31.8 C
Athens
Tuesday, July 16, 2024

Θρίαμβο της ΝΔ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – Τι έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ από το Πόθεν Έσχες και ποιοι κέρδισαν

ΕλλάδαΘρίαμβο της ΝΔ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - Τι έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ από το Πόθεν Έσχες και ποιοι κέρδισαν

Διαφορά υπέρ της ΝΔ που όχι μόνο δεν καλύπτεται, αλλά και δεν αμφισβητείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που κονταροχτυπιούνται για τη 2η θέση, δείχνουν οι τέσσερις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα στη λήξη της προεκλογικής περιόδου που κορυφώθηκε με τις μεγάλες συγκεντρώσεις, ομιλίες και συνεντεύξεις των αρχηγών.

Μάλιστα, την ώρα που μεγάλο ερωτηματικό παραμένουν οι αναποφάσιστοι, οι τελικές σφυγμομετρήσεις έπιασαν και το κλίμα των τελευταίων ημερών από την υπόθεση που κυριάρχησε στην τελική ευθεία και που δεν ήταν άλλη από τα Πόθεν Έσχες.

Συγκεκριμένα, Alco, MRB, Pulse και Μetron Analysis δίνουν καθαρή νίκη στο κυβερνών κόμμα με την Metron να υπολογίζει το ταβάνι της Νέας Δημοκρατίας στο 34,3%. Πολύ κοντά σε αυτήν την εκτίμηση είναι επίσης η MRB (34%) αλλά και η Pulse που υπολογίζει το ανώτατο όριο της ΝΔ στο 33,9%.

Η Alco υπολόγισε το εύρος της Νέας Δημοκρατίας στο 29,2% έως 33,6%, ωστόσο στα αξιοσημείωτα της συγκεκριμένης έρευνας είναι ότι καταγράφει μικρή μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παρουσίαση του περιβόητου Excel ως Πόθεν Έσχες από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Μάλιστα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και στις τέσσερις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά που φαίνεται να συγκεντρώνουν τα κόμματα που κινούνται πέριξ του 3%. Αξιοσημείωτο ότι οι απώλειες των τελευταίων δύο ημερών για τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να ευνοούν την Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και τη Νέα Αριστερά που παλεύει πλέον με αξιώσεις να πιάσει το εκλογικό όριο.

Σε ότι αφορά τον αντίκτυπο της υπόθεσης Πόθεν Έσχες, από την έρευνα της Pulse προκύπτει ότι διακόπηκε η ανοδική πορεία που κατέγραφε ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου από τον Φεβρουάριο και μετά.

Την ίδια ώρα, η Metron Analysis υπολόγισε τη διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στις 16,5 μονάδες η οποία είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό που φέρεται να εξασφαλίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου (15,5%).

Η δημοσκόπηση της ALCO

Την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στην αυλαία της προεκλογικής περιόδου καταγράφει η κυλιόμενη δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

To κυβερνών κόμμα είναι πιθανό να ξεπεράσει τον εκλογικό στόχο που είχε θέσει, καθώς το ταβάνι της ΝΔ υπολογίζεται στο 33,6% ενώ το κατώτατο όριο της ΝΔ είναι στο 29,2%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται από από 14% έως 17,2% και καταγράφει οριακές απώλειες στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με την μέτρηση της εταιρείας μετά την παρουσίαση του περιβόητου Excel στη Θεσσαλονίκη από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ειδικότερα, λαμβάνει 12,6% στην πρόθεση ψήφου έναντι 13% που είχε την Τετάρτη 5/6. Σύμφωνα με τον Δ/ντα Σύμβουλο της εταιρείας Κώστα Παναγόπουλο το «Πόθεν Έσχες» Κασσελάκη δεν βοήθησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έσπρωξε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ σε Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά.

Το ΚΚΕ κινείται από 6,7% έως 8,7%, η Ελληνική Λύση λαμβάνει 7,1% έως 9,1% και η Νίκη από 3,8% έως 5,8%. Η Πλεύση Ελευθερίας όπως και η Νίκη κερδίζουν περίπου μισή μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου αναμένεται να κυμανθεί από 2,5 έως 4,1% και το ΜέΡΑ25 από 2,2% έως 3,6%. Τέλος , η ΝΕΑΡ εμφανίζεται και αυτή να «τσιμπάει» 0,3% τις τελευταίες ημέρες και να κινείται ανάμεσα στο 2,5% έως το 4,1% στην εκτίμηση ψήφου της ALCO.

H δημοσκόπηση της Pulse

Την πλήρη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη επαναβεβαιώνει η τελευταία μέτρηση της Pulse για τις ευρωεκλογές που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ.

Στην αυλαία της προεκλογικής περιόδου, στο σενάριο της κατανομής των αναποφάσιστων η ΝΔ κινείται από 28,1% έως 33,9% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κινηθεί από 14,2% έως 18,8%.

Ωστόσο η «μάχη» για τη δεύτερη θέση δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει ανώτατο όριο το 15,1%, ποσοστό που ξεπερνάει το κατώτερο όριο του ΣΥΡΙΖΑ (14,2%).

Ακόμα πιο σύνθετη είναι η εικόνα για την τέταρτη θέση καθώς το ΚΚΕ εντοπίζεται στο 6,3% έως 9,7%, ενώ η Ελληνική Λύση εμφανίζεται πιο ενισχυμένη και αναμένεται το ποσοστό της να κυμανθεί μεταξύ 6,8% έως 10,2%.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 13,5 μονάδων καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 28% (έναντι 28,5% ) στην προηγούμενη έρευνα και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός στο 14,5%.

Απόλυτη είναι η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 34%, ακολουθεί ο Κανένας με 20% ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στην τρίτη θέση με 14%.

Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25 είναι ακριβώς στο εκλογικό όριο του 3% στην πρόθεση ψήφου.

H δημοσκόπηση της Metron Alanysis

Διαφορά τουλάχιστον 16,5 μονάδων για τη ΝΔ καταγράφει στην αυλαία της προεκλογικής περιόδου η δημοσκόπηση της Mentron Alanysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ «τσιμπά» μια ακόμη μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση και βρίσκεται στο 32%, έναντι 15,5% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκτίμηση ψήφου η Metron δίνει το μεγαλύτερο «ταβάνι» στη Νέα Δημοκρατία καθώς στην πρόβλεψή τοης υπολογίζει να κυμανθεί από 29,7% έως 34,3% και να διεκδικεί από 7 έως 8 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να χάνει στο φότο φίνις των εκλογών μια μονάδα (πέφτει από το 12,9% στο 12%) ενώ το ΚΚΕ εμφανίζεται στην πέμπτη θέση (7,5%) πίσω από την Ελληνική Λύση που πιάνει το 8,5%.

Ανεβασμένη είναι η «Νίκη» που σκαρφάλωσε στο 4,5% από 3,8% και η Πλεύση Ελευθερίας με 4,5% από 4,2% στην προηγούμενη μέτρηση.

ΜέΡα25, Νέα Αριστερά και «Φωνή της Λογικής» κινούνται στο εκλογικό όριο του 3%.

Όσον αφορά στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στις θετικές γνώμες και ακολουθούν: Δημήτρης Κουτσούμπας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νίκος Ανδρουλάκης Ανδρέας Λοβέρδος και στην πέμπτη Θέση ο Στέφανος Κασσελάκης.

H δημοσκόπηση της MRB

Σταθερά διψήφιο είναι το προβάδισμα που διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, λιγότερο από δύο 24ώρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της MRB, για λογαριασμό του OPEN.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές με 12,9 μονάδες, ενώ στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά αυξάνεται στις 15,5 μονάδες και η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα (16,5%). Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται μάχη έξι μικρών κομμάτων για να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Τα ποσοστά των κομμάτων με την αναγωγή στο σύνολο έχουν ως εξής:

ΝΔ: Από 29% έως 34% με μέση τιμή το 31,5%

ΣΥΡΙΖΑ: Από 14% έως 18% με μέση τιμή το 16%

ΠΑΣΟΚ: από 10,5% έως 14,5% με μέση τιμή το 12,5%

Ελληνική Λύση: Από 7% έως 10% με μέση τιμή το 8,5%

ΚΚΕ: Από 6,5% έως 9,5% με μέση τιμή το 8%

Νίκη: Από 3% έως 5% με μέση τιμή το 4%

Πλεύση Ελευθερίας: Από 2,5% έως 4,5% με μέση τιμή το 3,5%

Νέα Αριστερά: Από 2,1% έως 4,1% με μέση τιμή το 3,1%

ΜέΡΑ25: Από 2% έως 4% με μέση τιμή το 3%

Φωνή Λογικής: Από 1,8% έως 3,8% με μέση τιμή το 2,8%

Δημοκράτες: Από 1% έως 3% με μέση τιμή το 2%

Στην πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:

ΝΔ: 26,3%

ΣΥΡΙΖΑ: 13,4%

ΠΑΣΟΚ: 10,4%

Ελληνική Λύση: 7,1%

ΚΚΕ: 6,7%

Νίκη: 3,3%

Πλεύση Ελευθερίας: 2,9%

Νέα Αριστερά: 2,6%

ΜέΡΑ25: 2,5%

Φωνή Λογικής: 2,3%

Δημοκράτες: 1,7%

Άλλο κόμμα: 4,3%

Αδιευκρίνιστη ψήφος: 16,5%

Πώς κατανέμονται οι έδρες

Αναφορικά με τις έδρες στην επόμενη ευρωβουλή, με βάση τα ποσοστά:

Η ΝΔ λαμβάνει από 7 έως 8

Ο ΣΥΡΙΖΑ από 3 έως 4

Το ΠΑΣΟΚ από 2 έως 3

Το ΚΚΕ από 1 έως 2

Η Ελληνική Λύση 2

Η Νίκη από 0 έως 1

Η Πλεύση Ελευθερίας από 0 έως 1

Η Νέα Αριστερά από 0 έως 1

Το ΜέΡΑ25 από 0 έως 1

Η Φωνή Λογικής από 0 έως 1

Οι Δημοκράτες από 0 έως 1

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles