31.8 C
Athens
Tuesday, July 16, 2024

Νέα Αγχίαλος: Αύριο το πόρισμα της ΕΔΕ – Παράβαση πρωτοκόλλων για την αποθήκευση των πυρομαχικών

ΕλλάδαΝέα Αγχίαλος: Αύριο το πόρισμα της ΕΔΕ – Παράβαση πρωτοκόλλων για την αποθήκευση των πυρομαχικών

Η πρωτοφανής καταστροφή στο στρατόπεδο της Νέας Αγχιάλου συνεχίζει να προκαλεί ερωτήματα για τα αίτια που οδήγησαν στην έκρηξη των πυρομαχικών αλλά και για το κατά πόσο τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας

Ο εφιάλτης πήρε σάρκα και οστά στη Νέα Αγχίαλο, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε στην πεδινή Μαγνησία κατάφερε να φτάσει μέχρι την αποθήκη πυρομαχικών δίπλα σε μία από τις μεγαλύτερες βάσεις της πολεμικής αεροπορίας της χώρας. Μέχρι στιγμής ο διοικητής του στρατοπέδου έχει απαλλαχθεί των καθηκόντων του ενώ αύριο αναμένεται το πόρισμα της ΕΔΕ που διατάχθηκε μετά την πρωτοφανή καταστροφή.

Οι απανωτές εκρήξεις, το μανιτάρι που σχηματίστηκε, τα σπασμένα τζάμια στις γύρω περιοχές από το οστικό κύμα και οι κρατήρες που έμειναν πίσω συνθέτουν μία σοκαριστική εικόνα καταστροφής που γεννά ερωτήματα για το κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας τόσο για το στρατιωτικό προσωπικό όσο και για τους κατοίκους που διαμένουν γύρω από περιοχές με πυρομαχικά, πέρα από την ίδια την ασφάλεια του στρατιωτικού εξοπλισμού.

Τα κρίσιμα ζητήματα που χρήζουν απαντήσεων είναι πολλά και έχουν αποδέκτες τόσο την ιεραρχία του πυροσβεστικού σώματος, την στρατιωτική ηγεσία αλλά και την κυβέρνηση από την οποία υπάρχει η εύλογη απαίτηση να διευκρινίσει με πλήρη διαφάνεια τι πήγε στραβά και να αποδώσει ευθύνες όπου χρειάζεται.

Η αποθήκη που δεν ήταν… αποθήκη

Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι τώρα πληροφορίες φαίνεται ότι δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα για την αποθήκευση και προστασία των πυρομαχικών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Χασαπόπουλου στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», τα πρώτα ανεπίσημα συμπεράσματα από τις έρευνες των εμπειρογνωμόνων δείχνουν ότι η εν λόγω αποθήκη που εξερράγη δεν ήταν καν αποθήκη.

Ειδικότερα στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι τα πυρομαχικά φυλασσόταν όχι σε κτίριο αλλά σε υπαίθριο χώρο αποθήκευσης με ανάχωμα γύρω γύρω. Εκεί σύμφωνα με τις πληροφορίες φυλάσσονταν βόμβες των 1.000 και 2.000 λιβρών (δηλαδή βόμβες γενικής χρήσεως).

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα νατοϊκά πρωτόκολλα για τη φύλαξη των πυρομαχικών προβλέπουν ότι εάν η αποθήκη δεν είναι υπόγεια, να γίνεται ρίψη νερού ή επιβραδυντικού υγρού προκειμένου εφόσον δεν εκκενωθεί ο οπλισμός να είναι προφυλαγμένος.

Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συνέβη στην περίπτωση της Αγχιάλου και μένει να απαντηθεί εάν αυτό έχει να κάνει με την μη ύπαρξη και λειτουργία κατάλληλων συστημάτων ή με παράλειψη.

Πέρα όμως από τα ερωτήματα για το κατά πόσο τα συστήματα ασφαλείας στο εν λόγω στρατόπεδο και στα υπόλοιπα είναι επαρκή και λειτουργικά – κάτι στο οποίο λογοδοτεί και η περιοδεία του Νίκου Χαρδαλιά στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις – υπάρχει και το ζήτημα της έγκαιρης διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης και της ικανότητας να ληφθούν επείγοντα μέτρα.

Οι δράσεις που δεν έγιναν

Οι πυρκαγιές είναι συχνό φαινόμενο, όχι μόνο τώρα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, και σε πολλά σημεία της επικράτειας υπάρχουν πυρομαχικά. Στην πρόσφατη πυρκαγιά στη Ρόδο ο εκεί διοικητής έδωσε εντολή εκκένωσης του στρατιωτικού προσωπικού καθώς και εκκένωσης της Επιλαρχίας από τα άρματα μάχης αλλά και εντολή να εκκενωθούν οι αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων.

Μάλιστα λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων αυτή η διαδικασία επαναλήφθηκε τρεις φορές. Κάτι αντίστοιχο δεν έγινε στη Νέα Αγχίαλο και έτσι δίπλα στα υπερσύγχρονα και δαπανηρά F-16 είχαμε πολύωρες εκρήξεις πυρομαχικών, άγνωστης ακόμα σύνθεσης, σημασίας και κόστους.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης του πορίσματος της ΕΔΕ οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου που εκκένωσαν άρον άρον την πόλη τους, έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους με την υποσημείωση να παραμένουν σε ακτίνα μεγαλύτερη των τριών χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας.

ΠΗΓΗ:in

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles