21.8 C
Athens
Thursday, May 30, 2024

Ο εισαγγελέας του εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου, Γκαλάντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο υπέβαλε αίτηση για ένταλμα σύλληψης...

Σε 2.800 απολύσεις προχωρά η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της χώρας

Η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών και κινητής τηλεφωνίας...

Το πάρτι και οι χαμένοι…

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για το πού...

Άλλαξαν τον χάρτη της Θεσσαλίας οι πρωτοφανείς κακοκαιρίες – Μάχη με τα λασπόνερα και έκκληση για αρωγή από τους πληγέντες

ΕλλάδαΆλλαξαν τον χάρτη της Θεσσαλίας οι πρωτοφανείς κακοκαιρίες – Μάχη με τα λασπόνερα και έκκληση για αρωγή από τους πληγέντες

Με τα λασπόνερα, την καταστροφή και την απόγνωση παλεύουν οι κάτοικοι στη Μαγνησία, τη Λάρισα και την Καρδίτσα 20 ημέρες μετά τις πλημμύρες, που άλλαξαν τον χάρτη στον Θεσσαλικό κάμπο. Σε αρκετές περιοχές οι κάτοικοι ζουν χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ σε συνοικίες του Βόλου η εικόνα είναι αποκαρδιωτική.

Στην Φαρκαδόνα Τρικάλων βρέθηκε η ΕΡΤ με την Ελπίδα Κουτσογιάννη. Όπως μεταδίδει η ίδια, οι λαϊκές κατοικίες στην πόλη είναι σχετικά νέες, κατασκευάστηκαν πριν 17-20 χρόνια. Στους δρόμους υπάρχει ακόμα νερό, μετά τις αλλεπάλληλες πλημμύρες από τα μέτωπα κακοκαιρίας Daniel και Elias. Στην διάρκεια των έντονων φαινομένων, το νερό κάλυψε μέχρι τα μπαλκόνια του πρώτου ορόφου των πολυκατοικιών.

Στα διαμερίσματα, δεν έχει μείνει τίποτε που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Έπιπλα, ρουχισμός, συσκευές, ακόμα και τα κουφώματα, είναι άχρηστα. Μούχλα και υγρασία σε κάθε χώρο των κτιρίων. Αν ήταν ακόμη καλοκαίρι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα χρειαζόταν τρεις μήνες να κατοικηθούν. Το χειμώνα όμως που έρχεται, αυτή η περίοδος γίνεται πολύ μεγαλύτερη. Προς το παρόν, όλο το βιός των ενοίκων, βρίσκεται κατεστραμμένο στα πεζοδρόμια. Απελπισμένοι οι άνθρωποι, προσπαθούν να ξαναφτιάξουν ότι έγινε με κόπο.

Διαμαρτύρονται, ζητώντας βοήθεια από την πολιτεία. Όπως λένε, χρειάζονται να γίνουν έργα, τα οποία δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Στα Τρίκαλα και την Λάρισα, χιλιάδες στρέμματα καταλαμβάνουν οι εκτάσεις που βρίσκονται ακόμη κάτω από το νερό, με άγνωστη ακόμα την ημερομηνία που θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν ξανά. Δυσοσμία και έντομα είναι η καθημερινή εικόνα, για τους ανθρώπους που ζουν στα χωριά. Στον κάμπο της Λάρισας, στους Δήμους Αγιάς και Κιλελέρ, 200.000 στρέμματα βρίσκονται κάτω από το νερό. Κτηνοτρόφος της Λάρισας που κατάφερε να σώσει κάποια από τα ζώα του, καταγγέλλει ότι ενώ πριν λίγες μέρες για να τα ταΐσει αγόραζε μια μπάλα άχυρο για 15 ευρώ, τώρα του ζητούν 50.

Προβληματισμό προκαλούν οι υγειονομικές συνθήκες, καθώς όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών. Στην περιοχή υπάρχει ήδη ένας θάνατος από λεπτοσπείρωση, ενώ δύο άτομα ακόμα νοσηλεύονται.

Άλλαξαν τον χάρτη της Θεσσαλίας οι πρωτοφανείς κακοκαιρίες – Μάχη με τα λασπόνερα και έκκληση για αρωγή από τους πληγέντες (βίντεο)

Στην Αγριά Βόλου, όπου βρίσκεται η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ελένη Ραυτοπούλου, η περιοχή επλήγη σκληρά και από τα δύο ακραία καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου. Τέταρτη μέρα μετά το πέρασμα του δεύτερο κύματος, οι κεντρικοί δρόμοι έχουν καθαριστεί και κυκλοφορούν σε αυτούς οχήματα με δυσκολία, με τόνους λάσπης να βρίσκονται στις άκρες των δρόμων και ογκώδη μηχανήματα να επιχειρούν για να τους απομακρύνουν.

Μέσα στα σπίτια, οι κάτοικοι βρίσκονται μπροστά στην απόγνωση. Όλα έχουν καταστραφεί. Προσπαθούν και ακόμη βγάζουν λάσπη μέσα από τα σπίτια τους, ενώ ζητούν βοήθεια από Δήμο και Πολιτεία. Κάποιον να τους συμπαρασταθεί, να τους κατευθύνει και να τους δώσει οδηγίες. Πολλά από τα σπίτια, πλημμύρισαν και λίγες μέρες πριν, από την κακοκαιρία Daniel. Ο Elias έδωσε το τελειωτικό “χτύπημα”. Οι ένοικοί τους ρωτούν, αν θα μπορέσουν να κάνουν αιτήσεις για βοήθεια για την δεύτερη καταστροφή της περιουσίας τους.

Μαρτυρία κατοίκου δείχνει πως άνθρωποι κινδύνεψαν. Η σύζυγός του εγκλωβίστηκε στο σπίτι ου με το 2 ετών μωρό τους. Όσοι έτρεξαν σε βοήθεια, έσπασαν το παράθυρο, τους απεγκλώβισαν και ανέβηκαν στην ταράτσα. Οι άνθρωποι στην Αγριά ζητούν βοήθεια με μηχανήματα για να μπορέσουν να βγάλουν τη λάσπη μέσα από τα σπίτια.

Ο δήμαρχος Βόλου Α. Μπέος ανακοίνωσε πως αύριο Δευτέρα θα ανοίξουν με δική του ευθύνη τα σχολεία εκτός από δύο με τρεις περιπτώσεις, όπου αυτό είναι αδύνατον. Ως βασική προϋπόθεση ο Α. Μπέος έθεσε το θέμα της υδροδότησης, η οποία έχει αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος του Βόλου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, έχει αποκατασταθεί και η ηλεκτροδότησης χαμηλής τάσης και αν κάποιο σπίτι η επιχείρηση δεν έχει ακόμη ρεύμα, πρέπει να καλέσει την γραμμή εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ για να λάβει οδηγίες.

Άλλαξαν τον χάρτη της Θεσσαλίας οι πρωτοφανείς κακοκαιρίες – Μάχη με τα λασπόνερα και έκκληση για αρωγή από τους πληγέντες (βίντεο)

Στον ποταμό Βρύχωνα στην είσοδο των Κάτω Λεχωνίων Πηλίου, επιχειρεί ερπυστριοφόρο όχημα για την απομάκρυνση των φερτών υλικών και την διευθαίτηση της κοίτης, η οποία έχει διευρυνθεί σε τέτοιο βαθμό, που έχει παρασύρει στρέμματα αγροτικών εκτάσεων.

Άλλαξαν τον χάρτη της Θεσσαλίας οι πρωτοφανείς κακοκαιρίες – Μάχη με τα λασπόνερα και έκκληση για αρωγή από τους πληγέντες (βίντεο)

Στις Αλυκές, ένα ρυάκι που υπήρχε, μετατράπηκε σε χείμαρο από την κακοκαιρία Elias και κατέκλυσε όλη την περιοχή, με το νερό να μπαίνει στα σπίτια. Δεκάδες αυτοκίνητα κατέληξαν στην θάλασσα. Το οδικό δίκτυο καταστράφηκε σε πολλά σημεία και τα μηχανήματα έργου επιχειρούν συνεχώς για την αποκατάσταση της προσβασιμότητας. Οι κάτοικοι κι εδώ ζητούν βοήθεια και καθοδήγηση για το τι πρέπει να κάνουν μιας και πολλών η περιουσία καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά.

ΠΗΓΗ:ertnews

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles