24.2 C
Athens
Sunday, October 13, 2024

Φύλλα συκής

«"Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί...

Καύσωνας: Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώμε

ΥγείαΚαύσωνας: Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώμε

Με τις θερμοκρασίες να εκτοξεύονται σε επίπεδα ρεκόρ σε όλη τη χώρα, οι ειδικοί συστήνουν να προσαρμόσουμε τη διατροφή μας ανάλογα.

Οι καύσωνες τείνουν να απαιτούν αλλαγή στον τρόπο της ζωής, καθώς το σώμα πρέπει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τη ζέστη. Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι η διατροφή σας παίζει ουσιαστικό ρόλο εδώ.

Η προσθήκη ορισμένων τροφίμων στη διατροφή κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα μπορεί να βοηθήσει να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να διατηρήσετε το σώμα σας δροσερό

Ενώ η αποφυγή μερικών άλλων τροφίμων μπορεί να αποτρέψει τη δυσφορία και τον ερεθισμό.

Η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη ανεξαρτήτως καιρού και είναι σημαντικό να πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ζέστης για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Απαραίτητο το νερό

Το νερό είναι πολύ σημαντικό για τη ζωή μας και οι ειδικοί συστήνουν να μην αφυδατωνόμαστε, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο εμπειρογνώμονας υγείας Lujain Alhassan, τόνισε στο «Mirror» τη σημασία της ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

«Βεβαιωθείτε ότι πίνετε πολύ νερό συχνά, ακόμη και αν δεν αισθάνεστε διψασμένοι. Αν πρόκειται να καθίσετε έξω ή να ταξιδέψετε στη δουλειά σας, φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό, να φοράτε καπέλο ή να κάθεστε στη σκιά και να χρησιμοποιείτε αντηλιακό».

Αυτό που δεν συνιστάται είναι να καταναλώνουμε πολλούς χυμούς ή αναψυκτικά, καθώς τα υπερβολικά σάκχαρά τους μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματός μας.

Καλό θα είναι επίσης να αποφεύγεται το αλκοόλ, καθώς  προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία του δέρματος.

Τι πρέπει να τρώμε

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη επιλογή είναι να ακολουθηθεί μία ισορροπημένη διατροφή, όπως είναι η μεσογειακή. Πρέπει να αποφύγουμε τα πλούσια σε λιπαρά φαγητά.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Λα Ριόχα, Κάρμεν Γκονθάλεθ Βάθκεθ, μίλησε στο «The conversation» επισήμανε πως το μοσχάρι και το αρνί εριέχουν πολύ σύνθετες και πλήρεις πρωτεΐνες που είναι δύσκολο να αφομοιωθούν από το πεπτικό μας σύστημα.

Ο λόγος είναι πως η διαδικασία αυτή απαιτεί ενέργεια και αυτό προκαλεί θερμότητα.

Παρόλο που ο καθένας είναι διαφορετικός, γενικά οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό για να εξασφαλίσουν ότι παραμένουν ενυδατωμένοι. Αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν το καρπούζι, τα αγγούρια, τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα μούρα, οι φράουλες και το πορτοκάλι.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, τα καρδιακά προβλήματα και το Αλτσχάιμερ, καθώς εκείνοι αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο αφυδάτωσης, θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας.

Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στα λαχανικά και να τα συνοδεύσουμε με δημητριακά ολικής άλεσης (ρύζι, ζυμαρικά), όσπρια, αυγά, ψάρια και κρέας αλλά και αρκετές σαλάτες.

Τι συμβαίνει με το παγωτό;

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το παγωτό μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας περισσότερο από ό,τι άλλα τρόφιμα.

Το παγωτό και άλλα κρύα τρόφιμα μπορεί στην πραγματικότητα να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό όταν προσπαθείτε να δροσιστείτε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ήταν καλύτερο να καταναλώσουμε αντί για παγωτό, τσάι και αφεψήματα.

ΠΗΓΗ:in.gr

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles