«Όλες οι γεωτρήσεις οι οποίες υφίστανται τέτοιες συνθήκες κατάκλισης και ιδιαίτερα υδρευτικές όχι αρδευτικές, μπαίνουν σε μια διαδικασία ελέγχου, δηλαδή να αντληθούν ξανά και να γίνουν οι κατάλληλοι έλεγχοι, άρα μετέπειτα να τροφοδοτηθούν τα δίκτυα», επισήμανε ο διδάκτωρ Υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Υδρογεωλόγων, Παναγιώτης Σαμπατακάκης, καλεσμένος στην εκπομή του ΕΡΤNEWS “Newsroom” και τους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά, ως προς το αν έχει επηρεαστεί από τις πλημμύρρες στη Θεσσαλία ο υδροφόρος ορίζοντας, με έναν τρόπο που πρέπει να ελεγχθεί.
Ενώ πρόσθεσε, σχετικά:
«Αυτή είναι μια πρακτική η οποία ακολουθείται παντού, όχι μόνο στα όποια δίκτυα.
(…) Τον πρώτο λόγο τον έχουν -ως προς την ένταση της βροχόπτωσης- οι συνάδελφοι μετεωρολόγοι. Το δεύτερο βέβαια αφορά τους ανθρώπους και το δικό μου γνωστικό πεδίο σε ό, τι αφορά τα επιφανειακά νερά.
Το δεύτερο είναι ακριβώς αυτό το οποίο αφορά τα απαραίτητα έργα που πρέπει να γίνουν είτε σε τοπική κλίμακα είτε σε γενικότερη.
Ο Πηνειός δεν έχει καμία σχέση με τον Βόλο. Ο Πηνειός είναι μια τεράστια λεκάνη και χρειάζονται δομικά έργα μεγάλης κλίμακας για να μπορέσει να αποφορτίζει τους παραπόταμους.
Οι παραπόταμοι είναι αυτοί οι οποίοι δημιούργησαν το πρόβλημα, ταυτόχρονα με την αποστράγγιση μέσα στην κοίτη του Πηνειού – η οποία κοίτη δεν έχει δυνατότητα αποστράγγισης.
(…) Το βασικότερο από όλα είναι τι θα κάνουμε με τον Πηνειό, ο οποίος είναι ένα ποτάμι που το λέμε στο γλωσσάρι το δικό μας, “σε γήρανση” δηλαδή αποθέτει και δεν αποστραγγίζει, δηλαδή κυριολεκτικά είναι μια λίμνη.
(…) Ήδη τα τα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών έχουν επισημάνει τις περιοχές αυτές, οι οποίες παρουσιάζουν πλημμυρικά φαινόμενα. Πάνω σ αυτές πρέπει να δοθεί μια προτεραιότητα και η προτεραιότητα αυτή οπωσδήποτε είναι σε γνώση της πολιτείας. Έχει να κάνει κυρίως με τα αστικά κέντρα».
Πηγή: ΕΡΤ