31.3 C
Athens
Wednesday, July 24, 2024

Τουλάχιστον 5 υπουργοί και 5 υφυπουργοί πηγαίνουν σπίτι τους με τον επερχόμενο ανασχηματισμό

ΕλλάδαΤουλάχιστον 5 υπουργοί και 5 υφυπουργοί πηγαίνουν σπίτι τους με τον επερχόμενο ανασχηματισμό

Σιγή ασυρμάτου από το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχεδιάζει το επόμενο κυβερνητικό σχήμα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου. Χθες, ο πρωθυπουργός δεν είχε “πρόγραμμα” πέραν της συνέντευξης που έδωσε στο Bloomberg. Καμία εξωτερική δραστηριότητα, παρά μόνο συσκέψεις στο γραφείο του, με λιγοστούς συνεργάτες, και πολύ λίγα ραντεβού.

Τον περισσότερο χρόνο τον πέρασε μόνος στο γραφείο του, βάζοντας “κάτω” τις αλλαγές που θέλει να κάνει στα πρόσωπα, λαμβάνοντας υπόψη τις αδυναμίες που έχει διαπιστώσει, το μήνυμα που θέλει να περάσει στους πολίτες, αλλά και τον στόχο που δεν είναι άλλος από την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων. Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν μάλιστα χθες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εκμυστηρεύτηκε τα σχέδια του ούτε στους πιο έμπιστους συνεργάτες του, παρατείνοντας την αγωνία ακόμη και μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και σήμερα πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει εξωτερικό πρόγραμμα στην ατζέντα του, πλην της παρουσίας του το βράδυ στις 8 στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για μία συζήτηση με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Αύριο Παρασκευή συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με την παρούσα, όπως είπε ο ίδιος, σύνθεση, και στη συνέχεια φεύγει για την Ελβετία, όπου θα παραστεί σε διάσκεψη για την Ουκρανία την Κυριακή. Τη Δευτέρα θα συμμετέχει στην άτυπη Σύνοδο των ηγετών στις Βρυξέλλες για την εκλογή προέδρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μέχρι την επιστροφή του θα πρέπει να έχει καταλήξει στο κυβερνητικό σχήμα με το οποίο θα πορευτεί – πιθανώς μέχρι τις εκλογές του 2027- αφού ο ίδιος επέμεινε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Η Τρίτη ή η Τετάρτη είναι οι πιθανές ημέρες για τις ανακοινώσεις που θα περιλαμβάνουν αλλαγές και μετακινήσεις 5 υπουργών και τουλάχιστον 5 υφυπουργών. Ερώτημα παραμένει εάν θα ενισχύσει και τον ρόλο του Μεγάρου Μαξίμου με την προσθήκη κάποιου προσώπου από το παρελθόν ή όπως φημολογείται ενός νέου. Ο βασικός κορμός των συνεργατών πάντως δεν αλλάζει, καθώς οι κ.κ. Βορίδης και Σκέρτσος παραμένουν στον στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου, όπως επίσης και οι κ.κ Μαρινάκης, Νέζης και Κουτνατζής, ενώ οι πληροφορίες για επιστροφή του Σταύρου Παπασταύρου δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Οι προτεραιότητες

Το γεγονός ότι η ακρίβεια παραμένει το μείζον θέμα της κυβέρνησης αλλά και των πολιτών, χωρίς ωστόσο αλλαγή πολιτικής-αφού ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να μειώσει τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά-προκαλεί ερωτήματα τόσο για τα νέα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν για να νικηθεί το… τέρας του πληθωρισμού, αλλά και για το εάν θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως στη συνέντευξή του στον Αlpha έδωσε το στίγμα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης που εκτός από την αντιμετώπιση της ακρίβειας αφορούν την υγεία, το ΑΣΕΠ – που βαδίζει με ρυθμούς χελώνας- τη μείωση επιπλέον φόρων- όχι των έμμεσων- την αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής αλλά και το θέμα της στέγης, που παραμένει “καυτό” και δισεπίλυτο, αφού οι αυξήσεις των ενοικίων καθιστούν αδύνατη την εύρεση κατοικίας για τους πολίτες. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να βρει το μείγμα των προσώπων που θα μπορέσουν να φέρουν γρήγορα σε πέρας το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα θα αποκηρύξουν την αλαζονεία, που ούτως ή άλλως είναι “ψαλιδισμένη” μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο υπολείπεται 13 μονάδες από εκείνο της εθνικής κάλπης. Από: TheToc.gr

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles