούς λόγους για αυτές τις παρατηρήσεις συσχέτισης.

«Αυτή τη στιγμή, το μόνο που έχουμε είναι υποθέσεις», είπε. «Υπάρχουν αλλαγές στις οδούς επικοινωνίας εντέρου-εγκεφάλου ή στις αισθητηριακές αντιλήψεις στο εντερικό και στο κεντρικό νευρικό σύστημα; Εμπλέκεται το μικροβίωμα του εντέρου; Υπάρχουν ψυχολογικοί παράγοντες και παράγοντες που διαμεσολαβούνται από το στρες;», είπε ο Κας.

«Μόλις εντοπιστούν κλινικές συσχετίσεις όπως αυτές, πρέπει να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε γιατί μπορεί να υπάρχουν αυτές οι συσχετίσεις», πρόσθεσε. «Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη πιο στοχευμένων και αποτελεσματικών θεραπειών που μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλαπλά συμπτώματα/σύνδρομα», κατέληξε ο ερευνητής.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Scientific Reports».

ΠΗΓΗ: Medical News Today

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles