Της Νίκης Ζορμπά
Μια εβδομάδα συμπληρώνεται αύριο (Κυριακή) από την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη νέα εποχή του, με την καθαρή επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στην εσωκομματική εκλογή μεν αλλά με το κόμμα να βρίσκεται σε συνθήκες διάλυσης και τις “φυλές” του ΣΥΡΙΖΑ να αλληλοσπαράσσονται.
Ακόμα και όσοι δεν βρίσκονται σε κοινό βηματισμό με τον νέο πρόεδρο και την ομάδα του, σίγουρα δεν βρίσκονται ούτε σε κοινό βηματισμό μεταξύ τους.
Αντιπολίτευση
Η “ανατομία” για τις ομάδες και τους συσχετισμούς δύναμης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη άσκηση εργασίας.
Καταρχάς, η “εσωκομματική αντιπολίτευση” βρίσκεται εκ των πραγμάτων απέναντι και δη αγρίως στον νέο πρόεδρο και την ομάδα του αλλά δεν είναι ούτε μασίφ, ούτε ομαδοποιημένη.
Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος, η ομάδα που εξαρχής βρισκόταν σε απόλυτο συντονισμό και συνεννόηση, όχι μόνον για την επικράτηση της Ε. Αχτσιόγλου αλλά και για το δέον γενέσθαι την επόμενη ημέρα στρατηγικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει προφανώς στην “ίδια” πλευρά της ιστορίας αλλά όχι και με όλους όσοι στήριξαν την πρώην υπουργό, στον β’ γύρο της εσωκομματικής εκλογής.
Δεν συντονίζουν τα βήματά τους, για παράδειγμα με κομματικούς, όπως οι Π. Σκουρλέτης και Ν. Φίλης, οι οποίοι “ηγούνται” του “αντάρτικου” απέναντι στον νέο πρόεδρο και την ομάδα του.
Τηρούν στάση αναμονής για το πώς θα κυλήσουν οι διαδικασίες την επόμενη ημέρα και κυρίως τις πρωτοβουλίες Κασσελάκη και συνεργατών του, εν όψει έκτακτου συνεδρίου και ευρωεκλογών.
Εμφανώς η κ. Αχτσιόγλου απέφυγε να μπει στο κάδρο της εποχής Κασσελάκη, απορρίπτοντας συμμετοχή της σε θέση ευθύνης. Οι “υπαρχηγοί” της, Ν. Ηλιόπουλος και Α. Χαρίτσης, βλέπουν για την ώρα (και μάλλον με ανακούφιση) πως ο νέος πρόεδρος δεν έχει πρόθεση αξιοποίησής τους στο νέο “οργανόγραμμα”. Επ’ ουδενί πάντως επιθυμούν να στείλουν μήνυμα “λευκής απεργίας”.
Η Ομπρέλα, το μπλοκ που στήριξε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αρχικά και επέλεξε προφανώς μετά να στηρίξει την Ε. Αχτσιόγλου στη “μονομαχία” της με τον εξ Αμερικής νεοφώτιστο πολιτικά αντίπαλό της, επίσης παρουσιάζει “αρρυθμίες”.
Ή, για την ακρίβεια, δεν συμπίπτουν ακριβώς τα ζητούμενα και τα βήματα όλων όσων την απαρτίζουν. Καθόλου βέβαιο δεν είναι για παράδειγμα πως ο κ. Τσακαλώτος θα είναι σε κοινό βηματισμό εφεξής με τους κομματικούς του ΣΥΡΙΖΑ. Η ρευστή κατάσταση στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ γενικώς και των Ομπρέλας-“53” ειδικώς, θα επιχειρηθεί να πάρει πιο καθαρό “σχήμα”, κατά την πανελλαδική διαδικτυακή συνδιάσκεψη των μελών της, το Σαββατοκύριακο.
Σημειώνεται πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται απολύτως απέναντι στη νέα ηγεσία, δεν συνεχάρη καν τον Στ. Κασσελάκη το βράδυ της περασμένης Κυριακής και τηρεί απόλυτη σιωπή: Δεν έχει προβεί σε καμία δημόσια δήλωση. Συνεργάτες και μέλη που βρίσκονταν πολιτικά κοντά του, έχουν ήδη αποχωρήσει από μέλη του κόμματος και όχι αθόρυβα.
Σενάρια
Το θολό τοπίο στο εσωτερικό του κόμματος, η ασύνταχτη, για την ώρα, εσωκομματική αντιπολίτευση που έχει συνδετικό κρίκο την απόρριψη του τρόπου με τον οποίο κινείται πολιτικά ο νέος πρόεδρος αλλά και της “ομάδας” του (Βλ. Παύλο Πολάκη και Ν. Παππά) , πυροδοτούν μια σειρά από εφικτά αλλά και λιγότερο πιθανά σενάρια.
Το πιο “ευθύγραμμο” από αυτά, προβλέπει “διάσπαση” του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο, με ανεξαρτητοποίηση βουλευτών του. Αν συγκεντρωθούν δέκα ανεξάρτητοι, συγκροτούν κοινοβουλευτική Ομάδα. Πιο “προχωρημένο” σενάριο, προβλέπει συγκέντρωση ακόμη και δεκαέξι βουλευτών πρόθυμων να παραιτηθούν, όπου στην περίπτωση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει πλέον τη δεύτερη θέση και θα εκπέσει από αξιωματική αντιπολίτευση.
Προωθημένες τέτοιες συζητήσεις και πάντως συγκροτημένες, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Πολύ πρώιμες και πρόχειρες σκέψεις που πιθανότατα βασίζονται περισσότερο στο θυμικό, παρά σε χειροπιαστά σχέδια. Το βέβαιο είναι πως όλα θα εξαρτηθούν από το πότε (και αν) θα πραγματοποιηθεί το περιβόητο “έκτακτο” συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή, προβλέπει την πραγματοποίηση του συνεδρίου τον Νοέμβριο.
Τέτοια πιθανότητα, εξ αντικειμένου, δεν υπάρχει.
Όχι μόνον γιατί καταπώς ενημέρωσε ο κ. Κασσελάκης, τον Νοέμβριο θα υπηρετήσει για 20 ημέρες τη θητεία του, αλλά και γιατί, ρεαλιστικά μιλώντας, μόνον η προετοιμασία του συνεδρίου (κείμενα κλπ.) απαιτούν τουλάχιστον δυο μήνες εργασία.
Αυτά φυσικά αφορούν την πιο “αθώα” προσέγγιση της υπόθεσης “έκτακτο συνέδριο”. Και τούτο γιατί υπάρχει η καχυποψία ότι η πλευρά Κασσελάκη θέλει να σπρώξει αρκετά παραπέρα χρονικά το συνέδριο, για να ανασυνταχθεί εσωκομματικά συγκροτώντας αδιαμφισβήτητη πλειοψηφία.
Προβληματική εξέλιξη για όσους “στενεύονται” σε έναν ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία Κασσελάκη, καθώς “παγιδεύονται” σε μακρόσυρτες διαδικασίες με έναν πυκνό πολιτικά οριζοντα: Π.χ. τις ευρωεκλογές.
Αλλαγές, συγκρούσεις και βραχυκύκλωμα
Δεν είναι μόνον η εσωκομματική αντιπολίτευση που ψάχνει την πυξίδα και τα πατήματά της. Εμφανές πρόβλημα έχει και η προεδρική πλευρά, που αδυνατούν τα “πρωτοπαλίκαρά της” να μοιράσουν θέσεις και ρόλους.
Για παράδειγμα, σοβαρή εμπλοκή υπάρχει με τις αρμοδιότητες του Παύλου Πολάκη. Για υπερυπουργό τον προόριζε ο κ. Κασσελάκης, αλλά εσωτερικές σφοδρές αντιδράσεις, στο εσωτερικό της προεδρικής πλευράς, έχουν βραχυκυκλώσει σχετικές αποφάσεις.
“Αγόρασε” χρόνο ο νέος πρόεδρος, λίγων ημερών. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στις 5 Οκτωβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η κοινοβουλευτική ομάδα, υπό τον νέο πρόεδρο του κόμματος (αρχηγός παραμένει ο Σ. Φάμελλος).
Αστοχίες και κινήσεις που εκλήφθησαν ως προκλητικές από τη νέα ηγεσία, όπως ο παραγκωνισμός των γραμματέων της Κ.Ε. σε ανακοινώσεις που αφορούν συνεδρίασή τους, πυροδότησαν και αντιδράσεις και νέα σενάρια:
1. Η Ομπρέλα ζήτησε σύγκληση πολιτικής γραμματείας. Το πρώτο κρας τεστ του προέδρου με τα μέλη της, κοινώς.
2. “Τρέχει” και σενάριο ξηλώματος της Πολιτικής Γραμματείας στην προσεχή συνεδρίαση της Κ.Ε. καθώς και εκλογής νέου γραμματέα, χωρίς να έχει προηγηθεί συνέδριο.
Αναδημοσίευση από το Κεφάλαιο που κυκλοφορεί