Ο Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας για την συντριβή του Καναντέρ στην Κάρυστο και την παλαιότητα του αεροσκάφους, δήλωσε πως «όσοι διακινούν αυτές τις ψευδείς πληροφορίες, ουσιαστικά προσβάλλουν τους εξαιρετικούς μας τεχνικούς και την Πολεμική μας Αεροπορία»
«Γίνεται κάθε μέρα αυτοκριτική. Ο πρωθυπουργός είναι πάνω από τις επιχειρήσεις αυτές. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ως έχει υποχρέωση. Όλος αυτός ο σχεδιασμός έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο. Ότι είμαστε ικανοποιημένοι, ενώ διαχειριζόμαστε μια κατάσταση ‘πολέμου’, συνολικά και κυρίως οι άνθρωποι οι οποίοι ενεργούν στο πεδίο, δεν θα το ακούσετε ποτέ απ’ αυτή την κυβέρνηση και από αυτόν τον πρωθυπουργό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών που μαίνονται σε πολλές περιοχές της χώρας.
Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως «τα δεδομένα είναι ότι αντιμετωπίζουμε την μεγαλύτερη πρόκληση ως προς την θερμοκρασία και όχι μόνο στην Ελλάδα, συνολικά στην Μεσόγειο, όπως βλέπουμε και σε πολλές άλλες χώρες» και έφερε ως παράδειγμα την Ιταλία, που έχει καταγράψει απώλειες ανθρώπινων ζωών από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.
Επισήμανε ότι ο πρωταρχικός στόχος είναι και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, τονίζοντας πως «ούτε πρέπει να υποτιμηθεί αυτό, ούτε πρέπει να μπει σε δεύτερη μοίρα. Λένε κάποιοι – πολύ λίγοι ευτυχώς – ‘εντάξει, αυτό δεν είναι πανάκεια’. Όχι, αυτό είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Όταν έχεις κάθε μέρα τουλάχιστον 50 νέες εστίες πυρκαγιών, που αν τις πολλαπλασιάσεις επί τις τόσες μέρες, αθροίζουν πάνω από 600, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι καθόλου αυτονόητη η προστασία της ανθρώπινης ζωής».
Υποστήριξε πως είναι αποτέλεσμα «σχεδιασμού», προσθέτοντας πως δεν είναι μόνο το 112, «που είναι μια μεγάλη κατάκτηση. Είναι μια μάχη, η οποία δίνεται συνολικά από το Λιμενικό, από την Πυροσβεστική, από την Ελληνική Αστυνομία, από τους εθελοντές. Αυτό το οποίο έκαναν στη Ρόδο οι κάτοικοι είναι κάτι το οποίο γυρίζει σ’ όλο τον κόσμο, γιατί δεν ήταν καθόλου αυτονόητο. Κράτος και πολίτες δίνουν καθημερινά μια μάχη».
Για την συντριβή του Καναντέρ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκινώντας τη συνέντευξή του, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες «των δύο αυτών ηρώων, των δύο αυτών παιδιών», αναφερόμενους στους πιλότους που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, όταν συνετρίβη το Καναντέρ που επιχειρούσε στη μεγάλη φωτιά στην Κάρυστο, ενώ κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα εάν πρέπει να πετούν τόσο παλαιά αεροσκάφη, απάντησε πως «σε κάθε τραγικό συμβάν, υπάρχει και η απόπειρα εργαλειοποίησης, υπάρχει και η μεγέθυνση κάποιων θεμάτων».
«Λένε κάποιοι ότι δεν ήταν ασφαλές το συγκεκριμένο Καναντέρ και δεν έπρεπε να πετάξει. Όπως έχουμε ήρωες πιλότους, έχουμε και άριστους τεχνικούς, οι οποίοι και αυτοί βρίσκονται – με τη βάρδια του ο καθένας – καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας εκεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί να απογειωθεί το οποιοδήποτε Καναντέρ, το οποιοδήποτε πτητικό μέσο, αν δεν δοθεί πιστοποίηση από τους τεχνικούς. Αυτό είναι ξεκάθαρο», ανέφερε.
Και τόνισε πως «όσοι διακινούν αυτές τις ψευδείς πληροφορίες, ουσιαστικά προσβάλλουν τους εξαιρετικούς μας τεχνικούς και την Πολεμική μας Αεροπορία, οι οποίοι κάνουν το ανθρωπίνως δυνατό, ούτως ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ασφάλεια».
Αναφορικά με τα όσα λέει η αντιπολίτευση για το σχέδιο «Αιγίς», ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε πως το σχέδιο αυτό «έχει μέσα πάρα πολλές υποπεριπτώσεις, μία εξ αυτών είναι η αγορά επτά νέων Καναντέρ, πέντε από το Αιγίς και δύο από το πρόγραμμα RescEU, από ευρωπαϊκά προγράμματα – και η Ελλάδα θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα έχει νέα Καναντέρ, όταν η κατασκευάστρια εταιρεία ξαναβάλει σε γραμμή παραγωγής. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι τα υπάρχοντα Καναντέρ – όπως είπα και πριν – απογειώνονται χωρίς να υπάρχει σχετική πιστοποίηση».
Πρόσθεσε στο σημείο αυτό, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να απογειωθεί το οποιοδήποτε πτητικό μέσο, εν προκειμένω από την Πολεμική Αεροπορία, χωρίς οι τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι δουλεύουν με αυταπάρνηση να δώσουν το πράσινο φως».
«Έχουμε μία συνήθεια σε αυτή τη χώρα, όταν συμβαίνει κάτι με τη Δικαιοσύνη, γινόμαστε όλοι δικηγόροι-δικαστές, όταν συμβαίνει κάτι το οποίο έχει να κάνει με ένα δυστύχημα, γινόμαστε πραγματογνώμονες. Καλό είναι να μιλάμε με στοιχεία, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού σε όλα αυτά τα παιδιά που αγωνίζονται για όλους εμάς», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αυτομάτως αναδασωτέες οι καμένες περιοχές
Για την επόμενη μέρα στις καταγραφές των ζημιών και στις αποζημιώσεις που θα δοθούν, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε πως «αυτό αφορά τη δεύτερη σημαντικότερη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, που είναι η προστασία των περιουσιών. Όταν αυτό, λοιπόν, δεν καθίσταται δυνατόν, είναι οι περιπτώσεις των συμπολιτών μας, των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχασαν είτε ολοσχερώς, είτε εν μέρει τις οικίες και τις επιχειρήσεις τους».
Και προσέθεσε ότι σε περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή «υπάρχουν λίγο περισσότερα από 50 σπίτια σε κόκκινη σήμανση. Δηλαδή, αναφερόμαστε στην Ανατολική Αττική, στη Δυτική Αττική και το Λουτράκι, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε, για παράδειγμα, στη Ρόδο θα γίνει καταγραφή όταν αυτό καταστεί απολύτως ασφαλές. Θα γίνει, δηλαδή, το συντομότερο δυνατό. Όπως το συντομότερο δυνατό θα δοθούν και όλες αυτές οι αποζημιώσεις».
Ως προς την πρόληψη, για την οποία δέχεται σφοδρές επικρίσεις η κυβέρνηση, δήλωσε πως «είναι η συζήτηση που πρέπει να γίνεται χρόνο με το χρόνο. Θα γίνει καταγραφή στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου των εκτάσεων που δυστυχώς έχουν χαθεί. Ο στόχος είναι κάθε χρόνο να είναι και λιγότερες».
Κλείνοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «για να καταρρίψουμε κι άλλο ένα μύθο – κάθε λογής, τέλος πάντων, θεωριών συνομωσίας – δεν υπάρχει κανένα θέμα ότι καίει κάποιος ένα δάσος για να μπουν ανεμογεννήτριες. Το αντίθετο. Είναι αυτομάτως αναδασωτέες, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες ή όλα αυτά τα οποία ακούμε πάνω στον πόνο των κατοίκων και στον αγώνα που δίνει η Πολιτεία, οι πυροσβέστες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι κάτοικοι, συνολικά όλοι μας, για να προστατεύσουμε τη χώρα μας, τις εκτάσεις μας και τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες των πολιτών. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένα τέτοιο θέμα».
ΠΗΓΗ:in