24.3 C
Athens
Friday, April 12, 2024

Φιάσκο τα μέτρα για την ακρίβεια

Ανέβηκε αντί να μειωθεί ο πληθωρισμός και...

Ετοιμάζεται να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ετοιμάζεται να αναγνωρίσει εντός εβδομάδων...

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Εκκενώθηκε το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο

ΕλλάδαΦωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Εκκενώθηκε το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 21.40 η εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, την οποία είχε προαναγγείλει ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός στην τελευταία επίσημη ενημέρωση.

Η μεταφορά των ασθενών , όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, γίνεται με ασθενοφόρα που έχει διαθέσει το Υπουργείο Υγείας και με την συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή για αυτό το σκοπό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αρτοποιός στην ενημέρωση ανέφερε: «Λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς και με στόχο την προάσπιση της υγείας των ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, αυτή τη στιγμή, παρόλο που έχει προκύψει τέτοια ανάγκη, γίνονται όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες, έτσι ώστε – εφόσον κριθεί απαραίτητο – να εκκενωθεί με ασφάλεια το νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης».

Τελικά η εκκένωση ξεκίνησε λόγο αργότερα, καθώς η φωτιά είναι κοντά στην πόλη, αλλά κυρίως υπάρχουν πυκνοί καπνοί που δημιουργούν έντονα προβλήματα, για αυτό άλλωστε εκδόθηκαν δυο μηνύματα από το 112 προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να μείνουν στα σπίτια τους με κλειστά πόρτες και παράθυρα.

Για την εκκένωση του νοσοκομείου η ΠΟΕΔΗΝ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Η σκέψη μας αυτές τις στιγμές βρίσκεται στη μεγάλη προσπάθεια να εκκενωθεί το νοσοκομείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Ένα τεράστιο τριτοβάθμιο Νοσοκομείο από το κίνδυνο της πυρκαγιάς. Όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου κάθε ειδικότητας, διοίκηση, εκαβ, υγειονομικές αρχές προσέτρεξαν στο νοσοκομείο και συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις για τη γρήγορη εκκένωση του νοσοκομείου. Ασθενείς που η κατάσταση τους είναι ελεγχόμενη πήραν εξιτήριο και έφυγαν ήδη από το νοσοκομείο με πούλμαν. . Κατακεκλιμένοι ασθενείς που χρήζουν παρακολούθησης κατευθύνονται προς το λιμάνι για να διανυκτερεύσουν σε πλοίο με ιατρική παρακολούθηση. Το δυσκολότερο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι οι διακομιδές ασθενών σε βαριά κατάσταση σε άλλα νοσοκομεία. Δεν είναι εύκολο να διακομισθούν 10 διασωληνωμένοι ασθενείς με τα ειδικά ασθενοφόρα μονάδες του ΕΚΑΒ. Τα νοσηλευόμενα παιδάκια πήραν εξιτήριο εκτός από ένα που θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο Κομοτηνής. Καλή επιτυχία. ΜΠΡΑΒΟ .ΔΥΝΑΜΗ συνάδελφοι. Την ώρα που καίγονται οι περιουσίες σας βρίσκεσθαι στο καθήκον για να σώσετε ασθενείς»

Σε ότι αφορά την εικόνα από τα μέτωπα των πυρκαγιών ο κ. Αρτοποιός ανέφερε:

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 63 δασικές πυρκαγιές. Υπό εξαιρετικά ακραίες καιρικές συνθήκες, κυρίως λόγω των θυελλωδών ανέμων, έχει καταβληθεί τεράστια προσπάθεια για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων που ξέσπασαν ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Αυγούστου 2023 στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν 11 Α/Φ και 7 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν επίσης δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πρόδρομος Βοιωτίας, που εκδηλώθηκε κατά τις πρωινές ώρες επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ περιοδικά επιχείρησαν 10 Α/Φ και 5 Ε/Π.

Στην πυρκαγιά στη χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή του Προφήτη Ηλία στα Ψαχνά Ευβοίας επιχειρούν 92 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 19 Γάλλων πυροσβεστών και 30 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν 8 Α/Φ και 9 Ε/Π.

Στην Καβάλα, στη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση της περιοχής Διαλεκτό, επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου και 12 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν 2 πυροσβέστες και μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο, ενώ ένα πυροσβεστικό όχημα υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές.

Επίσης, στις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στον Έβρο επιχειρούν:

  • 36 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 12 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα σε δασική έκταση στην Δαδιά Έβρου
  • 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν 2 αεροσκάφη σε δασική έκταση στα Λάβαρα Έβρου

Στις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη Ροδόπη επιχειρούν:

  • 23 πυροσβέστες με 11 οχήματα ενώ επιχείρησαν 3 αεροσκάφη αεροσκάφη σε αγροτοδασική έκταση στην ‘Ανω Δροσίνη Ροδόπης
  • 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα ενώ επιχείρησαν 3 Α/Φ και 1 Ε/Π σε δασική έκταση στο Μίσχο Ροδόπης

Το απόγευμα είχαμε και νέες ενάρξεις όπως στην Κύθνο, στον Ταρσό Βοιωτίας, στον Αποκόρωνα Χανίων, και στη Δυτική Αχαΐα.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Καταλήγοντας ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε:

«Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο, Τρίτη, 22 Αυγούστου 2023, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας).

Κυρίες και κύριοι, οι ώρες που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμες – όπως και το 48ωρο που θα ακολουθήσει – λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η πυρκαγιά έχει πολύ μεγάλη δύναμη και όλοι μας πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, αφενός τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες των Αρχών και αφετέρου την αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά».

ΠΗΓΗ:CNN

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles