18.2 C
Athens
Friday, April 19, 2024

Κινδύνεψαν σπίτια, προκλήθηκαν ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες, αποθήκες και στάβλους στην Ασπροπουλιά

ΕλλάδαΚινδύνεψαν σπίτια, προκλήθηκαν ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες, αποθήκες και στάβλους στην Ασπροπουλιά

Ελαιόδεντρα, αγροτικές αποθήκες και στάβλοι καταστράφηκαν από την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι κοντά στο χωριό Ασπροπουλιά Μεσσηνίας. Ευτυχώς η φωτιά αντιμετωπίστηκε πριν μπει μέσα στο χωριό, με την καθοριστική συμβολή των κατοίκων του, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν ήταν αρκετές.

Η πυρκαγιά ξέσπασε μέσα σε ακαθάριστο ρέμα με καλάμια και αρκετά σκουπίδια (μέχρι και από λάστιχα αυτοκινήτων), και λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, γρήγορα επεκτάθηκε, με αποτέλεσμα να ζητηθεί η εκκένωση του οικισμού.

Οι φλόγες έφτασαν κοντά στα πρώτα σπίτια του χωριού. Λόγω της πυρκαγιάς, από τη ΔΕΗ διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα, να διακοπεί και η υδροδότηση του χωριού.

Στο σημείο της πυρκαγιάς βρέθηκε άμεσα κλιμάκιο της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Τζαβάρα, μέλος του Τομεακού Γραφείου, όπως και ο υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμάτας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Δημήτρης Οικονομάκος. Απαιτήθηκε να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα ενίσχυσης των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και να ληφθεί άμεσα μέριμνα για τους πληγέντες κατοίκους όπως και να δοθούν άμεσα εμφιαλωμένα μπουκάλια νερού λόγω της διακοπής υδροδότησης.

Στην ανακοίνωσή της η ΤΕ Μεσηνίας του ΚΚΕ χαιρετίζει την κινητοποίηση των κατοίκων της Ασπροπουλιάς και της ευρύτερης περιοχής που συνέβαλλαν αποφασιστικά στην καταπολέμηση της πυρκαγιάς.

Όπως αναφέρει: «Και σε αυτή την περίπτωση αποδείχτηκε η γύμνια του κρατικού σχεδιασμού, η έλλειψη σχεδίου και κατάλληλων μέσων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι εν μέσω φωτιάς κόπηκε το νερό στο χωριό, ενώ σε ορισμένους κατοίκους έφτασε το γνωστό μήνυμα “φευγάτε και όπου βγει” με εκτός τόπου και χρόνου σχεδιασμό.

Το ποιος ευθύνεται για τη φωτιά, που πρέπει να διερευνηθεί, δεν μπορεί να κρύψει το ότι ο μεγάλος εμπρηστής και σε αυτή την περίπτωση είναι Κράτος – Περιφέρεια και Δήμος.

  • Ολόκληρο ποτάμι, μέσα στο χωριό ήταν ακαθάριστο, γεμάτο καλάμια – σκουπίδια και άλλες εύφλεκτες ύλες που συνέβαλαν στο να επεκταθεί αμέσως η φωτιά.
  • Η έλλειψη πυροσβεστικών μέσων είχε σαν αποτέλεσμα οι κάτοικοι να παλεύουν με αυταπάρνηση με ότι μέσα είχαν και μόνοι τους. Όταν μέσα σε ένα χωριό υπάρχει μόνο ένα πυροσβεστικό, λογικό είναι να μην προλαβαίνει να πηγαίνει παντού. Το πρόβλημα δεν είναι που πήγε πρώτα αλλά το ότι δεν υπήρχαν αρκετά πυροσβεστικά μέσα.
  • Χωριά που είναι δίπλα στην Καλαμάτα δεν έχουν νερό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τροφοδοτηθούν τα επίγεια πυροσβεστικά μέσα αλλά και να δυσχεραίνονται οι προσπάθειες των κατοίκων για την κατάσβεση. Ούτε για πόσιμο νερό δεν είχαν να πιουν.
  • Δε υπήρξε κανένα σχέδιο ασφαλούς εκκένωσης αφού πρώτα απ’ όλα το μήνυμα του 112 δεν έφτασε σε όλους τους κατοίκους και δεύτερον δεν υπήρχε αρμόδια αρχή ώστε να συντονίσει την εκκένωση.

Η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας ξεγυμνώνει για άλλη μια φορά τις κυβερνήσεις και τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές που αποδεικνύονται μέρα με τη μέρα επιλεκτικά ανίκανοι να προστατεύσουν τη ζωή και την περιουσία του λαού. Την ίδια στιγμή που με ιδιαίτερη ικανότητα προωθούν τα μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια στην Καλαμάτα, στα περίχωρα τα αφήνουν απροστάτευτα.

Ο λαός της περιοχής να οργανώσει τον αγώνα του και την διεκδίκηση τους για:

  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι καταστροφές σπιτιών, αποθηκών, ελαιόδεντρων κ.α. χωρίς όρους – προϋποθέσεις και κόφτες.
  • Να στηριχθούν άμεσα όσοι κάτοικοι υπέστησαν ζημιές στις κατοικίες τους.
  • Να λυθεί το πρόβλημα της επαρκούς υδροδότησης των χωριών της ευρύτερης περιοχής.
  • Να καθαριστούν με ευθύνη του κράτους όλα τα ρέματα από καλάμια, σκουπίδια και άλλα εύφλεκτα υλικά
  • Να παρθούν μέτρα για επαρκή μέτρα για την πυροπροστασία σε όλο τον Δήμο Καλαμάτας

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles