16.5 C
Athens
Monday, March 17, 2025

Αποκάλυψη: «Με απόφαση Μητσοτάκη η αποστολή θανάτου στη Λιβύη»

Ησυγκλονιστική κατάθεση του Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας...

Συνένοχοι στη σφαγή

Αποτροπιασμό και οργή προκαλούν οι κτηνωδίες στη...

Να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των πτήσεων και τις ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού στην ΥΠΑ

ΕλλάδαΝα ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των πτήσεων και τις ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού στην ΥΠΑ

Τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των πτήσεων και τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ζητά με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

«Λίγες ημέρες μετά το τραγικό, πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στην Ουάσιγκτον, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 67 ανθρώπους, έχουν έρθει στη δημοσιότητα πολλές πληροφορίες από τις ΗΠΑ σχετικά με την κατάσταση των συστημάτων ασφαλείας της Πολιτικής Αεροπορίας (FAA), αλλά και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.

Παράλληλα, και ενώ συμπληρώνονται σχεδόν 2 χρόνια από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών που ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στον σιδηρόδρομο στη χώρα μας αλλά και στις μεταφορές στο σύνολό τους, όπως επιβεβαιώνουν πολλά ακόμη περιστατικά τα οποία το ΚΚΕ έχει καταγγείλει μέσα και έξω από τη Βουλή, πληθαίνουν οι καταγγελίες από τους εργαζόμενους στην ΥΠΑ σχετικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και εξοπλισμό επιτήρησης και επικοινωνιών.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση στον κλάδο των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΚ), με τις οργανικές θέσεις να είναι συνολικά 700 αλλά να καλύπτονται λιγότερες από 600, ενώ τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει κύμα συνταξιοδοτήσεων λόγω του μεγάλου μέσου όρου ηλικίας του προσωπικού. Όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η καλοκαιρινή σεζόν του 2025 πλησιάζει και θα βρει το υπάρχον, επιβαρυμένο από κόπωση προσωπικό αντιμέτωπο με όλο και αυξανόμενη αεροπορική κίνηση, όπως δείχνουν τα νούμερα των τελευταίων ετών. Χαρακτηριστικά, στο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών – Μακεδονίας (ΚΕΠΑΘΜ) υπάρχει ακραία έλλειψη προσωπικού, αφού στελεχώνονται μόνο οι 140 από τις 220 θέσεις που έπρεπε να καλύπτονται, ώστε να είναι ανοιχτοί όλοι οι τομείς ελέγχου περιοχής. Επίσης, είναι πολλά τα περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία λειτουργούν με βάρδιες ενός μόνο ΕΕΚ.

Επιπλέον, υπάρχουν πρόσφατες αλλά και παλαιότερες καταγγελίες των εργαζομένων για χρήση απαρχαιωμένου εξοπλισμού επιτήρησης και επικοινωνιών, με χαρακτηριστικό το πολύ επικίνδυνο περιστατικό στη Ρόδο τον Αύγουστο του 2024, κατά το οποίο χάθηκε η εικόνα του ραντάρ που εξυπηρετεί το αεροδρόμιο. Ακόμη, τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει γνωστό από τους εργαζόμενους ότι στην τερματική της Αθήνας, εξαιτίας του παρωχημένου εξοπλισμού, δεν υπάρχει λειτουργικό σύστημα που να χρησιμοποιείται για την προειδοποίηση εμπλοκών και ο ελεγκτής που εργάζεται δεν λαμβάνει καμία ειδοποίηση από το σύστημα ότι αεροσκάφη βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης, επομένως η αποφυγή συμβάντων εξαρτάται αποκλειστικά από την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ελεγκτή.

Παρά τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα, η διοίκηση της ΥΠΑ τα τελευταία χρόνια προχώρησε σε αύξηση των αεροσκαφών που προβλέπεται να αφιχθούν στο Αεροδρόμιο “Βενιζέλος” μέσα σε μια ώρα, αρχικά από 22 σε 28 και στη συνέχεια σε 30. Μάλιστα, με βάση τις αναφορές των εργαζομένων αλλά και τις καταγεγραμμένες αφίξεις, εξαιτίας της εντατικοποίησης αλλά και της πίεσης για εξυπηρέτηση των αεροπορικών εταιρειών οι 30 αφίξεις σε μια ώρα γίνονται ακόμη περισσότερες κατά την καλοκαιρινή – τουριστική περίοδο. Τέλος, σε πρόσφατη απάντηση της διοίκησης της ΥΠΑ σε ανακοίνωση των εργαζομένων αναφέρθηκε στο ωράριο των ΕΕΚ δηλώνοντας πως είναι μικρότερο απ’ ό,τι στο εξωτερικό, δείχνοντας ξεκάθαρη πρόθεση για αύξηση του ωραρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πτήσεων, σε συνδυασμό με τα παραπάνω κρίσιμα προβλήματα που παραμένουν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις σε όλους τους κλάδους της ΥΠΑ για την ασφαλή λειτουργία των πτήσεων, παίρνοντας υπόψη και τις συνταξιοδοτήσεις των επόμενων ετών και να μην υπάρξει καμία δυσμενής μεταβολή στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της ΥΠΑ.

– Να επιδιορθωθούν όλα τα προβλήματα και να προμηθευτεί η ΥΠΑ άμεσα με σύγχρονους εξοπλισμούς επιτήρησης και επικοινωνιών που να διευκολύνουν το έργο των εργαζομένων ώστε οι πτήσεις να διεξάγονται με ασφάλεια».

ΠΗΓΗ:902

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles