Τα μέτωπα της φωτιάς στα Δερβενοχώρια και στο Λουτράκι πάνε καλά, δήλωσε στον ΣΚΑΪ 1;003, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, ενώ όπως είπε ο ίδιος, είναι πολύ καλή η είκονα και στη Ρόδο, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τις τοπικές δυνάμεις.

Για τα Δερβενοχώρια είπε ότι υπάρχουν πολύ μικρές διάσπαρτες ενεργές εστίες μέσα στην περίμετρο της φωτιάς και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι σήμερα θα οριοθετηθεί το μέτωπο.

Για την εστία της φωτιάς στο χωριό Στεφάνη, από όπου υπήρχε κίνδυνος να μεταφερθεί η φωτιά στην Πάρνηθα, είπε εκεί δόθηκε η μεγάλη μάχη, ότι σήμερα δεν καπνίζει τίποτα εκεί και ότι οι κάτοικοι κοιμήθηκαν ήσυχοι.

Για το Λουτράκι, ο κ. Αρτοποιός είπε ότι η φωτιά είναι σε ύφεση.

Για τη Ρόδο είπε ότι η εικόνα είναι καλή και τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, καθώς υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις στο δυτικό κομμάτι από τον Προφήτη Ηλία προς Έμπωνα.

Πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι, γεγονός που βοηθά στον έλεγχο της πυρκαγιάς.

Παρόμοια εικόνα μετέφερε και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ανέφερε ότι η σημερινή είναι πιο αισιόδοξη ημέρα. Όπως ανέφερε, υπάρχει άπνοια και δεν κινδυνεύει κάποιος οικισμός.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία η φωτιά στο Λεύκοχωμα Σπάρτης είναι σε ύφεση.

Υψηλός κίνδυνος και την Πέμπτη για τις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για την Πέμπτη 20 Ιουλίου, για τις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Κλειστά τα πάρκα στην Αττική

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται, κλειστά θα είναι το Πάρκο Τρίτση, το Πεδίον του ‘Αρεως, ο Λόφος Φινοπούλου και το Αττικό ‘Αλσος, σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής.

Για τους ίδιους λόγους, αναβάλλονται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και τις επόμενες ημέρες στο θέατρο του Αττικού ‘Αλσους, «Κατίνα Παξινού».

Έρχονται ενισχύσεις από το εξωτερικό

Την Πέμπτη (20/7) αναμένεται να φτάσουν από το Ισραήλ δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air-Tractor μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε σε διμερές επίπεδο η χώρα μας προς τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Επιπρόσθετα σε συνέχεια του αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για εναέρια συνδρομή, η Ελλάδα υπέβαλε την Τρίτη (18/7) επιπρόσθετο αίτημα για αποστολή πεζοπόρων τμημάτων και πυροσβεστικών οχημάτων.

Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού ήταν άμεση και στο ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν -επίσης άμεσα- οι ακόλουθες χώρες:

• Η Πολωνία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 149 πυροσβέστες, καθώς και 49 οχήματα

• Η Ρουμανία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 40 πυροσβέστες, καθώς και 5 οχήματα

• Η Σλοβακία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 31 πυροσβέστες και 15 οχήματα.

Οι πρώτοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία έφθασαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ενώ οι σχετικές αποστολές, συνοδεία των πυροσβεστικών οχημάτων, αναμένεται να βρίσκονται στο σύνολό τους στην Ελλάδα μέχρι την Παρασκευή.

Αναφορικά με την εναέρια ευρωπαϊκή συνδρομή, υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη εστάλησαν στη χώρα μας συνολικά τέσσερα αεροσκάφη CL-415 μέσω του rescEU, δύο από την Ιταλία και δύο από τη Γαλλία, τα οποία, συμμετείχαν κανονικά την Τετάρτη στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι στο πλευρό των Ελλήνων πυροσβεστών επιχειρούν αυτές τις ημέρες και οι ομάδες πυροσβεστών από τη Ρουμανία και τη Μάλτα που βρίσκονταν ήδη στη χώρα μας μετέχοντας στο πρόγραμμα Προ-Εγκατάστασης (Pre-Positioning) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: skai.gr