21.8 C
Athens
Thursday, May 30, 2024

Ο εισαγγελέας του εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου, Γκαλάντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο υπέβαλε αίτηση για ένταλμα σύλληψης...

Σε 2.800 απολύσεις προχωρά η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της χώρας

Η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών και κινητής τηλεφωνίας...

Το πάρτι και οι χαμένοι…

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για το πού...

Στατική επάρκεια ΟΑΚΑ: Σε δεύτερη μελέτη προχωρά το Tεχνικό Eπιμελητήριο – Πληθαίνουν οι επώνυμες καταγγελίες για ελλιπή συντήρηση

ΕλλάδαΣτατική επάρκεια ΟΑΚΑ: Σε δεύτερη μελέτη προχωρά το Tεχνικό Eπιμελητήριο – Πληθαίνουν οι επώνυμες καταγγελίες για ελλιπή συντήρηση

Αλυσιδωτές αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η είδηση ότι εντοπίστηκε πρόβλημα στατικής επάρκειας στα στέγαστρα Καλατράβα με συνέπεια το ΟΑΚΑ αναστέλλει κάθε λειτουργία του για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα σε βάθος πενταετίας, ενώ θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη μελέτη από το ΤΕΕ. «Είχε αφεθεί στην τύχη του για δύο δεκαετίες και αυτό ακριβώς αλλάζουμε», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο θέμα.

Αίσθηση στο μεταξύ προκάλεσε η αποκάλυψη του Ολυμπιονίκη και πρώην πρόεδρου του ΟΑΚΑ Πέτρου Γαλακτόπουλου στην ΕΡΤ που δήλωσε ότι από το 2011 ζητούσε συντηρήσεις στο ΟΑΚΑ και σχεδόν κάθε 20 μέρες έστελνε σχετικό έγγραφο στο υπουργείο.

Το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο, διαμηνύει η κυβέρνηση. Η πρώτη τεχνική μελέτη για τη στατικότητα των στεγάστρων του εμβληματικού σταδίου αλλά και του ποδηλατοδρομιου διαβιβάστηκε ήδη στο ΤΕΕ, το οποίο θα προχωρήσει τάχιστα σε δεύτερη μελέτη- επαναξιολόγηση, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα πρώτα στοιχεία.

Στατική επάρκεια ΟΑΚΑ: Σε δεύτερη μελέτη προχωρά το Tεχνικό Eπιμελητήριο – Πληθαίνουν οι επώνυμες καταγγελίες για ελλιπή συντήρηση
Eμφανής είναι η σκουριά από την έλλειψη συντήρησης στην μεταλλική κατασκευή του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ

Αποκλεισμένο το γήπεδο για λόγους ασφαλείας

Οι υπεύθυνοι του Ολυμπιακού σταδίου έχουν αποκλείσει με μια κορδέλα τους χώρους περιμετρικά από τις βάσεις στήριξης του στέγαστρο Καλατράβα για λόγους ασφαλείας

Στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι ο έλεγχος έγινε γιατί προχωράμε στην ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου, το οποίο εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης με ποσό 57 εκατ. ευρώ για τη συντήρησή του.

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004. Και για κάποιο λόγο, αυτό αρκεί για να μας εγκαλούν κάποιοι. Επειδή προχωράμε σε μελέτες και μεριμνούμε για την ασφάλεια. Είναι γνωστό ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες. Ποιος δεν αισθάνεται απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσα χρόνια; Αυτό ακριβώς αλλάζουμε. Γι’ αυτό επενδύουμε, γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει την ανάπλαση αυτή, γι’ αυτό γίνονται μελέτες» ανέφερε στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Μετά την απόφαση προσωρινής αναστολής λειτουργίας, στις δύο από τις πέντε εγκαταστάσεις, κατασκευής Καλατράβα, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε έρευνα σε βάθος πενταετίας και ζητά απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

-ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν;

-Υπήρχαν εισηγήσεις (άλλων οργάνων) για περιοδική συντήρηση (κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί) και ποια ήταν η κατάληξή τους;

-γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή;

Ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα αδικήματα της: έκθεσης σε κίνδυνο και παραβίασης κανόνων οικοδομικής ασφάλειας

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ είχε δηλώσει πως «ό,τι και αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, θα βάλουμε όλα τα δυνατά μας για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν με μία προϋπόθεση: θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο»

Πολυετής έλλειψη συντήρησης

Οι καταγγελίες για πολυερή έλλειψη συντήρησης είναι επώνυμες και πολλές. Εκτός από τον Πέτρο Γαλακτόπουλο και ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, υποστήριξε ότι «πρέπει να γίνουν ενδελεχείς και στα άλλα έργα Καλατράβα διότι θα έχουν παρόμοια προβλήματα τα όποια προβλήματα έχει εμφανίσει τούτο εδώ το κτίριο». Και ο ο παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας Χρήστος Βολικάκης έκανε λόγο για ολική παραμέληση τα προηγούμενα χρόνια ενώ ο ομότιμος καθηγητής στο τμήμα πολιτικών μηχανικών ΕΜΠ, Γιώργος Γκαζέττας, δήλωσε ότι δεν υπήρχε μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή του έργου το οποίο είναι μέχρι σήμερα μοναδικό στο είδος του.

Με ενδιαφέρον αναμένουν οι αρμόδιες αρχές την επαναξιολογηση της τεχνικής μελέτης. Για τον σκοπό αυτό θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα του ΤΕΕ σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που θα διερευνήσει τα προβλήματα της στατικής επάρκειας της εμβληματικής κατασκευής που κατασκευάστηκε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ρεπορτάζ: Κώστας Νούσης, Κώστας Στάμου, Νίκος Καπόγλης

ΠΗΓΗ:ertnews

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles