20.7 C
Athens
Thursday, April 18, 2024

Ν. Αγχίαλος: Το πόρισμα για τη φωτιά στην αποθήκη πυρομαχικών παραδόθηκε – Τα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν

Right NowΝ. Αγχίαλος: Το πόρισμα για τη φωτιά στην αποθήκη πυρομαχικών παραδόθηκε – Τα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν

Το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, που είχε διαταχθεί σχετικά με τα αίτια της εξάπλωσης της πυρκαγιάς σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, παραδόθηκε σήμερα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πόρισμα διαπιαστώνονται τα εξής:

– Λόγω της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή, στο στρατόπεδο Καράμπα κατέφθασαν πυροσβεστικά οχήματα της 111ΠΜ, που επιχείρησαν για την αντιμετώπισή της, σε συνεργασία με οχήματα του πυροσβεστικού Σώματος.

– Η φωτιά ήταν έντονη και σε συνδυασμό με τον στροβιλισμό της και την ταχύτητα του ανέμου κινήθηκε γρήγορα προς τον χώρο των πυρομαχικών και ανέπτυξε υψηλό θερμικό φορτίο.

– Οι συγκεκριμένες συνθήκες επέβαλαν να δοθεί διαταγή εκκένωσης της περιοχής από τις πυροσβεστικές δυνάμεις για την προστασία του προσωπικού.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στα μέτρα πυρασφάλειας του στρατοπέδου, διαπιστώθηκαν:

 Πλημμελής καθαρισμός στο επικλινές και δύσβατο βόρειο μέρος του, από όπου έφτασε η φωτιά και προσέγγισε στον χώρο των αποθηκών ανοικτού και κλειστού τύπου.

 Η πολύ μικρή αντιπυρική ζώνη πέριξ των αποθηκών δεν ήταν αρκετή για να εμποδίσει το έντονο θερμικό φορτίο εξαιτίας της φωτιάς που εξαπλώθηκε στο προαναφερθέν μη αποψιλωμένο μέρος του στρατοπέδου και σε συνδυασμό με τον στροβιλισμό της και την ταχύτητα του ανέμου, κινήθηκε γρήγορα προς τον χώρο των πυρομαχικών. Αυτό οδήγησε στην έκρηξη βομβών των κλινών του βορείου τομέα των αποθηκών.

– Οι εν λόγω κλίνες είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα και περιείχαν αποκλειστικά Βόμβες Γενικής Χρήσης, όπως προβλέπεται από τα εγχειρίδια και τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Για τις παραλείψεις και αμέλειες στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας που καταγράφονται στο πόρισμα της ΕΔΕ θα αποδοθούν οι αναλογούσες ευθύνες, αναφέρεται.

Τα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν

Στο πόρισμα αναφέρονται ορισμένα σημαντικά ζητήματα, για τα οποία προφανώς και θα έπρεπε ήδη να αναλάβουν οι αρμόδιοι της ευθύνες τους και να προχωρήσει περισσότερο η έρευνα. Αυτά είναι  ο πλημμελής καθαρισμός και η πολύ μικρή αντιπυρική ζώνη.

Να μην ξεχνάμε ότι η ηπεριοχή μετατράπηκε, κυριολεκτικά, σε εμπόλεμη ζώνη με τις εκρήξεις από τα βλήματα που ήταν αποθηκευμένα στην αεροπορική βάση της 111 ΠΜ. Διατάχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε απόσταση τριών χιλιομέτρων και οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη.

1. Πως είναι δυνατόν και σε τι συνθήκες έφτασε η φωτιά στις εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης;

2. Ποιο ήταν το σχέδιο πυρόσβεσης και γιατί δεν λειτούργησε;

3. Ο χώρος είχε καθαριστεί σωστά, κι αν ναι, τότε τι πυροδότησε τα πυρομαχικά;

4. Τι είδους πυρομαχικά φυλάσσονταν τόσο κοντά σε κατοικημένη περιοχή, χωρίς να τηρούνται καν στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας;

5. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στη φωτιά γνώριζαν τους κινδύνους;

6. Οι κάτοικοι της περιοχής, επιστρέφοντας στις εστίες τους, τι χρειάζεται να προσέχουν;

7. Πώς γίνεται μια πυρκαγιά που όπως όλα δείχνουν ξεκίνησε από χορτολιβαδικές εκτάσεις να επεκταθεί και να κάψει σχεδόν τον μισό νομό Μαγνησίας;

8. Γιατί δεν υπήρχαν πυροσβεστικά οχήματα στις αποθήκες πυρομαχικών ή κοντά σε αυτές από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά ώστε να αποτελέσουν την «τελευταία γραμμή» πυρασφάλειας;

9. Τι γίνεται με τις αποθήκες πυρομαχικών σε όλη τη χώρα; Υπάρχουν εγκεκριμένα σχέδια πυρασφάλειας;

ΠΗΓΗ:imerodromos

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles