18.2 C
Athens
Thursday, April 18, 2024

Guardian για στέγαστρο Καλατράβα: «Οι υπεύθυνοι άρχισαν να ψιθυρίζουν το αδιανόητο…»

ΕλλάδαGuardian για στέγαστρο Καλατράβα: «Οι υπεύθυνοι άρχισαν να ψιθυρίζουν το αδιανόητο…»

«Οι υπεύθυνοι άρχισαν να ψιθυρίζουν το αδιανόητο: ίσως ήρθε η ώρα να αποσυναρμολογηθεί εντελώς το περίφημο στέγαστρο». Την  αποκάλυψη αυτή κάνει δημοσίευμα του Guardian, με αφορμή του κλείσιμο του ΟΑΚΑ, μετά τα ζητήματα στατικότητας στο περίφημο στέγαστρο Καλατράβα.

«Σκουριά εξάλλου έχει βρεθεί όχι μόνο κατά μήκος των χαλύβδινων καλωδίων και των τόξων του, αλλά ακόμη και στα μπουλόνια που το συγκρατούν. «Τίποτα δεν αποκλείεται σε αυτό το σημείο»  δήλωσε μια καλά πληροφορημένη πηγή. “Ίσως θα πρέπει να κατέβει”», αναφέρει ο Guardian, που κάνει μία αναφορά στους συμβολισμούς του στεγάστρου.

«Ήταν ένα έργο που συμβόλιζε την ολυμπιακή δόξα: ένας γιγάντιος θόλος από χάλυβα με λευκές ραβδώσεις, ο οποίος υπερίπτατο πάνω από ένα στάδιο που θα αποτελούσε όχι μόνο το επίκεντρο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, αλλά και έμβλημα του φαντασμαγορικού στυλ με το οποίο θα διεξαγόταν η διοργάνωση», αναφέρει το δημοσίευμα.

Και συνεχίζει:

«Για τους Έλληνες, οι οποίοι ήθελαν να θυμούνται με υπερηφάνεια τους “ονειρεμένους αγώνες”, το αρχιτεκτονικό ορόσημο του  Σαντιάγκο Καλατράβα, τα έλεγε όλα.

Αυτή την εβδομάδα, σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, το εληνικό κράτος ήρθε αντιμέτωπο με μια πολύ διαφορετική αφήγηση, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το στάδιο των 70.000 θέσεων θα κλείσει “επ’ αόριστον” λόγω ανησυχιών για την στατικότητα του δίτοξου στεγάστρου.

Το ποδηλατοδρόμιο, που καλύπτεται με παρόμοια κατασκευή, θα πρέπει επίσης να κλείσει επειδή και αυτη παρουσίαζε σημάδια αστάθειας. “Θα ήταν επιπόλαιο και και ανόητο να δώσουμε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα … ή να πούμε πότε θα ανοίξει είτε το ποδηλατοδρόμιο είτε το στάδιο”, δήλωσε ο υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, στους δημοσιογράφους την Τρίτη. Η τύχη των εγκαταστάσεων, πρόσθεσε, θα εξαρτηθεί από μια δεύτερη επιθεώρηση από μια επαγγελματική ένωση μηχανικών που συμβουλεύει την κυβέρνηση για τα δημόσια έργα.

Αλλά μέχρι την Τετάρτη, καθώς το κόστος του κλεισίματος του γηπέδου έγινε εμφανές, με την πιθανότητα ακύρωσης δεκάδων εκδηλώσεων -συμπεριλαμβανομένης μιας sold-out συναυλίας των Coldplay το 2024- οι υπεύθυνοι άρχισαν να ψιθυρίζουν το αδιανόητο: ίσως ήρθε η ώρα να αποσυναρμολογηθεί εντελώς η περίφημη οροφή.

Ο Καλατράβα έχει υπερασπιστεί στο παρελθόν τον εαυτό του έναντι επικρίσεων για έργα που ενώ ήταν περίπλοκα και εντυπωσιακά, στη συνέχεια αποδείχθηκαν προβληματικά – σε μια περίπτωση μια στέγη που είχε διαρροή σε ένα οινοποιείο στη βόρεια Ισπανία. Αλλά στην Αθήνα αυτό που καταγγέλεται είναι η ανεπαρκής συντήρηση και η εγκατάλειψη σχεδόν όλων των εγκαταστάσεων που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Και καταλήγει το δημοσίευμα:

«Ό,τι κι αν συμβεί τις επόμενες ημέρες και μήνες, η περίφημη στέγη του Καλατράβα θα μείνει στη μνήμη μας όχι ως έμβλημα θριάμβου -το κατόρθωμα μιας μικρής χώρας που πήδηξε στο μέλλον διοργανώνοντας σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που θεωρούνται από τους καλύτερους που έγιναν ποτέ- αλλά για όλα όσα δεν ήταν.

“Έχει γίνει σύμβολο της κατάρρευσης του αφηγήματος του εκσυγχρονισμού της Ελλάδας”, δήλωσε στον Guardian ο Γιάννης Τσίρμπας, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. “Περισσότερο από ποτέ γνωρίζουμε τώρα ότι ο εκσυγχρονισμός [της Ελλάδας] ήταν ακριβώς αυτό: ένα αφήγημα και όχι η πραγματικότητα”»

ΠΗΓΗ:naftemporiki

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles