21.8 C
Athens
Thursday, May 30, 2024

Ο εισαγγελέας του εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου, Γκαλάντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο υπέβαλε αίτηση για ένταλμα σύλληψης...

Σε 2.800 απολύσεις προχωρά η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της χώρας

Η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών και κινητής τηλεφωνίας...

Το πάρτι και οι χαμένοι…

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για το πού...

Μητσοτάκης από Γρανάδα: Για την Ελλάδα δεν νοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου

ΕλλάδαΜητσοτάκης από Γρανάδα: Για την Ελλάδα δεν νοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου

Σε δηλώσεις από τη τη Γρανάδα προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Ισπανία. Τα δύο βασικά θέματα που συζητήθηκαν είναι τομεταναστευτικό, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κλιματική αλλαγή και η ανταγωνιστικότητα.

«Η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων συζητείται εδώ και 20 χρόνια από την ατζέντα της Θεσσαλονίκης χωρίς κατ’ ανάγκη να έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο. Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αγωνίζεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και θα επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάγκης όλες οι χώρες οι οποίες λαμβάνουν καθεστώς υποψήφιας χώρας να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους κανόνες και να μην υπάρχουν γεωπολιτικές προτεραιότητες που να ανατρέπουν μια διαδικασία που είναι αυστηρά καθορισμένη. Και όταν μιλάω για αυστηρά καθορισμένη διαδικασία, προφανώς και αναφέρομαι στον τρόπο με τον οποίο οι χώρες αυτές πρέπει να προσαρμοστούν στο ευρωπαϊκό δεδομένο και στις αξιολογήσεις που θα γίνονται συνεχώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να γνωρίζουμε εάν πράγματι προχωρούν σε αυτό τον δρόμο» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Για την Ελλάδα, δεν εννοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου, αυτό αφορά όλες τις υποψήφιες χώρες, δεν φωτογραφίζω καμία χώρα συγκεκριμένα. Οι ίδιες οι χώρες γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν τη προσπάθεια  που απαιτείται ώστε το τέλος της διαδικασίας να μπορούν να διεκδικούν να γίνουν μέλος της ευρωπαϊκή οικογένειας. Ταυτόχρονα η συζήτηση αυτή για τη διεύρυνση της ΕΕ μας υποχρεώνει να ξεκινήσουμε και πάλι να επαναξιολογούμε τον τρόπο λειτουργίας της ένωσης, διαδικασίες λήψεων αποφάσεων αλλά και τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον προϋπολογισμός καθώς η είσοδος φτωχότερων χωρών στην ΕΕ, προφανώς θα απαιτήσει περισσότερους πόρους, αν δε θέλουμε να θυσιάσουμε κρίσιμες δράσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής εις βάρος χωρών που χρειάζονται τέτοια κεφάλαια.»

Σχετικά με το μεταναστευτικό και τους πρόσθετους πόρους που επιθυμεί η Ελλάδα είπε ότι «η πρόοδος που επιτεύχθηκε στο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου είναι σίγουρα σε θετική κατεύθυνση. «Έχουμε μία συμφωνία σε επίπεδο συμβουλίου, θα μπούμε στη διαδικασία του τριλόγου αλλά σίγουρα είναι ένα πρόσθετο εργαλείο που θα έχουμε στη διάθεση μας για να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού όπως αυτές που είδαμε στο παρελθόν, με μία χαλάρωση των σχετικών διαδικασιών για τις χώρες πρώτης υποδοχής».

Ως προς το ζήτημα του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταθέσει μία πρόταση η οποία καλύπτει τις ελληνικές θέσεις. «Ζητάμε πολλά περισσότερα χρήματα και καλά κάνουμε για την Ουκρανία γιατί θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά επιχειρηματολόγησα στο συμβούλιο ότι θα είναι αδύνατον αυτό χωρίς ταυτόχρονα να διαθέτουμε πόρους για τη στήριξη ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις φυσικές καταστροφές».

Για τους δημοσιονομικούς κανόνες επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για περισσότερη ευελιξία στην προσαρμογή αναλαμβάνοντας πάντα και την ευθύνη. «Η χώρα έχει αποδείξει ότι μπορεί να ξεπερνάει τους στόχους που θέτει. Δεν είμαστε πια το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ευρώπης, είμαστε ευχάριστη έκπληξη και ως προς τις δημοσιονομικές μας επιδόσεις, όχι μόνο στις αναπτυξιακές μας επιδόσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πολύ αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο δεν θα αναγνωρίζει αφενός τα λάθη τα οποία έγιναν στο παρελθόν και που δεν πρέπει να επαναληφθούν αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι χρειαζόμαστε σημαντικές πρόσθετες επενδύσεις σε τομείς κρίσιμους με σημαντικότερο τομέα αυτόν της Άμυνας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: skai.gr

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles