Μπορεί τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα να συνδέονται με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για την υγεία, όμως υπάρχει ένα είδος επεξεργασμένου φαγητού που μπορεί να είναι πιο ευεργετικό από ότι φανταζόμαστε.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, γιατρός και ιδρυτής της διατροφικής εφαρμογής ZOE, δεν πρέπει να ανησυχούμε για την κατανάλωση συγκεκριμένων επεξεργασμένων τροφών, καθώς μπορεί να προσφέρουν ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα φρέσκα τους αντίστοιχα.
Ο Σπέκτορ αναφέρεται στο παράδειγμα των ντοματών, που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία μας. Οι ντομάτες, πλούσιες σε πολυφαινόλες και κυρίως λυκοπένιο, έναν ισχυρό αντιοξειδωτικό, αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών. Αν και οι φρέσκες ντομάτες κατατάσσονται στις «μη επεξεργασμένες» τροφές, η επεξεργασία τους και η συσκευασία τους σε κονσέρβες μπορεί να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών τους συστατικών, καθιστώντας τις ακόμη πιο ευεργετικές.
Ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, που καταναλώνεται υπερβολικά μεγάλος όγκος επεξεργασμένων τροφών, οι ειδικοί προτείνουν να γνωρίζουμε ακριβώς τι καταναλώνουμε. Ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως οι ντομάτες σε κονσέρβα, αποτελούν μια υγιεινή και θρεπτική επιλογή για τη διατροφή μας.
Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών δεν χρειάζεται να μας προκαλεί ανησυχία, αρκεί να επιλέγουμε τα κατάλληλα προϊόντα και να γνωρίζουμε τα οφέλη που μπορεί να προσφέρουν στην υγεία μας.