Επαναξιολογεί τις προτεραιότητές της η κυβέρνηση, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, δίνοντας προτεραιότητα στις αποζημιώσεις των πληγέντων και εγκαταλείποντας ή μεταθέτοντας για αργότερα παροχές που είχαν αρχικά σχεδιαστεί να εξαγγελθούν στη ΔΕΘ.
Ετσι, ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου, που θα αποτυπωθεί και στην ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη το Σάββατο στη ΔΕΘ, δεν περιλαμβάνει την παράταση του market pass για δύο μήνες, έως το τέλος του χρόνου, όπως αναμενόταν – αν και δεν είχε εξαγγελθεί.
Το επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1. Επίσης, το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους, που είχε αρχικά αναφερθεί ότι θα δινόταν φέτος, μετατίθεται πιθανότατα για τον Ιανουάριο. Η επιδότηση ρεύματος θα περιοριστεί, όπως είχε εξαγγελθεί, στους ευάλωτους. Το επίδομα θέρμανσης δεν προβλέπεται να αυξηθεί. Θα έχουμε επίδομα θέρμανσης όπως καταβλήθηκε πέρυσι, είπε ο κ. Χατζηδάκης. Θα ισχύσουν κανονικά, βεβαίως, τα ψηφισμένα μέτρα, δηλαδή οι αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων το 2024. Ετσι, η κυβέρνηση επιδιώκει να τηρήσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού φέτος 0,7% του ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει, εξάλλου, δυνατότητα άντλησης εσόδων, ενδεχομένως με μια ειδική συνεισφορά, ώστε να αυξηθεί το 2024 σημαντικά ο προϋπολογισμός που προορίζεται για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, με αφορμή το αντίστοιχο μέτρο που δρομολογεί η Σλοβενία προκειμένου να καλύψει το κόστος των δικών της φυσικών καταστροφών, τόνισε την ανάγκη να επιδειχθεί υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Είπε ότι σε κάθε περίπτωση η όποια παρέμβαση θα αφορά πρωτίστως τους έχοντες και ότι δεν θα είναι άδικο μέτρο ούτε θα προκαλεί κοινωνική αναταραχή.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Χατζηδάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, η οποία θα διαθέσει 50 εκατ. ευρώ, κάλεσε και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Εκτίμησε ότι οι εφοπλιστές θα κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση και θα ακολουθήσουν και οι βιομηχανίες.
Εξετάζεται ειδική εισφορά για να αυξηθούν τα έσοδα του Ταμείου Φυσικών Καταστροφών.
Τόνισε παράλληλα στον ΣΚΑΪ, ότι η Ελλάδα δεν είναι Ελβετία ούτε Σουηδία και επομένως πρέπει να προσπαθήσει να συνδυάσει την κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική υπευθυνότητα. Εχουμε να τηρήσουμε δημοσιονομικούς στόχους, σχολίασε.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ύψους 600 εκατ. ευρώ. Ενα μέρος των δαπανών, ωστόσο, θα καλυφθεί με τα έσοδα από τα κοινοτικά ταμεία.
Για το θέμα αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας χθες στο Open είπε ότι έως το τέλος του έτους αναμένεται να έρθουν απ’ τα κοινοτικά ταμεία συνολικά μέχρι και 400 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας. Μέχρι τέλος του έτους υπολογίζουμε ότι περίπου 400 εκατ. θα έχουν πέσει στην ελληνική οικονομία, που θα είναι ευρωπαϊκά χρήματα, είπε. Αυτά θα είναι η πρώτη αρωγή και ταυτόχρονα θα έχουμε και δημόσιους πόρους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που θα υποστηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Δεν θα μείνει κανείς χωρίς στήριξη. Ούτε νοικοκυριά ούτε επιχειρήσεις.
Από τα 400 εκατ. ευρώ, τα 250 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα προέλθουν από τα αδιάθετα του ΕΣΠΑ 2014-2021 και τα υπόλοιπα θα είναι προκαταβολή από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (του οποίου, όμως, έχει εξαντληθεί ο προϋπολογισμός και πρέπει να ψηφιστεί η αύξησή του) και ίσως και από το αποθεματικό για τους αγρότες επίσης της Ε.Ε.
ΠΗΓΗ:kathimerini