31.8 C
Athens
Tuesday, July 16, 2024

Κακοκαιρία – Βόλος: Παραμένει για 6η μέρα χωρίς πόσιμο νερό η πόλη – Αποκλεισμένα χωριά στο Πήλιο

ΕλλάδαΚακοκαιρία - Βόλος: Παραμένει για 6η μέρα χωρίς πόσιμο νερό η πόλη - Αποκλεισμένα χωριά στο Πήλιο

Χωρίς πόσιμο νερό παραμένει το σύνολο της πόλης του Βόλου για έκτη συνεχόμενη μέρα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας ενώ δεκάδες είναι τα χωριά του Πηλίου που δεν έχουν ρεύμα, νερό και οδική σύνδεση.

Τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜΒ κατάφεραν να δώσουν νερό με πολύ χαμηλή πίεση για δύο ώρες στο κέντρο του Βόλου και τη Νέα Ιωνία, χωρίς το νερό αυτό να είναι πόσιμο αλλά μόνο για οικιακή χρήση. Στο πλαίσιο αυτό, η πόλη έχει φτάσει να είναι χωρίς πόσιμο νερό εδώ και έξι μέρες, όταν δηλαδή ξεκίνησε η κακοκαιρία.

Το νερό που διατέθηκε, έστω και κατ’ ελάχιστο, προήλθε από τέσσερα αντλιοστάσια αλλά αποτελεί λιγότερο από το 10% των αναγκών της πόλης και σύμφωνα με τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο για την κανονικότητα στην υδροδότηση ίσως να χρειαστούν και 15 με 20 ημέρες. Παράλληλα, χιλιάδες φιάλες εμφιαλωμένου νερού διανέμονται δωρεάν από τον Δήμο Βόλου σε διάφορες περιοχές σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.

Επίσης, καταβάλλονται προσπάθειες να απαντληθούν από υπόγεια κτιρίων τα νερά μετά την καταστροφική πλημμύρα, όπως στα υπόγεια του ΤΕΕ Μαγνησίας όπου υπάρχει και υποσταθμός της ΔΕΗ και ο οποίος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και δεν τροφοδοτεί με ρεύμα την περιοχή.

Σε συνοικίες του Βόλου, όπως το Παλαιό Λιμεναρχείο, τα Παλαιά, η Παπαδιαμάντη, η Παγασών, ο Άγιος Παντελεήμονας, το Ορφανοτροφείο, που οι δρόμοι τους έχουν καλυφθεί με μεγάλες ποσότητες λάσπης, καταβάλλονται προσπάθειες να απομακρυνθούν και οι τεράστιες ποσότητες φερτών υλών που έφεραν τα νερά από την υπερχείλιση του χειμάρρου Κραυσίδωνα.

Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου, δια του προέδρου του Χρήστου Βενέτη, ανέφερε ότι είναι η πιθανή εμφάνιση ασθενειών όπως η γαστρεντερίτιδα.

Στο μεταξύ, αποκαταστάθηκε από τον στρατό μέσω γέφυρας Μπέλεϊ η οδική σύνδεση του Βόλου με το Νότιο Πήλιο στη θέση της γέφυρας που κατέρρευσε μεταξύ Καλών Νερών και Μπούφας επί του χειμάρρου Πελεγκρίνο.

Ωστόσο, προβλήματα είναι τεράστια στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο του Νοτίου Πηλίου όπου παραμένουν αποκομμένες αρκετές περιοχές. Το μέγιστο πρόβλημα που απασχολεί τις αρχές είναι η καταστροφή του οδικού δικτύου στο Ανατολικό Πήλιο όπου δεν υπάρχει πρόσβαση.

Επί του παρόντος αδύνατη είναι η οδική πρόσβαση στο μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου τη Ζαγορά, που για έκτη ημέρα παραμένει αποκλεισμένη. Το ίδιο συμβαίνει και με το Πουρί, το Ανήλιο, το Χορευτό, το Μούρεσι, τη Μακρυρράχη, το Ξουρίχτι και την Τσαγκαράδα όπου ακόμη και κάθε εναλλακτική διαδρομή έχει καταστραφεί και τα χωριά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν όχι μόνο με τον Βόλο, αλλά ούτε και μεταξύ τους αυτά τα χωριά. Παρά ταύτα, ελικόπτερα μετέφεραν τρόφιμα χθες σε αποκλεισμένους κατοίκους και τουρίστες των περιοχών αυτών.

Ανυπολόγιστη είναι και η οικονομική καταστροφή στο Πήλιο, τόσο από τον τουρισμό όσο και από τη γεωργική παραγωγή και τις δενδροκαλλιέργειες.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ζαγορίν» σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «η πρωτοφανής κακοκαιρία μάς βρήκε παραμονές της συγκομιδής, με το σύνολο σχεδόν της παραγωγής μήλων στα δέντρα. Η “επόμενη μέρα” ξημερώνει με τη περιοχή να μετρά αμέτρητες και ανεκτίμητες ζημιές, που αν δεν αποκατασταθούν άμεσα, είναι δεδομένο ότι ακολουθεί οικονομική κατάρρευση. […] Δεν υπάρχει οδική διασύνδεση προς Χορευτό, σε διαδρομή που βρίσκονται οι κεντρικές παραγωγικές εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, ψυγεία και διαλογητήριο».

ΠΗΓΗ:lifo

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles